Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Milují se Sobotka a Babiš? Politici rozebírají Klausovy postřehy

Milují se Sobotka a Babiš? Politici rozebírají Klausovy postřehy
Václav Klaus ještě pořád umí vzbudit rozruch | zdroj: isifa/MAFRA/Tomáš Krist

Jedno se musí exprezidentovi Václavu Klausovi nechat. Pokaždé, když se vynoří z hlubin s nějakým komentářem, vyvolá poprask. A jinak tomu nebylo ani tentokrát. Teď kvůli němu politici řeší, jak se to má s intimním vztahem premiéra Bohuslava Sobotky a ministra financí Andreje Babiše. Milují se, jak tvrdil Klaus v pořadu pořadu Interview ČT 24, nebo je Klaus tradičně mimo? 

"To, co se stalo v roce 2013, je hrůzostrašný posun v negativním směru ... u nás nastala jiná éra se vstupem pana Babiše," řekl Klaus. "Je naprosto jasné, že Sobotka s Babišem se milují a navzájem se potřebují. Je to rub a líc téže mince, a na sjezdu musí hrát divadýlko před svými straníky," podotkl také exprezident.

Lidé z Babiše podle Klause jednou vystřízliví, ale nyní nemají jinou nabídku. "Myslím, že ta bezvýchodnost nebo nenadějnost vyplývá z toho, že nevidím politické síly, které by mohly začít organizovat změnu v naší zemi," upozornil Klaus. "Strany, které jsou nyní u moci, žádný zájem na změně nemají," řekl Klaus, který použil i slovní spojení "prakticky neexistující ODS".

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o Klausových slovech myslí. Politici ODS a TOP 09 souhlasí s kritikou Babiše, ale nelíbí se jim, jak Klaus hodnotí jejich strany. Velká část politiků si nemyslí, že by se Sobotka s Babišem milovali, jde dle nich o manželství z rozumu.

Říci, že se Sobotka s Babišem milujou, je blbost

"Ach jo. Jako vždy u Václava Klause je to směs pravdy a fantazie. Že je Babiš jako každý velký populista ohrožením demokratického systému, v tom bych s ním docela souhlasil. Říci, že se Sobotka s Babišem milujou, je blbost. Kdo je spolu viděl, ví, jak to funguje. Že Václav Klaus zanevřel na ODS, která se neřídila dle jeho pokynů a tudíž ji označil za neexistující, je smutné, poněvadž by měl milovati svoje děti. Že mě a topku nemá rád, to vím taky, tudíž nás oba označuje jako neexistující. Je to škoda. Kdyby rozumně argumentoval, tak by to mělo větší vliv a výsledek. Takhle se každý jenom pousměje, když to čte nebo slyší. Je to škoda, protože Václav Klaus je inteligentní člověk. V poslední době jsou jeho výroky právě takové, že je těžko potom něco uvěřit," řekl ParlamentnímListům.cz předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

"Bohužel má Václav Klaus pravdu, jen nesouhlasím, že Babiš a Bohuslav Sobotka se milují. Dle mého názoru se Bohuslav Sobotka nechá řídit Babišem. Tolik touží být premiérem, že dělá stejné chyby jako Nečas a samozřejmě může dopadnout stejně," říká první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

"Myslím, že už velmi brzo přijde čas, kdy českou politiku budou muset zachraňovat Starostové," reagoval místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda STAN Petr Gazdík.

"Předně bych panu exprezidentovi připomněl jeho obrovský podíl na současném tristním stavu české politiky, do kterého nás dostaly předchozí pravicové vlády svoji asociální politikou. Nemohu souhlasit s názorem, že se premiér Bohuslav Sobotka s ministrem Andrejem Babišem milují. Oni spolu prostě musí spolupracovat, protože spolu sedí ve vládě a chtějí odstranit chyby, které tady v minulosti napáchala pravice," uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

"Předseda Bohuslav Sobotka si dokonale uvědomuje nebezpečí Babišova střetu zájmů, jeho podnikatelského hnutí i vlivu na média. Důkazem postojů předsedy ČSSD jsou mimo jiné jeho vystoupení na 38. sjezdu sociální demokracie. Také vedení ČSSD považuje ANO 2011 za svého největšího konkurenta a za hnutí ohrožující demokratické principy v naší zemi. Nicméně voliči rozhodli v roce 2013 o podpoře tomuto hnutí a sociální demokracie jako demokratická strana to respektuje. Platí, že ČSSD bude občany varovat před každodenním střetem zájmů Andreje Babiše, ale občané se musí rozhodnout sami, co je pro ně samotné výhodné," dodal Seďa.

Andrej Babiš v něčem připomíná Berlusconiho. Se Sobotkou jsou v klinči

"Klaus je Klaus. Já ho mám spojeného se zlodějskou privatizací a lumpárnama v ODS, kterou toto pohřbívá. Mimochodem byl jsem jejich volič," reagoval poslanec za ANO Bronislav Schwarz.

"Exprezident Klaus má pravdu v tom, že současný stav české politické scény je svědectvím nezralosti. Je zde krize politického vůdcovství, krize programová. Pokud se nám zdálo, že se Česká republika vymyká zemím bývalého sovětského bloku s tím, že tu jsou programově profilované síly, tak tomu bohužel tak není. Programová orientace jednotlivých politických stran je velice slabá. Andrej Babiš v něčem připomíná Berlusconiho, v něčem připomíná populistické vůdce z minulosti. Jeho vzestup není jenom záležitostí finanční síly, ale je také daný frustrací lidí z politických stran. Na této frustraci postavil celý svůj úspěch, kdy říkal, že nejsou jako politici a makají, dají lidem práci, ačkoli skutky ukazují, že tomu je úplně jinak. ČSSD je náš přirozený partner a jejího stavu je mi líto. Bohuslav Sobotka ustál sjezd, ale Klaus má do jisté míry pravdu, že se potřebují. Jsou jako boxeři v klinči, kteří se vzájemně podpírají. Změnit to může jenom veřejnost. Politici s ní u nás bohužel nepočítají, ale ta se pomalu probouzí a začíná chápat, že tuto zemi neřídí géniové," řekl redakci europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

"Pan bývalý prezident má vždycky pravdu. Jeho skvělé analýzy mezinárodní i české politiky si nezaslouží komentáře někoho tak bezvýznamného, jako jsem já," řekl ironicky europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

"Nevím, nakolik je ta láska mezi Babišem a Sobotkou přirozená či vynucená, ale jinak s panem prezidentem mohu souhlasit. Demokracie v České republice je v takovém zvláštním stavu. Na jednu stranu tady základní mechanismy fungují, na stranu druhou je to velice zvláštní vakuum, kdy vicepremiér zcela legálně vlastní velká média a dalšími ambicemi se netají, kdy největší pobíratel dotací je ministr financí. Slovo 'absurdní' je to, které tuto situaci vystihuje dobře. Změna bude třeba, ale tato změna nebude moci být vedena stranami, které již mnohokrát zklamaly. Tato změna musí bezpodmínečně vzejít od občanů ČR," uvedl poslanec Petr Adam zvolený za Úsvit.

Dnešní vláda je v očích veřejnosti super, ale v reálu rozkládá ministerstva a výsledky nemá

"Jedná se o další z typických výroků Václava Klause, ve kterém poměrně trefný popis situace v závěru spojí s nepřiměřenou a tím ničemu nepomáhající kritikou," míní místopředseda ODS a senátor Miloš Vystrčil.

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát uvedl, že v náhledu na roli Andreje Babiše s Klausem souhlasí: "Ale nástup Babiše byl nejen výsledkem problémů ODS. Když se zpětně zamýšlíte, co vyváděla média a různé nevládní organizace... Jak často pořádaly doslova hony na tehdejší Nečasovu vládu. A ne vždy to byly věci důležité a podstatné. Zato dnes mlčí i o skutečných problémech. Porovnejte si například chování pana Ondračky dnes a před dvěma roky, nebo Rekonstrukce státu. Pověst Nečasovy vlády byla špatná, ale výsledky v době ekonomické krize měla. Zato dnešní vláda je v očích veřejnosti super, ale v reálu rozkládá ministerstva a výsledky nemá. Rozdávat cizí peníze umí každý. A to Sobotka prezentoval jako úspěch vlády."

"S druhou částí Klausova vyjádření mám ale problém. Topka dělá ve sněmovně, co může. Ale je nás 26. Ale lidé kromě těch 10 procent nechtějí slyšet, že je potřeba šetřit, že je třeba v první řadě starat se o sebe sám, a nečekat na dávky. Za každým podnikatelským neúspěchem hned vidí podvod. Líbí se jim politika biče. Jenže v téhle atmosféře dobrý kapitalismus nemůže fungovat. Tím ale zásadně nechci tolerovat skutečné podvodníky. Podívejte se na Babiše. Začal honit údajné daňové podvodníky. Výsledkem je špatný výběr daní. Chiméry, že všichni kradou, jsou jen populismem. Většina lidí si svoje povinnosti celkem plní. Ale místo podvodníků vláda útočí na slušnou většinu. A lidé tomu ještě tleskají. Asi to chce delší čas, než změní svůj názor. I odéesáci jsou dnes ve sněmovně většinou slušní, jejich předseda je slušný. Jenže média lidem jeho slušnost překládají jako nevýraznost. Lidé si musí uvážit, jestli chtějí silného hubatého vůdce, ale budou mít chudou zemi a i oni budou přežívat v nejistotě, nebo zda chtějí chytré lidi a ne takové mediální hvězdy a budou mít slušnou životní úroveň a svou osobní svobodu. Zatím naše společnost jde první cestou s Babišem a nevypadá to s naší budoucností dobře," dodal pro ParlamentníListy.cz Laudát.

Tradiční politické strany do značné míry zdegenerovaly

Andrej Babiš a jeho raketový nástup do nejvyššího patra naší politické scény není podle předsedy SPO a senátora Jana Veleby nic jiného než vizitka tradičních politických stran, které dle něho do značné míry zdegenerovaly.

"Souhlasím s tím, že se Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka vzájemně potřebují, ale není to podle mne neštěstí pro tuto zemi. Může se totiž stát, že nástup nových hnutí přinutí klasické politické strany k tomu, aby se reformovaly a vrátily ke svým voličům a dodržování svých slibů a programů, na jejichž základě jim voliči dali mandát. Pokud půjde vývoj tímto směrem, pak politická mise Andreje Babiše bude prospěšná. Pokud ne, pak rozumné řešení, respektive koncovku tohoto procesu nevidím. Zejména proto, že zde nevidím v souladu s Václavem Klausem momentálně silného politického lídra. Mluvím o lídrovi na úrovni politických stran, které vládnou nebo mohou za jistých okolností vládnout. Nepočítám sem prezidenta republiky Miloše Zemana, který touto osobností je, ale on nemá v rukou nástroje k řízení této země," vysvětlil Veleba.

"Když už je pan profesor neškodný, nic mi nebrání v tom, abych se jeho bizarními výroky bavil," reagoval poslanec ANO Martin Komárek.

"Nemyslím si, že by se Babiš se Sobotkou milovali, ale že se potřebují, to plyne z jejich koaličního spojení, které je ryze pragmatické a vyšlo z aritmetiky výsledku voleb. Že to není žádná výhra, všichni pozorujeme. Bohužel, tradiční strany v minulosti zcela vytunelovaly důvěru lidí, a tak máme, co máme. Asi to muselo přijít, a tak nemá smysl plakat nad konečným výsledkem, ale analyzovat důkladně příčiny tohoto současného stavu. To se však mnohým aktérům vůbec nehodí a nezamlouvá," míní poslankyně ČSSD Marie Benešová.

Jde o zoufalý křik a strašení Babišem

"Že by pan Klaus začal s přípravou na návrat do politiky? Soudný člověk by uznal, že po něm není poptávka, ani po jeho komentářích. Kdyby raději kriticky vyhodnotil svůj 'přínos' pro Česko a nezapomněl ani na opoziční smlouvu nebo své vazby na Kreml," reagoval europoslanec ANO Pavel Telička.

"Díval jsem se na to a pořad byl zajímavý. V Babišovi vidím také gigantický střet zájmů. Čekal jsem, že po volbách omezí ekonomické aktivity. Nestalo se. Za stát jej musí hlídat premiér. Je to jeho obrovská odpovědnost a ví o ní," uvedl poslanec ČSSD Stanislav Huml.

"Jde o zoufalý křik a strašení Babišem. Obecně jsem přesvědčen, že kdyby takzvané tradiční strany dělaly svou práci dobře, tak by uskupení nezávislých regionálních subjektů a nebo nové strany nevznikaly," myslí si poslanec ANO Vlastimil Vozka.

Kdybychom se ptali, co pan Babiš udělal pro lidi dobrého za dobu své činnosti v politice...

"Rozhovor pana prezidenta jsem v televizi viděl a poslouchal. Jako obvykle jsem zaznamenal myšlenky, se kterými souhlasím. Ale rovněž ty, na které mám jiný pohled. To není odpověď ve stylu 'ani nahý, ani oblečený'. Tak to prostě v demokracii je. Nelze však nevidět, že vzestup ANO je důsledkem jistého selhání standardních tradičních politických stran. Včetně té mé. Ani ne tak soudruzi z NDR, to my někde děláme chyby. Pochybuji však, ve vší úctě, že by se pan premiér s panem prvním vicepremiérem zrovna milovali. Jednak nepatří k jisté menšině. A oba chtějí být moc 'ten první'. Je to sňatek z rozumu. Na druhé straně, což naše země si nezaslouží ve vládě konečně na chvíli trochu klidu? Nu a pak nám všem, tedy i panu Babišovi, vystaví voliči účet. Díky vlastním médiím má nespornou až nespravedlivou výhodu, náskok. Ale lidé snad dostanou zase rozum. Měly by rozhodnout skutečné výsledky. Zatím na ně čekáme. A čas kvapí. Pro všechny stejně," říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

"Václav Klaus sehrál v historii České republiky určitou úlohu, dnes je to už historická postava. Takže jeho komentáře beru spíše jako zajímavost než jako něco, na co je potřeba reagovat," uvedl poslanec ANO Matěj Fichtner.

"Kdybychom se ptali, co pan Babiš udělal pro lidi dobrého za dobu své činnosti v politice, tak bych si nic vymyslet neuměl, ani kdybyste mě mučila," řekl též Klaus. "Podařila se takzvaná velká protikorupční revoluce, která samozřejmě nebyla o korupci, ale byla o tom, aby se dostala jiná garnitura politiků k moci. Páni Babišové a Okamurové jen používali slovíčka o korupci, aby se dostali k moci," poukázal Klaus na oblibu takzvaných protestních hnutí mezi českými voliči.  

vice-parlamentni-listy zdroj: Parlamentnilisty.cz

Zdroje: