Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

8 faktů, které jste o italštině nevěděli

8 faktů, které jste o italštině nevěděli
zdroj: tisková zpráva

Italština je ve světě oblíbeným jazykem především pro svou krásu a muzikálnost. Přestože rodilých mluvčí tohoto jazyka je méně než jiných světových jazyků, italština patří mezi nejčastěji studované jazyky. Podívejte se, jaké zajímavosti se s italským jazykem pojí.

1. Italština není oficiálním jazykem pouze v Itálii
Mnoho lidí se domnívá, že italsky se hovoří pouze v Itálii, což ale není pravda. Italština je oficiálním jazykem také ve Švýcarsku, San Marinu a Vatikánu. Kromě zmíněných států je italština zároveň oficiálním jazykem Evropské Unie.

2. Italská abeceda obsahuje pouze 21 písmen
Písmena jako J, K, W, X v italské abecedě neexistují. Výjimku tvoří slova převzatá z jiného jazyka, mezi která patří slova jako jeans. Z tohoto důvodu se můžeme se slovy obsahujícími J nebo K setkat v některých italských dialektech.

3. Nejvíce mluveným regionálním jazykem je neapolština
V souvislosti s italštinou se mnohdy hovoří o odlišných dialektech, pravdou však je, že se nejedná o dialekty, nýbrž o regionální jazyky. Nejvíce mluveným regionálním jazykem je neapolština, kterou hovoří kolem 5 milionů Italů.

4. Nejméně častou dvojitou hláskou je q
Italština doslova miluje dvojité souhlásky, ale zřídkakdy najdete příklad dvojitého 'q'. Jedním z mála slov, které q obsahuje, je soqquadro, které lze přeložit jako zmatek nebo také vzhůru nohama. Překlady italštiny mohou být někdy obtížné vzhledem k možné záměně významů, z tohoto důvodu se vždy hodí pomoc odborníka.

5. Italština má několik blízkých příbuzných jazyků
Možná vás překvapí, že italština svoji slovní zásobu sdílí z 89 % s francouzštinou, z 88 % s katalánštinou, z 85 % se sardinštinou, z 82 % se španělštinou a portugalštinou a ze 77 % s rumunštinou.
5. Italština patří mezi nejvíce studované jazyky
Italština je čtvrtým nejstudovanějším jazykem na světě, což je poměrně působivý výkon vzhledem k relativně malé velikosti Itálie oproti zbytku světa.

6. Jedno slovo může obsahovat jedno písmeno až 8x
Věděli jste, že rekordní počet jednoho písmene v jednom slově je osm? Je jím slovíčko indivisibilissimi, které by se dalo přeložit asi jako nejnerozdělitelnější.

7. Standartní italština se zrodila ve Florencii
Jazyk, který nyní nazýváme standardní italštinou, je odvozen od jazyka užívaného ve Florencii ve 13. století. Tato volba byla učiněna po několika stoletích sporů mezi lingvisty na základě ekonomické a kulturní prestiže tehdejší doby.

8. V době sjednocení Itálie skoro nikdo italsky neuměl
Když v roce 1861 došlo ke sjednocení Itálie, jen 2,5 procenta populace uměla mluvit standartní italštinou. Všichni hovořili v regionálních variantách. Dnes už asi jen pět procent mluví pouze nebo převážně regionálním jazykem.

Zdroje:
Inzerce