Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Tlustý promluvil o zlodějině století. Ukázal na viníky

Tlustý promluvil o zlodějině století. Ukázal na viníky
Vlastimil Tlustý | zdroj: Mediafax

Bývalý poslanec Vlastimil Tlustý souhlasí s prezidentem Milošem Zemanem. „Myslím si, že solární byznys je opravdu zlodějina století,“ potvrzuje někdejší šéf poslaneckého klubu ODS. Seděl v poslanecké lavici v roce 2005, kdy se zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů v dolní sněmovně schvaloval. „Nevím, kdo vlastně to kukaččí vejce podstrčil, až na hrstku těch, kteří to připravovali, nikdo netušil, co se z toho vylíhne,“ řekl ParlamentnímListům.cz Tlustý.

Připustil, že posléze se mezi informovanými o mimořádné atraktivnosti solárního byznysu objevili i politici a účastnili se gigantických kšeftů. A kteří politici to jsou? Podle Tlustého především ti, kteří měli blízko k polostátní společnosti ČEZ.

Nejde rozlišit, kdo stojí za solární elektrárnou

Bývalého politika překvapuje, že současné odhalování této zlodějiny víc míří k těm, kteří situace využili, i když jen malá část z nich byli organizátoři, a skoro se nemluví o lidech, kteří prosadili, aby se fotovoltaické elektrárny staly zlatým dolem. „Vinni jsou ti, kteří připravili návrhy, prohnali je Parlamentem pod vznešeným nápisem 'Podpora obnovitelných zdrojů energie' a realizovali příslušné vyhlášky,“ je přesvědčen Tlustý. „Já neumím ukázat, že tohle je solární elektrárna farmáře, který jen využil situace a zajistil si prosperitu, nebo je to výsledek zlodějiny organizované lidmi z politiky, státu či ČEZu. Jak chcete odlišit ty, kteří do toho byznysu šli, protože dostali zprávu o Klondiku, od těch, kteří byli od počátku jeho iniciátory?“ ptá se Vlastimil Tlustý.

Kromě hrstky zasvěcených málokdo z poslanců tušil, o co jde

Zdroje: