Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Jak deníky informovaly před volbami? Žádné explicitní stranění, ale…

Jak deníky informovaly před volbami? Žádné explicitní stranění, ale…
Jak moc věnovala média volbám? Ilustrační foto | zdroj: ThinkStock

ANALÝZA. Čtyři týdny před podzimními krajskými a senátními volbami a týden po nich monitoroval tým mediálního analytika Tomáše Trampoty to, jak české deníky a vybrané weby o volbách a jejích aktérech psaly. O výsledcích informuje server HlídacíPes.

"Potvrdilo se, že volby byly v médiích prezentovány skrze příběh tří hlavních aktérů: Bohuslava Sobotky, Andreje Babiše a Miloše Zemana a jako souboj dvou hlavních stran: ČSSD a ANO," říká hlavní autor výzkumu pro Nadaci Open Society Fund Tomáš Trampota.

V hledáčku bylo období od 9. září do 15. října a z tištěných médií deníky Blesk, MF Dnes, Deníky Bohemia/ Moravia, Právo, Hospodářské noviny a Lidové noviny. Z online deníků pak Aktualne.cz, iDnes.cz,lidovky.cz a novinky.cz.

"Sledovali jsme stránky věnované domácímu zpravodajství a publicistice, kdy výběrovým filtrem je zmínka o politickém aktérovi či politické instituci, ale i jejich zobrazení," vysvětluje Trampota.

Jeho tým napočítal celkem 740 "aktérů voleb" a celkem 13 468 výpovědí a zmínek o nich.

Počet výpovědí v jednotlivých médiích

pocet-vypovedi-media- zdroj: Hlídací Pes

Překvapivě může znít informace, že nejvíce zmínek o Andreji Babišovi měly Hospodářské noviny.

akteri-v-mediich zdroj: Hlídací Pes

"Vysvětlení ale spočívá v tom, že jde o ekonomicky zaměřený deník a při referování o ekonomických záležitostech či ministerstvu financí se jménu Babiš lze těžko vyhnout," vysvětluje Trampota.

Nijak nepřekvapí ani závěr, že média byla otevřenější agendě vládních stran, v menší míře dalších parlamentních stran.

Aktéři zmínek v médiích

akteri-zminek-768x361 zdroj: Hlídací Pes

"Neodhalili jsme žádné explicitní stranění. Je tu ale i otázka předvolební inzerce a politické reklamy. Například dva týdny před volbami v Mladé frontě dnes intenzivně inzerovalo hnutí ANO, často na třetí tiskové straně. Podobné to bylo v deníku Právo, kde byla nejvíce přítomna ČSSD, ale deník byl inzertně otevřenější i dalším stranám včetně TOP 09," upozorňuje Tomáš Trampota.

pozitivni-a-negativni zdroj: Hlídací Pes

"Roli nehraje jen to, o čem média píší, ale i to, o čem nepíší, jakýsi mediální firewall," doplňuje Daniel Prokop, vedoucí společenského a politického výzkumu agentury Median.

Pozitivní versus negativní

pozitivita-negativita- zdroj: Hlídací Pes

Za příklady "mírného stranění" označuje analýza například předvolební "probabišovskou" reportáž z volebních mítinků stran v MF Dnes či povolební komentář šéfredaktoras listu Jaroslava Plesla.

V jiných médiích "kumulaci antibabišovských" témat a "větší otevřenost agendě Karla Schwarzenberga" v době týden před volbami na Aktuálně.cz nebo "intenzivnější přístup" Bohuslava Sobotky do deníku Právo a server Novinky.cz.

Robert Břešťan pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: