Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

V senátních volbách svedou boj ČSSD a ANO

V senátních volbách svedou boj ČSSD a ANO
Výsledky senátních voleb určí poměr sil mezi vládními partnery Bohuslavem Sobotkou a Andrejem Babišem | zdroj: isifa/MAFRA/DAN MATERNA

Vzhledem k rozložení sil a volebních preferencí je jasné, že volby do třetiny Senátu budou soubojem dvou vládních koaličních partnerů: Sobotkových sociálních demokratů a Babišova hnutí ANO. Sociální demokraté jsou přitom v daleko těžší pozici. Obhajují totiž 23 ze 27 křesel, co je prakticky nemožné zopakovat. Babišovci naopak zatím nemají ani jeden mandát, jakýkoli bod pro ně tedy bude úspěchem.

Pokud se ANO podaří získat více senátorů, než sociálním demokratům, může začít Babiš stupňovat tlak na Sobotku, podobně jako to učinil po vítězství v evropských volbách. Očekávat se dají především personální požadavky v předpokládané povolební rekonstrukci vlády.

Občanští demokraté, jejichž klub se smrskl na pouhých 15 členů, obhajují tři křesla v Praze. Pokud aspoň tenhle počet strana uhájí, při očekávaném oslabení sociálních demokratů by tak Petr Fiala výsledek mohl prezentovat jako úspěch – v kontrastu s očekávaným výpraskem v komunálních volbách.

Komunisté se za ta léta naučili od senátních voleb nic neočekávat a i jeden obhájený mandát jim tak bude stačit k tomu, aby byli spokojení. Šanci uspět mají i jinde, třeba v tradičně levicovém Chebu, kde kandiduje exposlanec Pavel Hojda, nebo ve Frýdku-Místku – Ivan Vrba se tu v roce 2002 dostal do druhého kola, letos kandiduje opět, případně v Karviné, kde již senátora v minulosti měli. Ve všech třech případech patří obvody nyní sociálním demokratům.

Jakýkoli mandát bude úspěchem i pro vládní lidovce, opoziční TOPku nebo mimoparlamentní zelené. Okamurův Úsvit bude patrně pokračovat v poltickém sestupu a nejspíš žádný mandát nezíská.

Burpsík versus sex

Velká pozornost se upíná vždycky na Prahu. V Praze 1 obhajuje ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz, který úspěšně v rámci kampaně tají, že je z ODS: to by mu koneckonců mohlo i pomoct. Svou „sexy“ kampaní zaujala sexuoložka Laura Janáčková za ANO. Mediálními miláčky jsou bývalý rektor UK Václav Hampl (za lidovce) a šéf mimoparlamentního LESa Martin Bursík. Exministr životního prostředí kandiduje ovšem za TOP 09 a z plakátů se představuje jako Burpsík – hlídací pes demokracie. Finální souboj lze nakonec čekat spíše mezi Janáčkovou a Schwarzem.

Na Praze 5, kde již nekandiduje dosavadní senátor Miroslav Škaloud z ODS, se sešla také zajímavá partička: protikorupční aktivista a bývalý pochůzkář Václav Láska za Zelené, bývalý ředitel ÚSTRu Pavel Žáček za ODS nebo ústavní právník Vladimír Balaš za TOP 09. Za nové uskupení KA14 se do politiky pokouší vrátit i legendární bývalý starosta pětky Milan Jančík. Úspěch předpovídáme v tomto případně sociálnímu demokratovi, prorektorovi UK Stanislavu Štechovi a lékařce Věře Adámkové z ANO.

V Praze 9 by mohl obhájit senátor za ODS Tomáš Kladívko, utká se s charitativní pracovnicí Zuzanou Baudyšovu za ANO (již několikáté uskupení, za něž se o Senát pokouší; před šesti lety za SNK –ED skončila třetí se 14%) .

Dryml, Chládek, Antl a další obskuranti

V Přerově zkouší štěstí ministr dopravy za ANO Antonín Prachař. Toho stranický šéf Babiš zarytě kritizuje a nedá se vyloučit, že po volbách o ministerskou funkci přijde. Zvlášť, když neuspěje.

Bude zajímavé sledovat, jak si povedou další ministři: Jiří Dienstbier a Marcel Chládek obhajují své mandáty v Kladně, respektive v Lounech. V Příbrami obhajuje sociální demokrat Josef Řihák, nedávno odvolaný z postu Středočeského hejtmana. O funkce nejspíš přijdou tři senátoři zvolení minule za ČSSD, ale nyní kandidující za obskurní protofašistickou stranu bývalých véčkařů Republika: Miroslav Krejča ve Strakonicích, Pavel Lebeda v Kolíně a v Miloš Janeček v Brně. V Hradci Králové se se Senátem pravděpodobně rozloučí proslulý střelec Vladimír Dryml, který od socialistů utekl k Zemanovcům a od nich k uskupení DOMOV. Obhajoba čeká i někdejšího piráta silnic a lovce „gaunerů“ Miroslava Antla, který už šest let poklidně klimbá za sociální demokracii v senátorském křesle za Rychnov nad Kněžnou.

Ve Znojmě obhajuje mandát komunistka Marta Bayerová. V obvodě, v němž měli vždycky štěstí lidovci, kandiduje také někdejší ředitel TV Nova Vladimír Železný. Ten už kdysi v Senátu působil, v letech 2002-2004, právě za Znojmo.

V Pelhřimově obhajuje předseda Senátu, sociální demokrat Milan Štěch, který je zdejším senátorem už 18 let, po celou dobu od vzniku horní komory. Podle všeho bude zvolen znovu. První místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková, jeho stranická kolegyně, není taková rekordmanka, senátorkou je teprve dvanáct let. Ve Zlíně se jí postavil například někdejší šéf slušovického JZD František Čuba. Kandiduje – jak jinak – za Zemanovce.

Zdroje:
Vlastní