Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Bill Clinton ztratil na několik měsíců přístupní kódy k nukleárnímu kufříku

Bill Clinton ztratil na několik měsíců přístupní kódy k nukleárnímu kufříku
Bill Clinton. | zdroj: Daily Telegraph

Bývalý vrcholný vojenský důstojník USA prozradil, že Billu Clintonovi se během svého úřadování povedlo ztratit na několik měsíců kartu s přístupovými kódy k takzvanému nukleárnímu kufříku.

Generál Hugh Shelton, který byl předsedou Sboru náčelníků štábu v oné době, říká ve svých právě vydaných pamětech, "Bez váhání: Odyssea amerického bojovníka", že "kódy skutečně chyběly několik měsíců a to je velký problém - ba přímo gigantický problém."

Podobné tvrzení připustil podplukovník Robert Patterson, bývalý prezidentův asistent, v knize, kterou publikoval před sedmi lety. Byl to jeden z mužů, kteří nosili onen kufřík, známý jako "football". Řekl, že den poté, co vyšel najevo skandál s Monikou Lewinskou, provedl rutinní žádost: chtěl po prezidentovi předložit onu kartu, aby mohl poskytnout aktualizování její verze.

"Myslel si, že jí jen nechal někde nahoře," vzpomíná podplukovník Patterson. "Volali jsme po schodech nahoru, pak jsme začali hledat všude kolem Bílého domu, až nakonec přiznal, že jí ve skutečnosti ztratil. Nemohl si vzpomenout, kdy jí naposledy viděl."

Řekl tedy, že prezident ztratil kartu, na níž jsou všechny kódy, která je rovněž známá jako suchar, v roce 1998, ale podle generála Sheltona, karta zmizela v roce 2000.

O bývalém prezidentu Jimmy Carterovi se zase říkalo, že kdysi zapomněl '"suchar" v obleku, který byl poslán do čistírny.

Zdroje:
Daily Telegraph