Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Ani Google tam nevidí. USA chce hledat teroristy v 'podhoubí' internetu

Ani Google tam nevidí. USA chce hledat teroristy v 'podhoubí' internetu
To, co známe z internetu, je maximálně pětina jeho celkového obsahu (ilustrační snímek) | zdroj: ThinkStock

Spojené státy se chystají bojovat proti Islámskému státu i v kyberprostoru. Vyvíjí a vylepšuje program, který je schopný prohledávat takzvaný Dark Web, tedy oblast internetu, kam se běžní uživatelé nemají šanci dostat. Právě tato zdánlivě slepá místa internetu často používají ke komunikaci teroristé.

Fungování internetu lze podle Lillian Ablonové z armádní výzkumné agentury Rand Reportation přirovnat k ledovci plujícímu na hladině moře. "Ta malá část, co je vidět, je to, co lze najít pomocí vyhledávače, jako je třeba Google. Ale ten zbytek pod hladinou, až 80 procent, je temné jádro internetu, které nelze nijak třídit a nejde v něm vyhledávat. Nevidíme tam ani my, ani Google," přiblížila. Lidé se tak o stránkách dozvědí jen, pokud jim k nim někdo dá přístup a "klíč".

Pentagon se obává, že právě ve skryté části v nitru internetu působí většina teroristických organizací a že se právě zde odehrávají nábory bojovníku IS, ale i hlavní komunikace či organizace útoků. "Potřebujeme technologii, pomocí které zjistíme, kde ten obsah je, a která nám ho zpřístupní," uvedl Chris White z americké Agentury ministerstva obrany pro pokročilé výzkumné projekty (DARPA).

V tuto chvíli má DARPA k dispozici technologii známou jako Memex, která se chová obdobně jako vyhledávač. Jen dokáže najít i aktivity na stránkách, které nelze vyhledat běžnými vyhledávači. "Dokáže určit, kolik takových stránek je a jaký obsah se na nich nachází," řekl White s tím, že program byl původně vyvinut k tomu, aby pomáhal proti obchodování s lidmi prostřednictvím internetu.

Zdroje: