Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Až budete vy jednou sestavovat vládu... Vychutnal si Zeman Moravce

Až budete vy jednou sestavovat vládu... Vychutnal si Zeman Moravce
Miloš Zeman | zdroj: Profimedia

Souboj dvou osobností. Tak se dalo nahlížet na nedělní setkání moderátora Václava Moravce s prezidentem Milošem Zemanem ve studiu České televize. "Rád vás nechám domluvit, pane Moravče, pak vám řeknu..." to byla jen jedna ze slovních přestřelek mezi oběma muži. Pokračovala však třeba i jemnými nuancemi mezi slovíčky na téma: kdo koho dokáže déle poslouchat. Hlavním tématem přitom bylo jmenování nové vlády.

Prezident prý přistupuje k prezidentskému úřadu jako k samoobsluze, dovolil si v nedělních Otázkách Václava Moravce být její hlavní reportér prostořeký směrem k nejvyššímu politickému představiteli státu. A ne jednou! Miloš Zeman si řečnicky nenechal výpady, jak je jeho zvykem, líbit. Mimo jiné se vyjádřil, že nedostal dosud žádné oficiální kandidáty na ministry.

Nejsem nestranný, přiznala hlava státu

V pořadu Otázky Václava Moravce zazněly hned v úvodu kritické ukazatele, ve kterých veřejnost prezidenta vnímá dobře a ve kterých naopak ne. Nejhorší známku, tři minus, dostal nejvyšší představitel republiky za reprezentaci na veřejnosti. Nejlépe podle lidí umí využívat své zákonné pravomoci. "V nadstranickém vystupování si pohoršil. A to u všech lidí," řekl v pořadu mimo jiné sociolog Daniel Prokop.

Prezident na to reagoval tím, že nezapírá, že je levicový prezident, a v tomto smyslu není nestranný. "To neznamená, že nebudu podporovat konkrétní levicovou stranu nebo odmítnu jmenovat pravicového ministra," reagoval.  "Na vzorku jednoho tisíce osob těžko poznáte, jaký názor má 8,5 milionu oprávněných voličů," shodil ale veřejný průzkum.

"Největší slabina je pravé koleno, které jsem si dokonale rozbil," reagoval promptně na dotaz, zda vnímá své slabiny, a dodal: "S člověkem bez slabin jsem se nesetkal." Připomněl, že o těch svých napsal celou knihu. Na nátlak redaktora zmínil například přílišnou důvěřivost k některým spolupracovníkům, čímž se v podstatě spíše charakterově pochválil. "Myslel jsem, že jste se proměnil v čase," neodpustil si ironii Moravec. "Další mou slabinou je, že jsem v tomto pořadu bez kravaty," omluvil se prezident divákům.

Máme být jako Skandinávie: S velkými daněmi

Z předehry bonmotů přešel rozhovor k rozboru koaličního programu. "Neexistuje oblast, vůči které bych měl větší výhrady. Co mě naplňuje pochybnostmi, jsou prostředky k dosažení cílů - kde na to vezmete peníze," zhodnotil koaliční smlouvu, ale nadhodil, že mu chybí záležitosti progresivní daně a podobně. "Kladu si přízemní otázku, kde se na vše vezmou peníze," shrnul jednoduše úskalí smlouvy, která se mu jinak líbí. Republika by měla směřovat ke skandinávskému modelu, kde existují vysoké daně, ale lidé je platí ochotně, protože daňový výnos není rozkrádán. "To se o České republice říci nedá, proto potřebujeme odstrašit velké zloděje. Potřebujeme konfiskaci nelegálních příjmů," zdůraznil jedno ze svých dlouhodobých témat.

Během inaugurace před rokem Zeman slíbil podporovat vládu, která bude podporovat majetková přiznání rozkrývající nabývání majetků. S Bohuslavem Sobotkou jsou prý ve shodě, pouze diskutují sumě, o kterou by mělo jít. "Zda ten limit má být dvacet nebo deset milionů... Není třeba obtěžovat občana, který má chalupu. Jde o takzvané velké ryby," podotkl Miloš Zeman, že ať tak či tak, bude to pro velké zloděje dostačující, ať to bude deset nebo dvacet.

Ministři? Vždyť jsem ta jména nedostal oficiálně

"Kdybych měl tuto vládu hodit do povětří, není nic jednoduššího, než odmítnout jmenovat Babiše ministrem v souladu s lustračním zákonem," přesunul se prezident k návrhu služebního zákona, který byl dalším tématem. "Když jsem toto navrhnul, je to víc než přátelské gesto, aby se tato koalice nerozsypala. Co chcete víc," byl hotov s reakcí.

Ke složení vlády se dramaturgie pořadu poté vrátila až v závěru prvního dílu. "Pokládám za předčasné, abych před setkání s kandidáty, které jsem avizoval, tady říkal, jaký bude můj finální názor. Rozhovory  s nimi budou od toho, aby se nesrovnalosti vyjasnily," nechtěl přímo říci, zda některého z adeptů hodlá nejmenovat v kontextu s výhradami, které v pátek sdělil k pěti kandidátům. "Zatím jsem žádné oficiální kandidáty nedostal - ty může předložit až předseda vlády a toho jmenuji až v pátek," podotkl. "Toho jsme si všimli. Nejsme hluší," nelíbilo se Moravcovi, že je poučován.

Miloš Zeman opakoval své pochybnosti mimo jiné k devítiměsíčnímu studiu Milana Chovance. "V pátek jste nepochválil žádného možného kandidáta z ČSSD...," nadhodil reportér. "Mohl bych zmínit například Svatopluka Němečka, ředitele ostravské nemocnice. Mohl bych jmenovat další, ale to bychom tu byli dvě hodiny. To byste ani vy duševně nevydržel," odpověděl Zeman. Když to redaktorovi nestačilo, prohlásil: "Až vy budete nominovat vládu, čehož bohdá nebude, rád vám řeknu další jména."

Na paškál se dostal mimo jiné kandidát na ministra průmyslu Jan Mládek, který nezískal prověrku Národního bezpečnostního úřadu. "Bez ohledu na konkrétní jméno se jedná o bezpečnostní riziko. Po důvodech jsem se nepídil, to bych byl na hraně svých kompetencí," konstatoval Miloš Zeman.

Rád vás nechám, pane Moravče, domluvit, až přestanete!

Pořad neopominul církevní resitutuce a s tím osud Pražského hradu. Prezident se totiž před časem setkal s kardinálem Dominikem Dukou. "Doufám, že jeho názor spočívá v tom, že prostředky získané v restitucích by měly být použity na veřejně prospěšné účely, ať jsou to domovy důchodců nebo především hospice. Napětí, které existuje mezi církví a 80 procenty veřejnosti, by mohlo být utlumeno tím, že církev sama prokáže, že je chce věnovat v souladu s posláním církve," uvedl, ale Moravec se ptal : "Jak víte o 80 procentech veřejnosti?" ptal se řečnicky s tím, že se dočkal kritiky své laickosti, stejně jako svého skákání do řeči.

Prezident nechce bránit, aby církev některé části budov využívala k účelům jako jsou koncerty a podobně. Upozornil ale, že osobně není součástí týmů, které o dohodě, kterou musí posvětit vláda, jednají.

Zdroje: