Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

10 tipů, jak začít šetřit. Okamžitě

10 tipů, jak začít šetřit. Okamžitě
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Chcete šetřit, ale říkáte si, že s tím počkáte na chvíli, až bude z čeho? Máme pro vás dobrou zprávu, můžete s tím začít hned teď. Přinášíme vám několik užitečných tipů, jak si zlepšit finanční situaci, aniž by vás to nějak bolelo. 

1. Den bez platební karty

Kolikrát jste si řekli, že po práci nic kupovat nebudete, ale pak jste si vzpomněli, že vlastně něco potřebujete, a to nutně a neodkladně? Ideální způsob, jak se podobným nákupům vyhnout, je alespoň jednou týdně nechat bankovní kartu doma a v peněžence mít jen takový obnos, který ten den potřebujete.  Vyhnete se impulzivnímu utrácení a poskytne vám to možnost pořádně si promyslet, jestli tu kabelku či nové GPS zařízení skutečně potřebujete. Zvlášť v případě utrácení totiž platí zlaté pravidlo „dvakrát měř, jednou řež“.

2. Prasátko na drobné

Chovat prasátko na drobné není jen dětská záležitost.  Pochybujete-li, kolik vám to skutečně pomůže ušetřit, zkuste to alespoň měsíc či dva a uvidíte sami. Můžete si stanovit konkrétní minci, kterou si chcete odkládat stranou – ideální jsou dvacetikoruny nebo padesátky –, nebo každý večer nasypat do prasátka veškeré drobné, které se vám za den nahromadily v peněžence. 

3. Vlastní obědy

Chodit každý den na obědy do restaurace je sice příjemné, zkuste si ale spočítat, na kolik vás to reálně přijde zvlášť v případě, že vám zaměstnavatel obědy nijak výrazně nedotuje. Pokud za oběd platíte průměrně 120 korun, za týden se to nasčítá na 600 korun, za měsíc na 2,4 tisíce. A k tomu připočítejte svačiny. Pokud si budete obědy připravovat sami, můžete ušetřit a navíc si sami určíte, kolik ten který den chcete za oběd utratit.

jídlo Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

4. Investujte do termohrnku

Není nad šálek lahodné kávy po ránu. Někdo bez ranní dávky kofeinu dokonce ani není schopen zapojit se do pracovního procesu. Každodenní take-away káva ovšem může sice nenápadně, ale rozhodně výrazně zamávat s vaší peněženkou. Pokud v práci nemáte bezplatný přísun kvalitní kávy a musíte si ji kupovat, místo take-away kávy si raději pořiďte termohrnek a dělejte si ráno vlastní.

5. Využívejte aktivně firemních benefitů

Řada firmem v současné době poskytuje zaměstnancům různé benefity, ať už v podobě slev do fitness centra, kina nebo proplacené MHD. Je škoda toho nevyužívat. Každá ušetřená koruna se počítá.

6. Týdenní přehled výdajů

Není to sice nejpříjemnější způsob, jak trávit volný čas, rozhodně se to ale vyplatí. Jednou týdně si projděte výdaje a promyslete plán na další týden. Zvažte, co koupit skutečně potřebujete a co není tak nutné. Přinese vám to finanční řád a budete mít výdaje perfektně pod kontrolou.

počítání výdajů Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

7. Město zadarmo

Možná vás to překvapí, ale existuje řada způsobů, jak se bavit zadarmo. Zapátrejte na internetu, jaké bezplatné akce vaše město nabízí, ať už jde o kino, koncerty nebo festivaly. Není toho rozhodně málo.

8. Domácí fitko

Pokud vám vaše firma nenabízí v rámci benefitů předplatné do fitness centra zdarma, udělejte si doma vlastní posilovnu. I když jednotlivé vstupy nevypadají nijak děsivě, dohromady to není zas tak malá částka, zvlášť pokud chodíte cvičit víckrát týdně. Posilovat s vlastní váhou je navíc zdravé. Zkuste to.

domácí cvičení Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

9. Zdraví se vyplatí

Investice do zdraví se v dlouhodobém horizontu rozhodně vyplatí. Nemusí vás to přitom stát takřka vůbec nic. Pravidelné procházky, pěší tury nebo běh vám navíc pročistí hlavu a zvednou náladu. 

10. Šetřete vodu a elektřinu

Výdaje za energie a vodu patří k větším položkám ve vašem rozpočtu, dejte si na to proto pozor. Zkraťte o něco sprchu a vypínejte světlo, pokud svítit nepotřebujete. Ušetříte tak nejen vlastní peněženku, ale i přírodu. 

sprchování Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Zdroje:
Huffington Post, Vlastní