Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Komentář: ANO a pak dlouho nic: Politická mapa nevěstí nic dobrého. Všem kromě Babiše

Komentář: ANO a pak dlouho nic: Politická mapa nevěstí nic dobrého. Všem kromě Babiše
Ministerstvo financí je dobrý start, Babiš ale určitě míří výš. A zatím to pro něj vypadá víc než dobře | zdroj: Profimedia

ANO válcuje soupeře, ČSSD se propadá, ostatní mají starosti sami se sebou, tedy alespoň podle sociologického průzkumu agentury TNS Aisa. Bouchat šampaňské si nemůže mezi parlamentními stranami kromě Babišovců vůbec nikdo. 

Kdyby se volby konaly dnes, hnutí ANO by získalo o deset procent více než v minulých parlamentních volbách. Babišovu stranu by volilo 28,5 procenta lidí, což je na stále ještě nový politický subjekt mimořádně dobrý výsledek.

Podstatné není jen číslo jako takové, ale i trend - hnutí si svou popularitu dokáže udržet. Výrazné propady nezpůsobila ani kauza Čapí hnízdo, ani jiné problémy hnutí. Popularita hnutí se zdá být u části společnosti neotřesitelná, z čehož má Andrej Babiš jistě radost.

Na druhou stranu se jeho straně opravdu velký skandál zatím vyhnul. I když aféra s Čapím hnízdem ještě může Babišovi zkomplikovat jeho politickou kariéru, nové informace se z OLAFu ani od policie v zatím neobjevily, takže z tohoto mraku v tuto chvíli nezaprší. A když nyní Babiš začal mocně hrát na protiuprchlickou notu, jeho popularita jen roste a nebylo by příliš velkým překvapením, kdyby se dostala přes 30 procent.

Jak odradit voliče snadno a rychle

Úplně jiné starosti mají sociální demokraté. S 16 procenty, což je o čtyři procentní body méně, než v roce 2014, se na svého největšího politického konkurenta a současného koaličního partnera dívají s pořádným odstupem.

Není to ještě vyloženě úplný propadák, ale rozhodně by se v Lidovém domě měli začít zamýšlet nad tím, jak vlastně chtějí vyhrát volby do krajů nebo za rok ty parlamentní. Zvyšování mezd státním zaměstnancům a nejrůznější přisypávání peněz těm či oněm samozřejmě udržuje procenta socialistů na pořád ještě dobré hladině, ale nemusí to trvat věčně.

S nadsázkou by se dalo říct, že sociální demokracie dělá všechno možné, aby ji nevolil už vůbec nikdo. Malér s reorganizací policie bude rezonovat ještě dlouho a určitě ČSSD odebral několik procent voličů. S tím se nejspíš při přípravě reorganizace počítalo. S čím se počítalo už méně byly další eskapády jihomoravského hejtmana Michala Haška, který právě v těchto dnech řeší blamáž kolem falešné tiskové mluvčí.

K popularitě ČSSD nepřispěla ani zpráva, že stranický předseda Bohuslav Sobotka osobně prosil předsedu Evropské komise Jeana – Clauda Junckera, aby zůstal ve funkci (poté, co ho ministr zahraničí Lubomír Zaorálek vyzval k odchodu). Jestli je v domácích luzích a hájích někdo z evropských politiků opravdu neoblíbený, tak je to Juncker. Takže výsledek průzkumu a zisk 16 procent zhruba odpovídá současnému naladění české společnosti.

Pro Sobotku tak vyvstává otázka, s jakými tématy a konkrétními kroky vlastně chce voliče zaujmout a přimět je věnovat hlasy právě jeho straně. Zatím to vypadá tak, že v ČSSD si každý dělá tak trochu co chce a předseda strany působí dojmem příliš slabého politika, který sotva uřídí vlastní stranu, natož stát. 

Paralyzovaná ODS

Komunisté mají 10 procent, což je stejně jako ODS, která má o půl procenta víc. Je to trochu symbolické, protože ODS dlouhé roky těžila zejména z protikomunistické rétoriky a strašila "návratem před listopad". Nyní má tedy stejně jako strana, kterou měla v plánu politicky porazit a historicky znemožnit.

S Petrem Fialou v čele se "modří" sice personálně proměnili, ale zatím stále hledají jasný směr. Hlasitá antibabišovská rétorika, kterou sdílejí takřka unisono s TOP 09, jim k větším procentům nestačí. Sázka na protievropská a protiimigrační hesla také nemusí vyjít, protože tady se nabízí široký výběr z mnoha jiných stran, které jsou často ještě daleko radikálnější.

Pak už tu je jen tradiční boj za živnostníky a podnikatele, což dává dohromady oněch 10 procent. ODS chybí výrazné osobnosti a výrazný program. Bez toho to na velký volební úspěch nevypadá.

Vláda jedné firmy?

TOP 09 je zase společně s KDU-ČSL, řečeno fotbalovou terminologií, ohrožena sestupem. Odhadovaných 6,5 respektive 7 procent už zavání statistickou chybou a klidný spánek by to nemělo přinášet ani Pavlu Bělobrádkovi ani Miroslavu Kalouskovi, který je sice mediálně viditelný díky své kruciátě proti Babišovi, ale mezitím se mu někam vytratil kníže Schwarzenberg.

Největší problém je ale to, že Topka je z politického spektra nejvíce nakloněná přijímaní uprchlíků, a to ji stojí velké množství hlasů. Není proto vyloučené, že se Kalousek a jeho strana do parlamentu tentokrát nedostane.

To samé hrozí i lidovcům, kteří to odnášejí zejména za své působení ve vládě. Zvlášť ministrovi zemědělství Mariánu Jurečkovi se vyčítá, že slouží jen jako Babišův mouřenín. Bělobrádek sice působí jako klidný, moudrý muž mezi temperamentním Babišem a neslaným nemastným Sobotkou, ale straně zase v očích mnoha lidí škodí urputný boj za zachování církevních restitucí v jejich současné podobě.

Z parlamentních stran pod hranicí volitelnosti pak skončil Tomio Okamura s jeho SPD a Úsvit, což asi nemůže vůbec nikoho překvapit. Kdo ale překvapil, tak to jsou Zelení - 4,5 procenta z nich dělá adepty na opětovný vstup do nejvyšších pater politiky. Do parlamentních voleb se toho ovšem může stát ještě hodně a stran, které už už sahaly po mandátech, a nakonec z toho nebylo nic, je celá řada.

Z jednoho výzkumu se dá jen těžko udělat všeobecně platný závěr. Jedno je však jisté a každý další průzkum to nejspíš jen potvrdí - kromě hnutí ANO mají všechny ostatní strany problém dosáhnout na nějaká opravdu solidní čísla. Pokud by navíc propad ČSSD pokračoval, máme tu zaděláno na budoucí vládu jedné strany. Tedy pardon, firmy.    

Zdroje:
Vlastní