Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Jak Donald Trump udělal z amerických voleb bulvár

Jak Donald Trump udělal z amerických voleb bulvár
Donald Trum se zapíše mezi nejkontroverznější prezidentské kandidáty v amerických dějinách | zdroj: Profimedia

Výstřední miliardář Donald Trump řádí v kampani k volbám amerického prezidenta jako tornádo. Provokuje, uráží, baví. Zatím má úspěch.

Je to památná scéna z filmu Miloše Formana: "Udělal jsem ze světa jeden velikej bulvár!" řičí nadšením Larry Flynt a vytáčí piruety na pozlaceném kolečkovém křesle. Raduje se, že na svůj soudní spor strhl pozornost nejsledovanějších televizí.

Podobně jako pornografický magnát Flynt teď může jásat realitní magnát Donald Trump. Dokázal udělat bulvár z voleb amerického prezidenta a je nejsledovanějším z prezidentských kandidátů.

Nejlepší dílo stvořitele?

Kdo je Donald Trump? Excentrický miliardář, developer, majitel několika mrakodrapů, kasin, golfových hřišť, autor motivačních knih, vlastník soutěží Miss Universe a Miss USA, televizní bavič, motivační řečník. Jeho obchodní značku (příjmení) nesou nejen budovy, ale i parfémy, steaky, čokoláda nebo zmrzlina.

Teď je Trump nejčastěji zmiňovaným jménem v americké volební kampani.

"Budu tím nejlepším prezidentem, jakého kdy bůh stvořil," pravil Trump k publiku v sále svého mrakodrapu Trump Tower na newyorském Manhattanu, když zvěstoval, že se bude ucházet o republikánskou nominaci pro prezidentské volby. Do sálu přitom sjel po eskalátoru, jako by ho seslal na Zemi sám "nejvyšší".

"Bůh nás ochraňuj," poznamenal k tomu zpravodajský portál Huffington Post a upozornil, že Trumpovu kampaň nebude zařazovat do rubriky politika, ale do sekce zábava.

Proč ne? Trumpova kampaň je vlastně reality show. Ostatně Trump, jehož první manželkou byla zlínská rodačka Ivana Zelníčková, má s tímto typem pořadu zkušenost. Vystupoval jako hostitel v sérii Apprentice (učeň). Rozhodoval v ní, komu dá šanci řídit některou ze svých společností za roční plat čtvrt milionu dolarů. Neúspěšné kandidáty vyprovázel frází "máš padáka".

Jenže ve volební kampani dostal padáka Trump.

Vedení televize NBC Trumpa z Apprentice a z jeho nové verze Apprentice Celebrity vyhodilo a oznámilo, že nebude vysílat ani jeho Miss USA. Přiměl ji k tomu Trumpův výpad proti Mexičanům.

Donald Trump osočil mexickou vládu, že do Spojených států posílá zločince, kteří znásilňují ženy, loupí a vraždí. Voličům slíbil, že jako americký prezident dá na hranici s Mexikem postavit obří zeď. Co víc, nic to nebude stát, protože Mr. President Trump pošle Mexičanům účet.

Na Trumpův výrok reagovala nejen NBC, ale i radnice New Yorku: vedení megapole dalo prověřit, které kontrakty s Trumpovými developerskými společnostmi je možné bez sankcí vypovědět. Obchodní řetězec Macy's zase přestal prodávat výrobky s Trumpovou značkou.

Trump tak přijde o desítky milionů dolarů. To ale není nic, co by ho mohlo zlomit. Komisi pro dohled nad financováním volební kampaně přiznal majetek přes deset miliard dolarů. A nebyl by to Trump, kdyby komisi nepopíchl – upozornil ji, že pro jeho bohatství nemá ve formuláři dostatečný počet kolonek.

Mezitím ve volební show pokračoval útokem na svého kritika - republikánského senátora, veterána vietnamské války a někdejšího kandidáta na prezidenta Johna McCaina. Vysmál se mu, že není žádný válečný hrdina.

"Jak může být hrdina, když se dal zajmout Vietnamci? Já mám radši vojáky, kteří se zajmout nedali," prohlásil Trump.

Mnohé veterány tím rozpálil do běla. Z  průzkumů však vyplývá, že ho za to Američané nezavrhli.

Baví a "trumpuje"

Trump znamená v češtině "trumf" a Donald Trump zatím opravdu trumfuje (nebo spíš "trumpuje").

Do volební kampaně vletěl jako tornádo – však si také vysloužil přezdívku "Trumpnádo". V průzkumech se hned dostal na první místo.

Podle sondy televize ABC a deníku Washington Post z poloviny července ho podporuje 24 procent registrovaných voličů Republikánů. Další mají pořádný odstup - druhý se umístil guvernér Wisconsinu Scott Walker s 13 procenty, třetí bývalý guvernér Floridy Jeb Bush s 12 procenty.

Jen průzkum institutu IPSOS pro agenturu Reuters staví mezi republikány na první místo Bushe s 16,1 procenta. Trump je však za ním o pouhé tři desetinky, což se vejde do rozmezí statistické chyby.

Nahlíženo přes sociální média, Trump si stojí ještě lépe. Jeho twitterový účet sleduje 3,2 milionu uživatelů, zatímco účet Jeba Bushe pouhých 234 tisíc. Průzkumy mu přičítají téměř stejnou sledovanost jako zbývajícím patnácti republikánům, kteří se ucházejí o Bílý dům.

Je zjevné, že Donald Trump Ameriku baví.

Snění s Trumpem

Pro některé Američany je ztělesněním představ o americkém snu - bohatý, sebevědomý, arogantní, žádný cíl pro něj není nedosažitelný. Jeho stoupenci patří k radikálním voličům, kteří stojí proti zavedeným kandidátům a partajnímu establishmentu.

"Nedělám to pro zábavu, ani pro svoji značku. Dělám to, abych pomohl zemi, která se dostala do problémů," tvrdil Trump v rozhovoru pro Washington Post.

Ameriku křižuje ve svém tryskáči se zlatými sponami na bezpečnostních pásech a v basebalové čapce Make America Great Again (v lobby newyorské Trump Tower je k mání za dvacet dolarů).

To, že momentálně vede smečku republikánských kandidátů, však neznamená, že získá prezidentskou nominaci. Pro většinu tradičních voličů republikánů je nepřijatelný. A kdekdo před ním varuje.

"Trump vytrubuje myšlenku 'jsem bohatý, a tak mohu poslat každého k čertu'. Pokud by se stal hlasem konzervativců, byla by to pohroma, konzervatismus by se zhroutil," píše deník Financial Times.

Vedení republikánské strany po výpadech vůči Mexičanům a McCainovi Trumpa napomenulo a doporučilo mu, aby se mírnil. Magnát vzkázal, že se nedá okřikovat a pokud bude Republikánská strana v těchto výtkách pokračovat, může kandidovat jako nezávislý, případně za "třetí" stranu (mimo republikány a demokraty).

Takový scénář je noční můrou republikánů.

V roce 1992 si "na vlastní pěst" do prezidentských voleb vyšlápl konzervativní miliardář Ross Perot. Zakladatel Reformní strany nevyhrál, získal však bezmála 19 procent hlasů. Většinu z nich odebral republikánovi Georgi Bushovi staršímu, a tím otevřel cestu do Bílého domu pro demokrata Billa Clintona.

Průzkum Washington Post/ABC předložil Američanům model, podle něhož se ve finále voleb v listopadu příštího roku utkají Hillary Clintonová (demokratka), Jeb Bush (republikán) a Donald Trump (nezávislý, nebo reformista). Respondenti dali na první místo Clintonovou (46 procent), na druhé Bushe (30) a na třetí Trumpa (20).

Trump přitom obdobně jako Perot sbíral zejména hlasy, které by jinak bral republikánský kandidát, syn někdejšího prezidenta.

Bude se tato kapitola americké volební historie opakovat? Proč ne?

Zdroje:
Vlastní