Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Raději k nám nejezděte, vzkazují Erdoganovi a Trumpovi Němci i Britové

Raději k nám nejezděte, vzkazují Erdoganovi a Trumpovi Němci i Britové
Merkelová během nedávné návštěvy Turecka v části tureckého parlamentu poničeného během pokusu o převrat | zdroj: Profimedia

Málokdy se stává, aby plánovaná státní návštěva vyvolala takovou nelibost mezi hostiteli, jako nyní v Německu a Velké Británii. Zatímco Němcům se nezdá, že si k nim přijede mezi turecké přistěhovalce dělat předvolební kampaň prezident Recep Tayyip Erdogan, na dva miliony Britů se domnívají, že plánovaná cesta Donalda Trumpa na ostrovy by byla urážkou pro panovnici Alžbětu II.

Zemská vláda v Severním Porýní-Vestfálsku chce zabránit tomu, aby po víkendové návštěvě premiéra Binaliho Yildirima přijel do Německa sbírat hlasy ještě turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. V polovině dubna se má v Turecku konat referendum k zavedení sporného prezidentského systému. V Německu žije velká turecká komunita – kolem tří milionů lidí.

Jak uvedl sociálnědemokratický zemský ministr pro integraci Rainer Schmeltzer, Severní Porýní si nepřeje pořádání akcí, které "dále zarážejí klín do naší společnosti". Právně má ale zemská vláda svázané ruce, diplomaticky je proto na tahu především spolková vláda.

"Náš prezident má rovněž v úmyslu promluvit k tureckým občanům v Evropě," prohlásil v neděli premiér Yildirim. Neupřesnil sice, v jakém to bude městě, ale vše se prý již připravuje. Na shromáždění v Oberhausenu také zdůraznil, že jestli němečtí Turci milují svou zem, musí hlasovat ve prospěch ústavních změn.

Nutno připomenout, že Erdogan už měl předvolební vystoupení v kolínské Lanxess Areně v letech 2008 a 2014. Zemské vládě se podobné projevy sice nelíbí, musí ale respektovat svobodu shromažďování a názoru, proto nemůže propagaci možné ústavní změny zakázat.

Podle Levice jde o další vazalské gesto ze strany kancléřky Angely Merkelové vůči Ankaře. Spolková vláda mohla a měla propagandistické spanilé jízdě tureckého premiéra zabránit. Předsedkyně levicové frakce ve Spolkovém sněmu Sahra Wagenknechtová vládě vytýká, že na svém území připouští vystoupení propagující vytvoření islamistické diktatury. Měla by se prý raději zasadit o propuštění opozičníků a novinářů v Turecku.

Kontroverzní ústavní reforma dává Erdoganovi šanci zůstat v úřadu do roku 2029. Turecký parlament ji přijal v lednu, musí být ale ještě schválena v referendu. Změna také kromě jiného rozšíří parlament ze současných 550 na 600 křesel a volby do něj se budou konat po pěti letech, nikoli po čtyřech jako dosud. Parlamentní volby se mají konat společně s volbou prezidenta. Prezident bude moci být stranický a bude mít povoleno stát v čele své strany. Minimální věk pro kandidaturu do parlamentu se sníží ze současných 25 na 18 let.

Merkelová už sklidila kritiku počátkem února, kdy cestou na summit EU na Maltě navštívila Turecko. Mnozí to označovali za nepřímou podporu Erdoganově autoritářskému politickému stylu. Podobná kritika se na kancléřku snesla už v listopadu 2015, kdy se s Erdoganem sešla právě v době před parlamentními volbami.

Ať si Trump klidně přijede, ale ne na státní návštěvu

Proti návštěvě cizí hlavy státu ovšem neprotestují jen v Německu. Přes 1,8 milionu Britů se podepsalo pod petici, která vyzývá ke zrušení státní návštěvy amerického prezidenta Donalda Trumpa ve Spojeném království. Americký prezident by měl navštívit Británii v červnu - v lednu ho pozvala během cesty do USA premiérka Theresa Mayová.

Peticí se v pondělí večer zabýval britský parlament. Na její podporu se v zemi konaly demonstrace v nejméně jedenácti městech. Před parlamentem se podle agenturních údajů shromáždilo kolem sedmi tisíc demonstrantů. Předseda Dolní sněmovny John Bercow se už dříve nechal slyšet, že je proti tomu, aby Trump vystoupil v parlamentu. K odložení návštěvy vyzval Mayovou i předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn, ministerská předsedkyně to ale odmítla.

Ke státním návštěvám patří také slavnostní banket, který pořádá královna Alžběta II. Právě na tuto skutečnost také petice reaguje.

Text britské petice proti návštěvě amerického prezidenta:

"Donaldu Trumpovi by se měl povolit vstup do Spojeného království jako šéfovi americké vlády. Neměl by se ale zvát na oficiální státní návštěvu, protože by tím mohl uvést do rozpaků Její Veličenstvo královnu. Jeho doložená mysogynie a vulgarita jej diskvalifikují v tom, aby jej přijala Její Veličenstvo královna nebo Princ z Walesu. Proto by během doby, kdy bude zastávat prezidentský úřad, neměl být pozván do Spojeného království na oficiální státní návštěvu."

Poslanci, alespoň tedy ti, kteří na debatu dorazili, se nakonec proti návštěvě nevyslovili. Debata ale neznamená hlasování, jak poznamenal portál americké televize CNN, a má pouze symbolický charakter. Poslanci se nesešli v zasedací místnosti dolní komory, ale v jedné z menších místností Westminsterského paláce. 

Odskočit si tam na debatu znamená pro britské zákonodárce dát si pauzu od "skutečných exekutivních problémů" dodává CNN. Jednání se sice za úplně klidné označit rozhodně nedalo, ve výsledku to však zatím vypadá, že v létě zažije Británie masivní protesty kvůli příjezdu Trumpa. 

Část Britů ovšem naopak nového amerického prezidenta podporuje. Kromě petice proti jeho návštěvě vznikla rovněž i alternativní petice, která naopak žádá, aby se státní návštěva uskutečnila. Podepsalo ji ovšem "jen" něco přes 312 tisíc lidí.

Zdroje:
Politico, YouTube/Sky News, Handelsblatt