Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Jak se bránit sledování na každém kroku? Deset tipů pro bezpečný pohyb na internetu

Jak se bránit sledování na každém kroku? Deset tipů pro bezpečný pohyb na internetu
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Být online je dnes samozřejmost. Stejnou samozřejmostí je ale pro firmy a některé vlády to, že vás online sledují. Jak se tomu bránit a lépe si chránit své soukromí?

V téměř dvacet let starém thrilleru Nepřítel státu ještě o internetu nebyla skoro ani zmínka, a přesto mohl být hlavní hrdina sledován a odposloucháván prakticky na každém kroku. Jaká je situace dnes, kdy se velká část našeho života odehrává online, není těžké si domyslet.

Je tomu teprve pár let, co vyšlo najevo, že americká bezpečnostní služba NSA sleduje vše, co na internetu děláte. Ať už jste na počítači, chytrém telefonu nebo tabletu, gigantické počítačové centrum kdesi v USA ví všechno o každém uživateli.

A nemusí to být jen americká vláda, kdo by mohl chtít vás sledovat. Do online světa pronikají zločinecké struktury, které by mohly zneužít vaši identitu, přístupové údaje k finančním službám, citlivé dokumenty, které uchováváte, nebo jakýkoli další cenný obsah vašeho počítače.

Proplouvat internetem bezpečně je zkrátka den ode dne těžší. Máme pro vás proto několik tipů, jak se chránit. 

1. Zajistěte svoje hesla

Strojové hádání hesel je nejjednodušší, ale často i nejúčinnější nástroj, jak se vlámat do vašeho soukromí. Nedávno na to dojel dokonce i sám Mark Zuckerberg. Využíval totiž u několika svých účtů stejné heslo. To je kritická chyba, kterou dokážou hackeři snadno zneužít.

TIP: Když vymýšlíte nové heslo, vymyslete nejprve snadno zapamatovatelnou větu a heslo poskládejte z prvních/posledních písmen každého slova. Nebo použijte celou kratší větu. Neuškodí přidat číslice, střídat velká malá písmena a dodat i speciální znaky.

TIP2: Zkuste některý správce hesel (password manager). Jsou k dispozici jako online služby i offline programy. Online jsou to například Dashlane nebo LastPass, na desktopu potom KeepassX, SplashID, KeyPass a další. Uživatelé MacOS mají takový program standardně součástí operačního systému (Keychain).

2. Pohlídejte si bezpečnostní otázky

Při registraci nové služby jste obvykle dotázání na heslo a někdy také na bezpečnostní otázku či otázky. Otázky bývají předem dané, nebo si je můžete sami definovat. Trik je neuvádět na tyto otázky správné odpovědi!

Příklad: "Jak se jmenovala vaše matka za svobodna?" Když se vám někdo bude snažit nabourat do účtu, nebude pro něj velký problém si tuto informaci najít. Pokud uvedete správnou odpověď, bude mít hacker mnohem snazší práci, než když jako odpověď zvolíte třeba "slaqpat" nebo jiný podobný (ale zapamatovatelný) nesmysl. Můžete klidně využít stejné tipy jako při tvorbě nových hesel.

3. Využívejte dva stupně zabezpečení

Google, Dropbox, Facebook ale i mnohé bankovní služby nabízejí dvoustupňové zabezpečení. To znamená, že kromě hesla vám například při přihlášení pošlou na mobil ještě speciální kód. Vždy, zejména u citlivých služeb, tuto možnost využívejte, zejména pak u finančních! Pro potenciálního narušitele jde o téměř nepřekonatelnou překážku. Kombinovat se dá u různých služeb/zařízení více typů zabezpečení, například heslo a otisk prstu, heslo a PIN na mobil, apod.

4. Využívejte jen prověřená rozšíření prohlížeče

Do svého prohlížeče instalujte pouze taková rozšíření, u kterých jste si 100procentně jisti, že nejde o malware a že naopak jde o ověřené produkty známých firem.

5. Vždy se připojujte přes HTTPS 

Kdykoliv se připojujete ke službám jako Facebook, Google, bankám, nebo nakupujete v online obchodech, zkontrolujte adresní řádek prohlížeče a ujistěte se, že adresa začíná "https://" a ne jen "http://". Protokol HTTPS je bezpečnější variantou HTTP, která dokáže šifrovat odesílané údaje. Toto je důležité zejména, když se připojujete přes veřejné wi-fi sítě, například na letištích, v hotelech nebo kavárnách.

6. Využívejte tajnou emailovou adresu

Z emailu se stal univerzální nástroj pro přihlašování k řadě služeb. Jenže to zároveň znamená snazší práci pro útočníky. Pokud totiž využíváte jeden hlavní, veřejně známý email, stačí jim už jen uhodnout heslo. Výhodnější je proto založit si pro přihlašování k citlivým službám nový, neveřejný, pokud možno tajný email. A pochopitelně je vždy lepší používat jako login k různým službám vždy různé emailové adresy.

TIP: Když chcete začít využívat novou službu vyžadující email a nejste si jisti její důvěryhodností, není nic jednoduššího, než si nejprve založit i novou emailovou adresu. Například prostřednictvím služby guerrillamail.com.

7. Pravidelně promazávejte historii a cache paměť prohlížeče

Každý prohlížeč používá pro zjednodušení vlastní s vaší práce historii a především cache (vyrovnávací paměť). Do cache se ukládají části nebo celé už navštívené stránky a další informace. Pokud se někdo dostane k vašemu prohlížeči, může díky tomu snadno zjistit, na kterých stránkách jste byli, co jste tam viděli a pokud si necháváte do prohlížeče ukládat i hesla (NEDOPORUČUJEME!), tak se dokonce zvládne za vás i přihlásit.

8. Nepoužívejte Google, Facebook Messenger nebo Skype

Chcete-li se vyhnout neustálému sledování ze strany velkých korporací, vyhýbejte se jim. Nepoužívejte vyhledávač, prohlížeč, ani jiné služby Google. Místo toho zkuste třeba anonymní vyhledávač DuckDuckGo, prohlížeč Firefox a komunikační software Pidgin s doplňkovými pluginem pro Facebook, Skype a další.

9. Nebojte se VPN

Kdykoliv se budete připojovat k internetu přes veřejnou wi-fi síť nebo takovou, kterou neznáte, měli byste používat tzv. "VPN". Je to zkratka pro Virtuální privátní síť. VPN poskytuje bezpečné připojení přes internet tím, že zašifruje data proudící mezi uživatelem a webovými stránkami. Nevýhodou je, že většina kvalitních VPN služeb je placená. Z těch nejznámějších doporučujeme TotalVPN, NordVPN, TopGuard VPN, HideIP VPN, PureVPN, ale existuje i řada dalších.

10. Používejte inkognito/anonymní mód, šifrování nebo Tor

Nejnovější verze prohlížečů, jako je Chrome nebo Firefox, umožňují brouzdat po internetu anonymně/inkognito. V nabídce Soubor je ale nutné zvolit možnost "Nové inkognito/anonymní okno". Stránky, na které chodíte, pak nebudou mít možnost o vás zjišťovat jakékoliv informace, například odkud se k internetu připojujete a přes jaké zařízení. Opravdoví fajnšmekři pak využívají pro jakýkoliv pohyb na internetu software jménem Tor (torproject.org).

EXTRA

11. Zašifrujte obsah svého harddisku

Pokud pracujete s opravdu citlivými daty, neuškodí šifrování vybraných souborů, adresářů, nebo dokonce celého disku. Stejně tak je lepší využívat online úložiště s možností šifrování.

12. Vždy používejte nejnovější verze softwaru

K tomu asi není co dodat. Nejnovější verze softwaru zaručují, že staré bezpečnostní díry byly odstraněny a nové se teprve hledají.

Zdroje:
Vlastní