Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Atentáty ničí turistické ráje. Češi se bojí a raději volí Evropu

Atentáty ničí turistické ráje. Češi se bojí a raději volí Evropu
Pomůže ochrana pláže přiláhat turisty | zdroj: Profimedia

Zlatí uprchlíci, ti do Řecka jen připlouvají, nikdo z nich se na místě nepokouší odpálit, budou si zřejmě brzo říkat čeští turisté. O tradiční dovolenkové cíle s blízkovýchodním nádechem kvůli teroristickým útokům přestává být zájem. Asi nejvíce tím trpí Egypt a Tunisko, ale poslední dva bombové útoky, byť v městech, nepomohou ani Turecku.

Češi jsou při výběru dovolené konzervativní, trvalo roky, než se naučili, že léto u moře může znamenat i něco jiného, než je dlouhá cesta do Chorvatska v autě nacpaném konzervami. Pak si ale spočítali, že all inclusive v Tunisku nakonec vyjde leckdy výhodněji než benzín a hodiny v autě po cestě na pláž plnou kamenů.

Že jsou Tunisko, Egypt a Turecko vlastně muslimskými zeměmi, byť tolerantními, dokázali čeští rození rasisté nakonec přece jen překousnout. Stejně jako jim nepřišlo divné, že je ke slavným pyramidám doprovází ozbrojená ochranka.

Jenže už druhým rokem se islamistické útoky nebezpečně přibližují i místům, jejichž živobytí je z velké části založené na výdělcích z turismu. Do turecké metropole Ankary sice jezdí trochu jiná klientela než na Anatolyi, ale 28 mrtvých je pro mnoho lidí pádným argumentem, proč si koupání na Turecké riviéře odpustí.

Lidé se Turecku vyhýbají, cestovky nabízejí záruku výměny

"Jak sestřelení ruské stíhačky, tak výbuchy v Istanbulu a nyní v Ankaře prodejům nesvědčí," přiznává mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Osúch.

Vyjádřeno v konkrétnějších číslech: Strávit letošní letní dovolenou v Turecku chce jen šest procent lidí. "Přitom loni to ve stejném období bylo 15,5 procenta klientů," uvádí marketingový ředitel cestovní agentury Invia Michal Tůma. Podle něj pokles zájmu přichází po útocích v řádu dnů až týdnů.

Pokud ale klesá zájem už nyní v předprodejích, otázkou je, jak to bude vypadat v sezoně. Dá se totiž předpokládat, že útoky (zejména v rozervaném Turecku) jen tak nepřestanou.

Cestovní kanceláře se proto snaží vzbudit zájem alespoň zavedením bonusů, které pomáhají část váhajících turistů přesvědčit, že se není čeho bát. "Zejména kvůli Turecku jsme zavedli garanci bezplatné výměny destinace až týden před odletem. Od února jsou tak prodeje lepší, ale středeční útok je může zase zpomalit," připouští Osúch.

Lidé ale podle něj nákup spíš jen odloží na později, protože zasažená města jsou spíše eurodestinace, navíc daleko od pláže, takže tam většinou nepojedou ani na výlet.

Egypt a Tunisko jsou na tom ještě hůř

Každý další útok je ale (doslova) ránou pro ekonomiku oblíbených turistických cílů. Turecku tak poté, co dostali Rusové vládní zákaz dovolené v zemi půlměsíce a při istanbulském útoku zemřeli němečtí turisté, nezbylo nic jiného než nabídnout leteckým společnostem dotace.  

Cenu zájezdu totiž nemohou cestovní kanceláře snižovat za hranu svých nákladů. A cestu na vlastní pěst si k moři vybírá málokdo. Mimo jiné proto, že hotely jsou rezervované cestovními kancelářemi a cenově se tak nezávislým jednotlivcům nevyplatí. Pokud vůbec nějaké volné seženou.

A to, přestože jsou nyní útoky aktuální v Turecku, má Turecká riviéra relativně dobré postavení. Útoky se jí ještě vyhýbají – na rozdíl od Egypta a Tuniska, kde si útočníci nelámou hlavu s obživou místních a cíleně útočí i na turistické ráje.

Ostatně zájem o ně klesl už loni v červnu po útoku v tuniském letovisku Súsa, při němž na pláži a u bazénu zemřelo 38 lidí. "Od té doby se situace příliš nezměnila, klienti rezervují zájezdy do jiných zemí," řekla ČTK Eva Němečková z Firo-tour.

Když se k tomu přidá bomba na palubě ruského letadla a lednový útok na egyptský hotel Bella Vista v rudomořském letovisku Hurgada, mají to letos destinace na severu Afriky hodně nahnuté.

Uprchlíci příliš nelákají, ale Řecko i tak zdražilo

Terorismus nepřímo samozřejmě škodí i nejoblíbenější destinaci českých turistů – Řecku. Záběry na davy uprchlíků například téměř zazdily poptávku po ostrově Kos. "Letos se posunul až na sedmou nejprodávanější lokalitu v Řecku. Na jeho úkor láká Kréta," říká za Invii Tůma.

Zajímavostí ale je, že i když zájem o Řecko klesá a země by měla být ráda za každého turistu, jež přispěje do jejího chatrného rozpočtu, průměrná cena u first minut zájezdů stoupla o více než 1500 korun! Není se tak co divit, že klienti, kteří loni mířili na řecké ostrovy, okusí spíš pláže Španělska, Chorvatska či Bulharska.

Co z toho nakonec vyplývá? Kdo si to může dovolit, letí třeba na Kapverdy (letos zlevnily průměrně o pět tisíc na 22 700 korun). Ti, kdo si užívali dovolenu v levných zemích u moře, vyčkávají a rozhodnou se pro last minute ("Obecně jsou lidé letos mírně zdrženlivější v případě nákupu dovolených ve velkém předstihu," konstatuje Tůma).

Nebo se jako před objevem Tuniska vydávají v autě opět do Chorvatska a Bulharska. Byť už pravděpodobně ne s paštikou v kufru.

Zdroje:
Vlastní