Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Boris Šťastný otevřeně: Už jen čekám, kdy Nečas se Svobodou ODS zničí

Boris Šťastný otevřeně: Už jen čekám, kdy Nečas se Svobodou ODS zničí
Boris Šťastný | zdroj: Parlamentnilisty.cz

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Boris Šťastný od začátku odmítal koalici ODS a TOP 09 na pražském magistrátu a nestandardní způsob jejího vzniku. Dnes za její podporu nešetří ani Petra Nečase. Poté, co byli ze strany vyloučeni dva jeho někdejší kolegové z pražského zastupitelstva a stranické buňky v Praze jsou vedením strany rušeny jako na běžícím pásu, přiznává, že mu některé praktiky v této straně začínají připomínat padesátá léta. ODS si podle něj musí uvědomit, že zamířila zničujícím směrem, musí zahájit změnu a lidem se omluvit.

Pane poslanče, co obvykle děláte v sobotu o půlnoci, když vyjde tento rozhovor?
Obvykle sedím v křesle, mám před sebou skleničku dobrého červeného a přemýšlím. Dnes to bude dlouhé přemýšlení.

 

Nad čím?
Například nad tím, jak dlouho a proč bude Bohuslav Svoboda s Petrem Nečasem ničit pražskou ODS a jestli jí opravdu nakonec zničí. Dnes jsem se dozvěděl, že z ODS vyloučili dalšího pražského zastupitele. Takže v klubu jim na pražské radnici chybí už tři lidé. Také jsem se dozvěděl, že ODS poprvé od sametové revoluce ztrácí největší pražskou radnici, v Praze 4, což je pro informaci po Praze, Brně, Ostravě a Plzni se svými 130 tisíci obyvateli páté největší město v České republice. Bohuslav Svoboda totiž právě vyloučil z ODS jejího starostu a dva další zastupitele. Také jsme už zřejmě ztratili radnici v Kunraticích, tam vyhodili z ODS celou radu. Mám pokračovat? Nepochopitelné, zničující, doslova šílené. Jen proto, aby se Svoboda udržel u moci. Chápete něco takového? A Nečas to podporuje!

ParlamentníListy.cz v pátek přinesly text, ve kterém se představitelé pražské TOP 09 posmívají pražské ODS, která přišla o všechny své radní, ale díky tomu, že se neúčastnila hlasování, zůstali ve funkci radní za TOP 09, kteří tak nyní nad městem mají neomezenou moc a již avizují, že například provedou "noc dlouhých nožů" v městských akciovkách. Jak se na toto selhání díváte? 
Ten článek jsem četl, a doporučil bych ho především všem členům Výkonné rady ODS, kteří předevčírem v Táboře neprávem vyloučili dva úspěšné komunální politiky a dlouholeté členy ODS Bohumila Zoufalíka a Ivana Vinše jenom proto, že hlasovali pro odvolání členů Rady za TOP 09. Bez možnosti obhajoby, jak v komunistických procesech v padesátých letech. Udělali jen to, na co den předtím poukazoval místopředseda ODS Pavel Blažek, který se účastnil jednání pražské regionální rady a upozornil, že je strategicky chybné zavazovat zastupitele usnesením nehlasovat pro odvolání všech radních, ale logicky jen těch našich.

Ale Kalouskův náměstek Zdeněk Zajíček a primátor Bohuslav Svoboda přesto takové usnesení přes regionální radu protlačili s tím, že případně bude operativně změněno, pokud by to bylo pro ODS výhodné. To se však nestalo a Bohuslav Svoboda pak vyvedl lidi ze sálu a podle mých informací je pod pohrůžkou vyloučení držel ve své kanceláři. A tím dokonal zkázu a poprvé v polistopadové historii poslal ODS na pražské radnici do opozice. Kdyby ty lidi nechal hlasovat, tak by nyní byli odvoláni i radní za TOP 09 a ODS by zůstala ve hře. Nebyla by rada a začalo by se jednat od zeleného stolu. Takto vše zadarmo převzala TOP09.

Ve zmíněném textu také zaznělo, že primátor Svoboda vyměnil svou záchranu za záchranu strany. Myslíte si to také?
Ano, se stoprocentní jistotou, a nebylo to poprvé. Už po volbách podvedl Zdeňka Tůmu, kterému do očí slíbil, že bude primátorem. Přitom jsme byli už v té době domluveni se sociálními demokraty. Následně podvedl jak sociální demokraty, tak i ODS, když účelově paralyzoval chod koalice a paralelně se potajmu domlouval s TOP09. V těchto tajných jednáních Svoboda ODS lacině prodal TOP09 a ta si ji ochočila a úplně rozložila. A teď Bohuslav Svoboda opět ve svůj vlastní prospěch potopil stranu, když nechal TOP09 v radě a navenek dělá ze sebe mučedníka. A doufá, že výměnou za to si získá nějakou popularitu a bude moct kandidovat jako lídr pražské kandidátky do sněmovny, o což prý usiluje. Nevylučuji i nějakou jeho dohodu s Petrem Nečasem, který logicky nemá zájem o vládní krizi způsobenou střetem s TOP09.

Zdroje: