Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Disident: Kašlu na prezidenta, co bude mentorovat jako Zeman

Disident: Kašlu na prezidenta, co bude mentorovat jako Zeman
Zeman a Schwarzenberg | zdroj: Mediafax

Prezident má být moudrý a ne nafoukaný. Tolerantní a ne militantní. V případě Miloše Zemana se pod slupkou bodrého strýce skrývá ctižádostivý a ambiciózní chlap, který ještě nedospěl. Takhle se na post prezidenta dívá politický aktivista John Bok. Bude volit Karla Schwarzenberga, protože ten už dospěl a přes všechny chyby si ho váží.

„Mezi Milošem Zemanem a Karlem Schwarzenbergem je jeden základní rozdíl. Karel se narodil jako premiant a byl tak vychován. Takže se na gymnáziu nemusel předvádět. Zeman má neustále potřebu předvádět, jak je chytrý a vzdělaný, každého mentoruje, což Karel nedělá. A já nechci prezidenta, co mě bude pořád mentorovat, říkat mi, že mám blbý otázky a označovat mě za idiota. Na takového prezidenta z vysoka a s prominutím seru,“ sdělil ParlamentnímListům.cz známý politický aktivista a předseda spolku Šalamoun na podporu nezávislé justice John Bok. Svoje stanoviska ještě rozvedl.

 Prezident má být podle Boka moudrý a ne nafoukaný, tolerantní a ne militantní. „Zeman je militantní. Pod slupkou bodrého strýce se v jeho případě skrývá ctižádostivý a ambiciózní chlap, který dodnes nedospěl. Přesně takový kluky jsem ve škole nesnášel. Ty, co všem dokazují, že vše umí a absolutně všemu rozumí. Ostatně s tím si je podobný s Václavem Klausem. Je to ovlivněné prostředím, protože oba navštěvovali komunistické ekonomické školy,“ vysvětluje a dává příklad ekonoma, jenž vystupuje mnohem sympatičtěji: „Když se podíváte na ekonoma Pavla Kohouta, tak to je jiný kafe. Je uvážlivý, chytrý a má velký záběr.“

 Hysterie před druhým kolem prezidentských voleb je podle něj trapná. „Víc ji ale vyvolává Zeman, protože často sklouzává k podpásovkám a Karel na ně není zvyklý, takže se jen brání a občas něco splete. Doufal jsem, že si i Zeman zachová rovnou tvář. Párkrát teď ale přestřelil tak, že se choval jako póvl. Nemluvě o tom, jak tento obránce národních zájmů zapomíná, jak zdařile privatizoval banky a v jakých rukou jsou. V rakouských, belgických, francouzských a tak. Mimo ČNB nemáme svou banku,“ říká dál s tím, že ho dost zklamali poražení kandidáti, kteří nedokázali svým voličům jasně říct, koho mají volit. Těm šlo podle něj jen o moc a ne o stát.

Zdroje: