Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Američané vyzkoušeli vylepšený letoun Gray Eagle s rušičkou

Američané vyzkoušeli vylepšený letoun Gray Eagle s rušičkou
Letoun MQ-1C Gray Eagle | zdroj: Profimedia

Americká armáda testovala bezpilotní letoun MQ-1C Gray Eagle vylepšený o systém NERO určený k elektronické válce. Američané si chtěli ověřit, zda má generování ruchů u bezpilotních letounů smysl. A vypadá to dobře. 

Zkoušky se konaly v první polovině července, veřejnost se o tom ale dozvídá až teprve nyní. Vojáci testovali letoun na polygonu Dugway.

Zkouškám předcházel vývoj kompaktního rušícího systému. Vojáci dostali dva přístroje NERO loni v květnu. Základem pro novou rušičku posloužil systém CEASAR, který armáda úspěšně používá od roku 2010 na palubě dvoumotorových letounů King Air C-12.

Armáda je s testy spokojena. NERO generoval ruchy na maximální výkon, aniž by jakkoli ovlivnil palubní počítač. Vojáci ještě letoun s rušičkou dodatečně otestují, a pokud to půjde bez problémů, dostanou ho do výzbroje. NERO by měl v budoucnu pomáhat pozemním jednotkám jako vzdušná podpora.

Letoun MQ-1C Gray Eagle společnosti General Atomics je vlepšenou verzí legendárního bezpilotního stroje MQ-1 Predator. Gray Eagle umí vyvinout rychlost 250 km/h a vydrží ve vzduchu až 30 hodin. Bezpilotní letoun může být vyzbrojen raketami AIM-92 Stinger a AGM-114 Hellfire, popřípadě naváděnými bombami GBU-44/B Viper Strike. 

Zdroje: