Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Dobrá zpráva pro bezdětné ženy: Strašák '35 let' vznikl papouškováním 400 let staré studie

Dobrá zpráva pro bezdětné ženy: Strašák '35 let' vznikl papouškováním 400 let staré studie
Zadařilo se, nebo nezadařilo? Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Slova o tikání biologických hodin si někdy vyslechla snad každá žena po třicítce. Varování ze všech stran jsou jednoznačná – pokud neotěhotníte do 35 let, máte jen mizivou šanci, že se vám to ještě povede. Plodnost ženy se sice s věkem snižuje, ale podle odborných studií výrazně pomaleji, než straší ženské časopisy. 

Informace, které jsou už roky plná média a skloňuje se i na diskusních fórech "snažilek", je k ženám velmi krutá. Oznamuje jim, že každé třetí ženě ve věku od 35 do 39 let se nedaří otěhotnět během prvního roku snažení.

Americká společnost pro reprodukční medicínu sdělení ještě vyšperkovala – ženy v pozdní třicítce mají třicetiprocentí šanci, že zůstanou bezdětné, a že ve 40 letech je šance na otěhotnění jen zoufalých pět procent. A emoční dopad sdělení ještě umocnila kampaní s přesýpacími hodinami, ve kterých ubývalo mateřské mléko. Aneb jak popostrčit ženy, aby vyhledaly její péči...

Mohutně citovaná statistika, že třetině žen mezi 35 a 39 letech bude trvat otěhotnění přes rok, se na veřejnosti poprvé objevila v roce 2003 v článku v magazínu Human Reproductin. Média a "odborníci" ji bez mrknutí oka přijali a dál šířili mezi lidi, zapomněli však u toho prozradit, odkud informace pocházejí.

Ženám radí na základě údajů ze 17. století

Kdo čekal náročné studie a lékařské výzkumy, bude asi hodně překvapený. Data pocházejí z francouzských záznamů o porodnosti – z let 1670 až 1830! Třicetiprocentní pravděpodobnost bezdětnosti je také postavena na historických údajích…

"Jinými slovy, milionům žen říkají, kdy otěhotnět, na základě statistik z doby před zavedením elektřiny, objevem antibiotik a léčbou plodnosti," říká Jean Twengová, profesorka psychologie na Státní univerzitě San Diego. V té době bylo běžné, že má žena v 35 letech pět, šest dětí. Pokud to do té doby nestihla, zřejmě byl problém někde jinde než ve věku.

Moderní studie říkají něco úplně opačného, lidé se o nich však nemají šanci dozvědět, pokud se po informacích vyloženě nepídí, jako třeba Twengová. Optimistické zprávy se do ženských magazínů, v nichž často inzerují i společnosti zabývající se léčbou neplodnosti, zřejmě příliš nehodí.

Rozdíl jen čtyři procenta

Asi nejobsáhlejší výzkum provedl profesor biostatistiky David Dunson. Studie, do níž se zapojilo 770 evropských žen, byla publikovaná v roce 2004 v odborném magazínu Obstetrics & Gynecology. Vyšlo z ní, že při sexu dvakrát týdně do roka otěhotní 82 procent žen mezi 35 a 39 lety. Ženy mezi 27 a 34 lety mají tuto šanci šestaosmdesátiprocentní. Rozdíl mezi ženami před třicítkou a před čtyřicítkou jsou tak pouhá čtyři procenta!

Pravda, musí se snažit trochu víc a hlavně si hlídat ovulaci. Z jeho dat totiž vychází, že zatímco pči sexu dva dny před ovulací má šanci na otěhotnění 42 procent žen mezi 27 a 34 lety, u žen mezi 35 a 39 lety je šance jen 29procentní.

Starší ženy se jen musí častěji snažit

Plodnost 35 až 39letých dva dny před ovulací je tak prakticky stejná jako u žen mezi 19 a 26 lety tři dny před ovulací. Na první pohled je sice patrný pokles, nicméně dá se vyřešit poměrně jednoduše – "snažit" se častěji.

Podobně optimistické jsou i další moderní studie. Epodemiolog Kenneth Rothman z Bostonské univerzity publikoval v roce 2013 v odborném magazínu Fertility and Sterility studii založenou na sledování 2820 Dánek, které se snažily otěhotnět. Vyšlo z ní, že pokud měly ženy sex v plodném období, 78 procent z 35 až 40letých do roka otěhotnělo. U žen mezi 20 až 34 lety bylo toto číslo opět jen o něco málo vyšší – 84 procent.

Profesorka na Lékařské fakultě Univerzity v Severní Karolíně Anne Steinerová se zaměřila na ženy kolem 38 a 39 let, které už dříve byly těhotné. Ze studie jí vyšlo, že do půl roku přirozeně otěhotnělo osmdesát procent bílých žen s běžnou hmotností.

Problém je s umělým oplodněním

Jak to tedy je s ženskou plodností po pětatřicítce? Protože statistiky o přirozených početích prakticky neexistují, čísla vycházejí z reprodukčních klinik. Tam už je věk pětatřicet let skutečně poměrně zlomový. Tělo mladších žen totiž lépe reaguje na hormony a léky, které jsou důležité pro odběr vajíček.

U žen pod 35 let je šance na narození živého dítěte po prvním cyklu IVF 42 procent, zatímco už žen mezi 35 a 40 lety 27 procent a jen dvanáct procent u žen mezi 41 a 42 lety. Pokles je sice opravdu znatelný, nicméně umělé oplodnění je specifický případ. Navíc je při něm vyšší šance na potrat, což čísla zkresluje.  

Dalším strašákem starších rodiček je riziko vývojových vad. S těmi to podle National Vital Statistics Report není tak strašné, byť riziko abnormalit jako třeba Downova syndromu roste. U žen mladších 35 let je 99procentní šance, že se dítě narodí bez chromozomální abnormality, ženy do čtyřicítky mají 97procentní šanci a ve 45 letech, kdy se zpravidla ženy už stejně nesnaží otěhotnět, klesá na 87 procent. Stále je však pravděpodobnost velmi vysoká. 

Jaký je tedy verdikt? Pokud je vám 35 let a stále ještě nemáte dítě, nemusíte s oprátkou hledat nejbližší strom. Ideální je však stihnout těhotenství do čtyřicítky. Nejen kvůli tomu, že to pak bude o něco složitější, ale i kvůli tomu, abyste na maturitním plese svého potomka nemusela kráčet o holi…

Zdroje: