Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Adolf Hitler superstar. Syn vězeňkyně z Mauthausenu si stěžuje na ČT

Adolf Hitler superstar. Syn vězeňkyně z Mauthausenu si stěžuje na ČT
Adolf Hitler prodává | zdroj: Repro Naše vojsko

Adolf Hitler prodává. Smutné, leč pravdivé tvrzení. Tři čtvrtě století po jeho sebevraždě v ruinách Berlína jsou v centru Prahy beztrestně ke koupi masky, hrnky s jeho podobiznou nebo na webu reprodukce jeho obrazů na plátně. Činí se i tuzemské televize, včetně veřejnoprávní ČT, píše Ondřej Neumann na webu Hlídací pes.

Tuzemské televize diváky každý týden zásobují desítkami dokumentů a filmů o Hitlerovi. I u televizí totiž platí, že Hitler "prodává", respektive táhne diváky a s nimi i reklamní příjmy.

Oběti druhé světové války a holokaustu i jejich potomci bezmocně skřípají zuby. Nad hrnky s podobiznou masového vraha Adolfa Hitlera i nad dokumenty, které se denně na diváky valí z českých obrazovek.

Vůdce kam se podíváš

Martin Borges, jehož matka byla uvězněna v Mauthausenu a přežila jen díky americké armádě, jež v květnu 1945 tento lágr osvobodila, se rozhodl jednat.

Na dokumenty s hitlerovskou tématikou vysílané na veřejnoprávních stanicích si stěžoval Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

Podle jeho názoru "vysoká kumulace dokumentů s obdobnou tematikou už není osvětou o nebezpečích fašismu, ale může mít v důsledku adorační efekt".

"Na ČT 2 je stále Hitler, Luftwaffe, Wehrmacht, Hitler na Berghofu, oblíbená jídla Hitlera jako jablečný koláč s rozinkami, Hitlerova dieta, Hitlerovy choroby, Hitlerovy oblíbené sladkosti, Hitlerovi šampioni jako Max Schmelling – mistr světa v boxu, XY – Hitlerův oblíbenec, ale jen dočasně," vypočítává Borges.

Podle vlastních slov ČT například doporučil, aby raději ukazovala brutální nálet na Rotterdam v květnu 1940, kdy byl historický střed města totálně zničen.

"Televize ale raději reprízují pořady Magda Goebbelsová – první dáma Třetí říše, Eva Braunová – manželka Adolfa Hitlera, Adolf Hitler na svém sídle Berghofu, Orlím hnízdě, na Obersalzbergu v Bavorských Alpách, nacistické megastavby," dodává s povzdechem.

Na podporu svých slov o množství dokumentů o Adolfu Hitlerovi poslal do redakce HlídacíPes.org následující přehled (pro zvětšení na obrázek klikněte):

hitler-tab Přehled sestavený Martinem Borgesem | zdroj: HlídacíPes.org

Martin Borges se stížností u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání neuspěl. "Provozovatel (Česká televize, pozn. red.) je povinen zajistit, aby vysílané pořady nepropagovaly válku nebo nelíčily krutá nebo jinak nelidská jednání takovým způsobem, který je jejich zlehčováním, omlouváním nebo schvalováním. Rada konstatovala, že není možné mluvit o propagaci či zlehčování války pouze na základě toho, že provozovatel o dané problematice často informuje," píše se v reakci na Borgesovu stížnost.

Zároveň "velká" vysílací rada, RRTV, postoupila Borgesovu stížnost Radě České televize, "aby věc posoudila z hlediska svých kompetencí". Podle informací HlídacíPes.org se radní ČT stížností dosud nezabývali.

stres2 Odpověď RRTV na stížnost M. Borgese | zdroj: HlídacíPes.org

Zombie Adolf Hitler

"Můj strýc ing. Erik Borges byl zavražděn na pochodu smrti z Osvětimi, jeho tělo nebylo nikdy nalezeno, nevíme kdy a kde byl zavražděn, nikdy jsme ale nezapomněli," vysvětluje svoje pohnutky Martin Borges.

Jeho vyjádření dále cituji:

"Adolfu Hitlerovi se 75 let po jeho smrti podařilo zcela dobýt českou televizní dimenzi a stal se z něj ADOLF HITLER- SUPERSTAR. Mediální hvězda první velikosti. Nikdo mu nemůže konkurovat – Jan Hus, Karel IV,  Jan Amos Komenský, František Palacký,  T.G. Masaryk,  Karel Čapek,  Vladislav Vančura popravený nacisty na Kobyliské střelnici dne 1.6.1942, tvůrce Rozmarného léta, Markéty Lazarové, Konce starých časů.

Karel Poláček zavražděný nacisty dne 19.10.1944 v Auschwitz-Birkenau, tvůrce děl jako Muži v offfsidu – zfilmováno 1931, Hostinec u Kamenného stolu – zfilmováno 1948, Bylo nás pět – zfilmováno 1994.

Nemůže mu konkurovat ani písničkář Karel Hašler, který zemřel v Mauthausenu dne 22. prosince 1941, když se musel svléci donaha a poté umučen. Nemůže mu konkurovat ani malíř a spisovatel Josef Čapek, který zemřel při epidemii tyfu někdy kolem 10. dubna 1945 v koncentračním táboře Bergen-Belsen.

Adolf Hitler, tato protičeská zrůda, přemohla všechny naše velikány. Zdá se, že české televize bez této zrůdy již nemohou žít, Hitler je jak zombie, nedá se přemoci, stále vylézá z hrobu a ve dne, v noci se zjevuje na obrazovkách českých televizních stanic."

Faktem je, že tuzemský vysílací prostor je dokumenty o Hitlerovi zahlcen. A zdaleka nejde vždy o dokumenty, pojednávající o jeho hrůzovládě.

Při zadání slova Hitler v televizním programu na iDnes.cz, vyhledávač nabídl v neděli večer 31 položek (včetně repríz) na další dva týdny vysílání a přes 100 položek za posledních 30 dnů (tj. v průměru přes tři filmy o Hitlerovi na den).

Snadno si to můžete vyzkoušet sami: ZDE. Pro srovnání: zadáním hesla Churchill zjistíte, že další dva týdny se nebude o britském protivníkovi Hitlera vysílat nic a za posledních 30 dní se odvysílalo šest pořadů, z toho přesná polovina dokumentů díky tomu, že řešila Churchillův "vztah" s Hitlerem..

Doporučuji proto, aby si všichni odpovědní  obzvláště na veřejnoprávních Kavčích horách  v budoucnu při schvalování programů vzpomněli na slova Martina Borgese.

A hlavně  aby nabídli divákům místo pitvání stravovacích či milostných praktik tyrana něco o lidech, kteří se zasloužili o svobodu a demokracii.

Zdroje:
HlídacíPes.org