Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Agrofert kritizují taky v Německu: za státní dotace nefér mzdy a špatné pracovní podmínky

Agrofert kritizují taky v Německu: za státní dotace nefér mzdy a špatné pracovní podmínky
Sídlo firmy Agrofert Deutschland | zdroj: Lucie Sýkorová

Koncern Agrofert se stal kvůli dotacím terčem kritiky v posledních měsících také v Německu. Dceřiná společnost Agrofert Deutschland GmbH postavila v Sasku-Anhaltsku velkou moderní pekárnu, na kterou získala dotaci ve výši 11,25 milionu eur z programu na zlepšení regionální hospodářské struktury (GRW). Podle německých médií tu však Agrofert nabízí neférovou mzdu a špatné pracovní podmínky. Firma to odmítá, píše na webu Hlídací pes Lucie Sýkorová. 

Cílem této podpory má být podle vládní směrnice také vytvoření kvalitních pracovních míst. Agrofert ale do nové továrny nabírá agenturní pracovníky, kterým nabízí horší podmínky, než je v pekárenském odvětví v této spolkové zemi obvyklé.

Nový podnik vyrostl ve Wittenbergu v zemském okrese Salzland, v těsném sousedství chemičky SKW Piesteritz. Tuto firmu, která je největším výrobcem hnojiv v Německu, koupil Agrofert už v roce 2002. V roce 2013 přibral pak do svého portfolia také jeden z největších německých pekárenských řetězců Lieken. Právě produkty této značky bude pekárna ve Wittenbergu vyrábět.

Od června zde probíhá zkušební provoz, v listopadu by se podle údajů firmy měla rozjet ostrá výroba s týmem 280 pracovníků.

"V současné době zde pracuje 246 lidí, po uvedení celého podniku do provozu jich bude až 450," upřesnil na dotaz HlídacíPes.org jednatel firmy Agrofert Deutschland Dietmar Klose.

Až o čtvrtinu nižší mzdy 

Pracovníky pro novou pekárnu nabírá Agrofert přes agenturu Randstad. Ta v inzerátech na svých webových stránkách nabízí mzdu od 13,27 eur hrubého na hodinu, což by při čtyřicetihodinové týdenní pracovní době znamenalo zhruba 2300 eur za měsíc. Na letáku přímo ve výloze agentury ve Wittenbergu stojí dokonce jen částka 11,12 eur za hodinu (což odpovídá necelým 2000 eur měsíčně). 

Pekárenské odbory přitom letos na jaře potvrdily zpravodajskému serveru MDR Aktuell, že obvyklá mzda pracovníků v tomto oboru v Sasku-Anhaltsku je kolem 2900 eur měsíčně.

Tuto mzdu zaručuje pekařům takzvaná tarifní smlouva, kterou vyjednaly s velkými firmami v branži právě odbory. Zatímco pekárny Lieken této smlouvě podléhají, Agrofert ji dosud nepodepsal, tudíž se na jeho nový podnik tato povinnost nevztahuje.

Pekárny Lieken AG, které zaměstnávaly v celém Německu na 4 tisíce lidí, prošly pod vedením Agrofertu výraznou reorganizací. Tři podniky byly uzavřeny, další dva končí provoz ke konci března 2018. Jedním z nich je také pekárna ve Weissenfelsu v Sasku – Anhaltsku, která se nachází zhruba 100 kilometrů od Wittenbergu.

Zde pracovalo přibližně 250 lidí a vedení podniku původně předpokládalo, že minimálně část ze zaběhnutého týmu přejde do pekárny ve Wittenbergu. Jak ale potvrdil jednatel Agrofertu Dietmar Klose, přestoupil jen jeden učeň.

Poskytnutí dotace na výstavbu pekárny ve Wittenbergu proto kritizovala i řada místních politiků.

"Vedení firmy Lieken se nejprve snažilo své zaměstnance uchlácholit tím, že získají nové pracovní místo ve Wittenbergu. Teprve později bylo zřejmé, že Agrofert využije příležitosti a obejde povinnost firmy Lieken dodržet podmínky tarifní smlouvy. Pracovníci by museli (ve Wittenbergu, pozn. red.) akceptovat výrazně horší platové podmínky," popisuje poslanec sasko-anhaltského zemského sněmu Rüdiger Erben.

"Co lidi ve Weissenfelsu ještě více rozzlobilo, je fakt, že bývalý ministr hospodářství tuto akci podpořil více než 11 miliony eur. Já jsem proti tomu protestoval, bohužel marně. Nemohu mít pochopení pro fakt, že spolková země Sasko-Anhaltsko podpořila zrušení pracovních míst a mzdový dumping miliony ze státní kasy," dodává.

Atmosféra strachu a nesplněné sliby 

Na poměry ve wittenberské velkopekárně si navíc postěžovalo už pět ze sedmi pracovníků, kteří dosud uvedli své hodnocení na serveru Kununu.com. To je evropská platforma, na níž ohodnotilo své zaměstnavatele už zhruba dva miliony lidí.

"Kvůli přístupu vedení panuje v podniku atmosféra nejistoty a strachu," uvádí jeden z dnes již bývalých zaměstnanců ve své recenzi z 12. srpna. "Neprospívá ani to, že mnoho kolegů a kolegyň, či dokonce většina, je zaměstnaných přes agenturu… Slíbené převzetí do pracovního poměru se dosud neuskutečnilo," píše.

Atmosféru strachu a nesplněné sliby firmy zmiňují i další čtyři recenzenti. "Každodenním cílem je přežít bez obligátního seřvání, cokoliv člověk udělá, je špatně. Divokou mimikou, gestikulací a křikem je už tak nejistý pracovník ještě více znejistěn… Sliby pevné pracovní smlouvy zůstávají jen sliby," popisuje recenze z 31. srpna.

Zaměstnanec, který se označil jako pracovník v managementu, uvedl ve svém hodnocení z 26. září: "Člověk je nalákán na dočasnou smlouvu s dobrými platovými podmínkami, ale později je mu nabídnuta smlouva s až o třetinu horším platem nebo je donucen podat výpověď. I nová smlouva se uzavírá s agenturou Randstad, ne s Agrofertem."

Pracovní podmínky jsou vynikající, oponuje jednatel

Jednatel Agrofert Deutschland GmbH Dietmar Klose prohlásil, že firma neplánuje zaměstnávat agenturní pracovníky dlouhodobě.

"Pekárna ve Wittenbergu je jednou z největších a nejmodernějších v Evropě. I proto jsou zde pracovní podmínky vynikající. Protože je ale získávání pracovníků kvůli demografickému vývoji především ve východním Německu velmi komplikované, pověřili jsme náborem ve větším rozsahu pracovní agenturu. Takto získaní zaměstnanci budou ihned převzati do podniku, pokud se osvědčí,“ uvádí jednatel.

K platovým podmínkám zaměstnanců se vyjádřit nechtěl. "K odměnám jednotlivých spolupracovníků nejsou v Německu zásadně uváděny žádné informace – jen tolik: platy pracovníků v pekárně ve Wittenbergu se pohybují vysoko nad průměrem srovnatelných pekáren v Německu," konstatoval.

Podotkl také, že wittenberská čtvrť Piesteritz je díky Agrofertu přímo vzorovým místem, co se týká podmínek pro zaměstnance. "Vybudovali jsme zde dvě podnikové školky, družinu, zdravotnické zařízení a nabízíme pracovníkům i další vzdělávání," vyjmenoval.

Investice Agrofertu ve Wittenbergu za posledních 12 let podle něj dosáhnou ke konci roku miliardy eur.

Napsala Lucie Sýkorová pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: