Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Archeologové objevili 500 let starý vrak lodi z výpravy Vasca da Gamy

Archeologové objevili 500 let starý vrak lodi z výpravy Vasca da Gamy
Archeologové našli "mince duchů" z lodi objevitele Vasca de Gamy | zdroj: esmeraldashipwreck.com

Námořní archeologové zřejmě objevili nejstarší vrak lodi z věku zámořských objevů. Jde o vrak lodi Esmeralda, která byla v roce 1502 součástí druhé výpravy objevitele Vasca da Gamy do Indie. 

Esmeralda byla jednou ze dvou lodí, které se potopily během bouře v mělkých vodách u malého ománského ostrova, kdy se portugalský objevitel po pěti letech vydal opět do Indie. Zahynula celá posádka včetně kapitána Vicenta Sodrého, který byl da Gamovým strýcem z matčiny strany.

Přesné místo potopení našel po třech letech vědeckého výzkumu a podmořských průzkumů tým archeologů z britské Bournemouthské univerzity a ománského ministerstva kultury. Samotné místo vraku je známé od roku 1998, náklad ale světu unikal.

Podle Davida Mearnse, ředitele organizace Blue Water Recoveries, který expedici vedl, je objev významný hlavně stářím objevu. "Je to nejranější loď z období evropských zámořských cest do Asie. Pokud bereme, že prekoloniální období začalo v roce 1492 s Kolumbusem, tak tato loď pochází z období jen deset let poté," vysvětlil Mearns.

Objev podle něj pomůže vrhnout lepší světlo na to, jak fungovaly námořní obchod a válečné výpravy do Indického oceánu na přelomu století.

zdroj: YouTube.com

Tým objevil rozsáhlou sbírku téměř tří tisíc artefaktů, včetně jedné z nejvzácnějších mincí na světě a kovový disk s portugalským erbem a královským znakem, který byl zřejmě součástí navigačního zařízení astrolab.

Právě vzácná stříbrná mince nazývaná indio pomohla s identifikací lodi. Portugalský král ji nechal vyrazit v roce 1499 po da Gamově první výpravě a měla sloužit jako platidlo pro obchod s Indií.

Dosud byl na světě jen jediný exemplář, historici jí proto přezdívají "mince duchů". Našli také nejstarší dochovaný lodní zvon.

Jinak ale objevy spíš potvrzují, že výprava deseti lodí pod vedením Vasca da Gamy měla hlavně válečnou povahu. "Převážná část získaných artefaktů byly zbytky děl a munice z arzenálu na palubě lodi. Šlo o olověné, železné a kamenné koule různých ráží, velké množství bronzových dělových závěr a několik středověkých střelných zbraní," uvádějí vědci.

Zdroje:
The Guardian, NBC News