Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Anonymous proti rasismu: odtajní jména příznivců Ku-klux-klanu

Anonymous proti rasismu: odtajní jména příznivců Ku-klux-klanu
Anonymous odtajní identitu 1000 členů a příznivců rasistického hnutí Ku-klux-klan | zdroj: Profimedia

Hackerská skupina Anonymous plánuje v nejbližší době odtajnit identitu tisícovky členů a příznivců známé americké rasistické a xenofobní organizace Ku-klux-klan. S odůvodněním, že "mají krev na rukou už téměř 200 let", si na ně posvítila poté, co její členové loni v listopadu hrozili napadením účastníkům protestů kvůli zastřelení černošského mladíka Michaela Browna. 

"Jste odporní. Zločinci. Víc než jen extremisté. Jste teroristi a zasloužíte si, aby se podle toho s vámi i zacházelo," uvedli Anonymous ve středeční tiskové zprávě. Členům skupiny oznámili, že je sledují a sledovat nepřestali. "Zbavíme vás anonymity. Znovu. Je to naše právo svobody projevu. Soukromí pro vás už v kyperprostoru neexistuje," varovali je. 

Twitter a další účty na sociálních médií lidem, kteří byli podle nich napojení na Ku-klux-klan, napadli hackeři už loni a začali sledovat jejich aktivity. Jejich jména plánují odtajnit během následujících dní. 

"Chystáme se zveřejnit 1000 jmen členů KKK, KKK Ghoul Squad a dalších jejich frakcí napříč celými Spojenými státy," oznámili Anonymous.

Není to poprvé, co se hackerská skupina soustředila na příznivce extremistických organizací. Například po lednovém útoku na redakci francouzského týdeníku Charlie Hebdo napadla islamistům weby a účty na sociálních sítích. Proti islamistům, kteří stále častěji využívají internet k propagandě, bojují hackeři již delší dobu. 

Zdroje:
Vlastní, NBC News