Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Ano, ano, přikyvuje čínský zástupce. Véčkaři hlasují o dálnicích

Ano, ano, přikyvuje čínský zástupce. Véčkaři hlasují o dálnicích
zdroj: tisková zpráva

Zatímco odborníci přemýšlí nad pilotním projektem "čínské" dálnice v Česku, véčkaři rozhodují, zda ministrovi dopravy a čínské ambasádě spolupráci nezatrhnou.

Chystaná revoluce ministra dopravy Víta Bárty ve stavbě dálnic už narazila na odpor českých stavbařů i na rezervovaný přístup resortů průmyslu a životního prostředí. Vášnivá debata o tom, za kolik a jaké silnice by měly čínské firmy v Česku stavět, je ovšem možná předčasná. Slovo totiž tento týden dostali véčkaři, registrovaní příznivci Bártovy mateřské strany Věci veřejné. Ti mohou revoluční myšlenku poslat v internetovém hlasování k ledu.

"Ano, hlasování našich příznivců je pro nás závazné. Bylo a vždycky bude," řekl serveru ParlamentníListy.cz poslanec VV Viktor Paggio, který stál u zrodu stranického plebiscitu. Dodal, že v případě odmítavého postoje příznivců Věcí veřejných je na ministru Bártovi, jak plán obrácení veřejných zakázek na ruby přehodnotí. Ministr ovšem redakci neodpověděl na telefonáty ani na sms, stejně jako předseda strany Radek John.

Po schůzce s čínským velvyslancem Jü Čching-tchajem před dvěma týdny Bárta sdělil, že začátkem spolupráce by mohl být zkušební projekt. Stavba vybraného úseku dálnice v délce několika kilometrů, která by ukázala, zda se Česku takřečená "čínská cesta" vyplatí.

Celý článek na ParlamentniListy.cz

Předchozí článek

Ještě jednou Kouřim

Následující článek

Vilní vrahouni II