Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Austrálie plánuje odebírat děti teroristům

Austrálie plánuje odebírat děti teroristům
Australská vláda předpokládá, že na Blízkém východě bojuje po boku islamistů nejméně stovka Australanů (ilustrační snímek) | zdroj: Profimedia

Australané, kteří odjedou do zahraničí, aby se připojili do teroristických skupin, pravděpodobně přijdou o své děti. Vláda jim je bude odebírat z péče, a to i po jejich návratu domů, plánuje australský ministr pro imigraci Peter Dutton. Informovala o tom stanice BBC.

Podle ministra se bude k dětem lidí podezřelých ze spojené s teroristy přistupovat vždy individuálně, záležet bude na okolnostech a věku dětí. "Nařízení bude fungovat tak, jako v jiných případech, kdy rodiče děti opustí nebo nejednají v jejich nejlepším zájmu," uvedl Dutton s tím, že už nyní ve státní péči skončilo několik dětí, které rodiče opustili, aby odjeli bojovat do Sýrie.

Duttonova slova jsou reakcí na informace o tom, že manželka jednoho z australských bojovníků za hnutí Islámský stát Khaled Sharrouf se chce ze Sýrie vrátit domů i se svými pěti dětmi.

Sharrouf byl v roce 2009 odsouzen na čtyři roky do vězení za plánování bombových útoků v Sydney a Melbourne. Dostal sice zákaz vycestování, ale do Sýrie odjel na bratrův pas a vzal s sebou i manželku Taru Nettletonovou.

Případný návrat Nettletonové je komplikovanější i proto, že se má za to, že jeden z jejích synů je chlapec, který byl loni vyfocený s useknutou hlavou syrského zajatce v ruce.

Austrálie se snaží sérií opatření snížit riziko teroristických útoků a islámského radikalismu. V úterý například vláda oznámila, že bude lidem napojeným na teroristy odebírat australské občanství. 

Zdroje:
BBC