Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Komentář: Hovnivál udělá z prdu kuličku, česká justice medicinbal

Komentář: Hovnivál udělá z prdu kuličku, česká justice medicinbal
Miloš Zeman na Albertově v roce 2014 | zdroj: Profimedia

Vejce hozená na prezidenta roztočila soukolí úřednické a justiční mašinérie. Točí se déle než dva roky a jen tak se nezastaví. Případ se podruhé dostává k soudu.

Víte, jaký je rozdíl mezi Milošem Zemanem a Arnoldem Schwarzeneggerem? Odchylka je patrná už v muskulatuře a pohybech, byť i na někdejším šampiónovi v kulturistice zub času nemilosrdně zapracoval.

Další podstatný rozdíl však na první pohled patrný není. Pokud hodíte vejce na Terminátora, odbude se to vtipnou poznámkou. Pokud zacílíte vejce na Zemana, můžete skončit za katrem. A nemusíte ho přitom ani trefit.

Hledejte rozdíly

Když v roce 2003 kandidoval Arnold Schwarzenegger poprvé na guvernéra Kalifornie, na mítinku v  kampusu Univerzity Long Beach na něj létala vejce. Jedno mu přistálo na rameni. Budoucí šéf nejlidnatějšího amerického státu, sundal sako a bez známek rozčilení poznamenal: "Hoši, dlužíte mi slaninu. Takhle by to nešlo. K vejci přece patří slanina!" Potom v rozhovoru s novináři dodal: "Beru to jako vyjádření názoru."

Tím byl případ uzavřen.

PA-4952355 Arnold Schwarzenegger s vajíčkem na saku v roce 2003 | zdroj: Repro

V listopadu roku 2014 zase létala vejce v Praze na Albertově při shromáždění k výročí 17. listopadu. Útočníci mířili (nepřesně) na Miloše Zemana. Prezident je označil za zbabělce. Muž, kterého policie identifikovala jako pachatele útoku, je dosud popotahován státní mocí. Hrozí mu až dva roky vězení za trestný čin výtržnictví.

Kauza útoku vedeného municí z bílkovin a vápníku se vleče už 26 měsíců. Není jasné, kdy a jak bude uzavřena.

Inu, jiný kraj, jiný mrav.

Sport, nebo zločin?

Vrhači z pražského Albertova se zabýval odbor správních agend městské části, policie, magistrát, státní zastupitelství, policie i soudy – obvodní a městský.

Zatím ale není jasné, zda házení vajec na prezidenta bude označeno za:

a) sportovní disciplínu,

b) přestupek proti občanskému soužití nebo lehké výtržnictví,

c) trestný čin (těžkého) výtržnictví.

Nejnověji se justice přiklání k variantě c). Městský soud rozhodl, že případ bude projednán jako trestný čin, informovala ve čtvrtek ČT.

Policisté před dvěma lety hod vejcem označili za přestupek proti občanskému soužití, za který je možné ve správním řízení uložit pokutu. (Slušný úsudek, mrštit po někom vejce je přece za hranou.) Úředník z odboru správních agend městské části Prahy 2 ale rozhodl, že to přestupek není a věc shodil pod stůl. Magistrát měl jiný názor a vyzval Prahu 2, aby se věcí znovu zabývala.

Mezitím se do případu vložilo státní zastupitelství a policie na jeho pokyn začala útok vejci znovu vyšetřovat. Dva účastníky shromáždění obvinila z trestného činu výtržnictví (stíhání jednoho z nich později zastavila).

Státní zástupkyně tedy podala žalobu. Obvodní soud pro Prahu 2 ji ale odmítl. Dospěl k (logickému) závěru, že vrhač mohl spáchat nejvýš přestupek a případ vrátil Praze 2. Státní zástupkyně se nicméně nevzdala. Odvolala se k městskému soudu, který připustil, že hod vejcem může být trestný čin a navrátil kauzu obvodnímu soudu.

Neuvěřitelné kolečko státní mašinérie. A případ přitom není u konce!

Je pozoruhodné, kolik státních zaměstnanců a na jakou dobu dokáže taková prkotina zaměstnat. Až soukolí policie, městských úřadů, prokuratury a soudů jednou případ dotáhne do konce, bude zajímavé udělat celkový součet. Leckoho pak patrně zarazí účet za posouzení pokusu o "atentát" na jezevce z Vysočiny. Zejména ty, kteří nežijí z daní, pouze je státu odvádějí.

Když vejce, tak se slaninou

Nahlíženo selským rozumem, nějaký trest v tomto případě padnout měl. Házet vejce je přece něco jiného než pískat nebo provolávat hesla.

Jenže trest měl být vynesen už před dvěma roky. A viník, pokud je skutečně viník, ho měl přijmout a ke svému občanskému postoji, byť dryáčnicky vyjádřenému, se přihlásit.

zdroj: YouTube.com

Poučení z této kauzy je každopádně jasné: Arnie Schwarzenegger má pravdu – když vejce, tak se slaninou.

Dobrou chuť.

Zdroje:
Vlastní