Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Občasný déšť

Komentář: Paralyzér na české vojáky a ruské medové pasti v Pobaltí

Komentář: Paralyzér na české vojáky a ruské medové pasti v Pobaltí
Čeští vojáci. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

"Už je to tady. Výtržnictví vojáků NATO v Litvě. Copak tohle není okupace?" táže se kaliningradský portál v článku o opileckém faux pas českých vojáků v litevském přístavu Klajpeda. "Litevští policisté 'uklidnili' elektrošokem opilé vojáky z Česka," zní nadpis jiného ruského online zpravodajství. Se správně zvolenou optikou si zkrátka události ani nemusíte příliš přibarvovat. 

Trapas si čeští vojáci uštědřili v noci na neděli. Pětičlenná skupinka vyrazila na tah noční Klajpedou v civilu a v osobním volnu. Inu, vojáčci se chtěli trochu pobavit. V pokročilou hodinu a v podroušeném stavu dorazili k jednomu z místních nočních klubů.

Ochranka je však odmítla pustit dovnitř a na naštvané vojáky zavolala polici, která je nejprve přepravila na stanici a posléze je pustila k jednotce. Tady se ale verze událostí začínají rozcházet podle toho, kdo o nich informuje. Ruskojazyčné portály (ať už s koncovkou .ru nebo .lt) píšou o tom, že Litevci museli české vojáky zpacifikovat taserem.

Informaci o paralyzéru však nepotvrdil ani mluvčí litevské armády Andrius Dilda, ani mluvčí české mluvčí generálního štábu české armády plukovník Jan Šulc. Podle jeho slov zatím nic nenasvědčuje tomu, že by Litevci museli skutečně použít fyzickou sílu.

Ruskojazyčná média incident využila jako další důkaz proradné a do morku kostí prohnilé Severoatlantické aliance a bezpráví, kterému jsou vystaveni civilisté v místech aliančních základen. "Proč se incidentem nezabývá vojenská policie litevské armády nebo prokuratura, není známo," lakonicky poznamenáváruskojazyčný litevský bulvár Baltnews.

"Podle litevských zákonů českým vojákům nic nehrozí. Vojáci NATO nespadají pod litevskou jurisdikci," dokreslují skandálně podanou zprávu kaliningradské Vesti.

V hlavní roli ruskojazyčných zpráv o chování aliančních vojáků, kteří v opilosti "močí a zvrací, kudy chodí, a drancují záhony s květinami, které pak darují prostitutkám", bývají obvykle Američané či Britové. Populární historkou, kterou ruský tisk připomněl také nyní v souvislosti s českými vojáky, byl loňský incident, kdy opilí američtí vojáci strhli v litevském Kaunasu ze sídla místní prokuratury státní vlajku a "zneuctili ji".

Posilování obrany východních hranic aliančních spojenců sleduje Moskva logicky s obavami a nevolí a v souladu s tím také o aktivitách NATO informuje veřejnost.

Kromě předsunutých praporů, které aliance buduje v Pobaltí, se v Litvě v březnu konají alianční cvičení, kterých se zúčastní také česká jednotka, k níž patřila pětice českých "výtržníků".  

Do sousedního Estonska by mělo v nejbližší době dorazit 800 britských vojáků přiřazených k jednomu ze čtyř předsunutých praporů určených na ochranu polských a pobaltských hranic s Ruskem. Šéf estonské rozvědky Mikk Marran v úterním rozhovoru pro britský list The Times varoval, že by Rusko mohlo nasadit do informační války s NATO provokatéry.

"Už jsme toho vlastně svědky," upozornil Marran. "Nemůžeme vyloučit, že by některé bitky mohl vyprovokovat takzvaný protější tým, jak tomu říkáme v Estonsku," poznamenala hlava estonské rozvědky a jako příklad zmínila "tradiční medové pasti" a podobné praktiky. 

Nezbývá než doufat, že si velitelé aliančních jednotek své vojáky ohlídají, aby nešťastnými incidenty nenahrávali ruské propagandě, která by pak k diskreditaci NATO ani nemusela vynakládat příliš velké úsilí. 

Zdroje:
Vlastní