Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Vzácný krok Bílého domu: Obama se omluvil Lékařům za útok na nemocnici

Vzácný krok Bílého domu: Obama se omluvil Lékařům za útok na nemocnici
Americký prezident Obama se neomlouval úplně poprvé | zdroj: Profimedia

Americký prezident se omlouvá jen výjimečně, ať už v Bílém domě sedí kdokoli. Za útok na nemocnici Lékařů bez hranic v afghánském Kundúzu se přesto prezident Barack Obama omluvil, osobně. Američané bombardovali nemocnici omylem, zemřelo přitom na 20 lidí. 

Omluva, byť jakkoli vzácná, přišla až pět dní poté, co americký bombardér AC-130 sotva nesrovnal nemocnici se zemí. Obama telefonoval s Lékaři osobně, přímo z Oválné pracovny a organizace pak vydala suché prohlášení, že omluvu "přijala". 

Její šéfka, doktorka Joanne Liuová znovu zopakovala, že požaduje nezávislé vyšetřování pod vedením Mezinárodní humanitární vyšetřovací komise (IHFFC). Lékaři zkrátka chtějí vědět, "co se stalo v Kundúzu, jak se to stalo a proč se to stalo". 

Bílý dům se sice omlouvá mimořádně, není to však tak, že by se neomlouval vůbec. Obama v roce 2012 poslal omluvný dopis tehdejšímu afghánskému prezidentovi Hamídu Karzáímu poté, co američtí vojáci spálili několik výtisků Koránů a rozzuřili tím Afghánce. 

V roce 2004 se zase tehdejší americký prezident George W. Bush omluvil za mučení iráckých vězňů ve vojenské věznici Abú Ghraíb. 

Zdroje:
The New York Times, Vlastní