Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Američané dodají Ukrajině odstřelovací pušky, píšou Poláci

Američané dodají Ukrajině odstřelovací pušky, píšou Poláci
Puška M107A1 amerického výrobce Barrett | zdroj: Profimedia

Americká zbrojní společnost Barrett dodá na Ukrajinu odstřelovací pušky, píše polský portál Altair. Smlouvu na dodávky zbraní uzavřela s ukrajinskou firmou Ukrinmaš, dceřinou společností státního Ukroboronpromu. 

Ještě na konci listopadu přitom Spojené státy tvrdily, že zbraně dodávat Ukrajině nehodlají. Internetem ale ve stejné době kolovaly informace zveřejněné ruskou hackerskou skupinou, které měly dokazovat, že se Američané dohodli s Ukrajinci na dodávce 400 odstřelovacích pušek, dvou tisíc samopalů a dalších zbraní.

Podrobnosti smlouvy se Polákům zjistit nepodařilo, neví se tedy ani kolik budou zbraně stát, ani kdy je Ukrajinci dostanou. Nové pušky by měly dostat do výzbroje ukrajinské speciální jednotky a členové Národní gardy.

O smlouvě s americkým Barrettem informoval ukrajinský státní koncert před několika dny. V oficiálním oznámení se ale uvádělo pouze to, že půjde o zbraně pro ukrajinskou kontrarozvědku SBU a že "lhůta na splnění zakázky byla snížena na minimum, aby vojáci co nejdříve dostali vše potřebné".

Nejrozšířenější odstřelovací puškou od Barrettu je M82, která se dnes vyrábí v modifikacích M107A1 a M82A1. Tyto zbraně v současné době mají ve své výzbroji armády více než 40 zemí, včetně Polska. 

Zdroje: