Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Rozluštěné dopisy Marie Antoinetty odkrývají její milostný románek

Rozluštěné dopisy Marie Antoinetty odkrývají její milostný románek
Portrét královny Marie Antoinetty od Jeana Dagoty z roku 1775 | zdroj: tisková zpráva

Francouzská královna Marie Antoinetta nebyla ve svém manželství s Ludvíkem XVI. zrovna nejšťastnější, což bylo veřejné tajemství. Rozluštění tajných milostných dopisů dokazují, že rozzuřený dav měl o její nevěrnosti zřejmě pravdu. Ba co víc, následník trůnu zřejmě ani nebyl synem krále. 

Zvěsti o tom, že hledala láskyplné objetí někde jinde, jí už za života vynesly označení "necudná Rakušanka". 

Dopisy, které si Marie Antoinetta vyměňovala se švédským hrabětem Axelem von Fersenem, jsou plné začerněných pasáží, jiné jsou zase hustě přepsané jiným rukopisem. To samozřejmě živilo po dvě století dohady o tom, jaké povahy byl vlastně jejich vzájemný vztah.

Pravou podstatu se ale nedařilo objevit, protože cenzor z konce 19. století byl tak výkonný, že začerněný obsah vědcům nešel rozluštit. Všechny dosavadní pokusy byly bezvýsledné. Vedle následné cenzury, kterou může mít na svědomí sám Fersen, aby chránil královninu čest, jsou totiž vzkazy psány neviditelným inkoustem a v šifrách.

S hrabětem měla dvě děti

Zorientovat se v té změni a několika vrstvách odlišných rukopisů se podařilo až Francouzskému výzkumnému středisku pro ochranu sbírek. A to až za použití nejmodernějšího rentgenu a infračervených skenerů – teprve poté byli vědci díky nepatrným změnám v obsahu mědi schopni rozlišit mezi dvěma úrovněmi dopisu.

Výsledky analýz a rozborů navenek dopisů tvářících se navenek jako obchodní a politické, shrnula britská historička Evelyn Farrová v knize I Love You Madly – Marie-Antoinette: The Secret Letters (Bláznivě vás miluji: Tajné dopisy Marie Antoinetty), která by měla vyjít letos na jaře.

Farrová pátrala nejen ve francouzských, ale i švédských a britských archivech, aby zjistila, jestli byl vztah romantický, sexuální nebo jen čistě platonický. Dopisy, ale i další dokumenty hovoří spíš pro to, že nikoli.

Naopak, švédský hrabě byl pravděpodobně otcem následníka trůnu Ludvíka Karla. "Tento džentlmen byl plukovníkem švédského království; byl největším oblíbencem její výsosti a obecně je považován za otce nynějšího dauphina," píše například Fersenův přítel Quintin Craufurd v dopise britskému premiérovi Williamu Pittovi a sekretáři pro zahraniční záležitosti lordu Grenvillovi.

Šíleně vás miluji, mé srdce je celé vaše

Podobná nepřímá svědectví, kdy si někdo z přátel mileneckého páru pustil pusu na špacír, odkazují k tomu, že Švéd byl otcem i princezny Sophie, která zemřela jako dítě.

Ale zpět k samotným dopisům, které jsou podle Farryové plné lásky a milostných slov. O tom, že Marie Antoinetta hraběti nepřestala psát ani po svém uvěznění, vypovídá například dopis datovaný 4. lednem 1792, tedy půl roku před její popravou. "Šíleně vás miluji a neuplyne okamžik, kdy bych vás nezbožňovala," psala královna svému milenci.

V dopisech padala podle knihy Farrové slova o lásce velmi často. Hrabě prý psal své dámě "miluji vás a budu vás bláznivě milovat po zbytek svého života" a "žiji a existuji jen pro to, abych vás miloval". Královna mu to oplácena slovy jako "jste nejvíce milující a milovaný ze všech mužů" či "mé srdce je celé vaše".

"Šíleně vás miluji je velmi silná věta – tohle neříkáte dobrému příteli. Jde o skutečné vyznání, které prozrazuje, že měli mezi sebou fyzický vztah. Byli milenci," říká historička s tím, že se pár seznámil někdy kolem roku 1774. "Neměla zástupy milenců – měla jednoho muže, kterého milovala po celé své manželství, jen nebyl jejím manželem," doplnila.

Byť nešlo o více mužů, ale jen jednoho, dokazuje to zpětně, že revolucionáři měli pravdu s její věrností králi. Což nebude pro francouzské historiky příliš příjemné zjištění…

Zdroje:
Vlastní, The Telegraph