Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Komentář: Až Zeman jmenuje Kajínka premiérem…

Komentář: Až Zeman jmenuje Kajínka premiérem…
Jiří Kajínek | zdroj: Profimedia

V politice platí presumpce viny, hlásal Miloš Zeman a ujišťoval, že milost od něj nedostane nikdo, kdo není smrtelně nemocný. Kdeže ty časy jsou?

Dokážete si představit, že Jiří Kajínek bude jednou kandidovat jako lídr strany do Poslanecké sněmovny? Jistě, je to provokativní otázka. Ne však kdovíjak ujetá. Kajínek je přece celebrita. Jako celebrita má svůj fanklub. A od fanklubu k politické straně (hnutí) nemusí být daleko. Stačí ji zaregistrovat podle příslušného zákona.

Pokud připustíte, že na tom něco je, můžete si položit ještě bláznivější otázku: Mohl by Miloš Zeman jmenovat Kajínka premiérem?

Proč ne, kdyby Kajínkův gang, vlastně Kajínkova strana za další čtyři roky vyhrála volby a Zeman v té době ještě byl prezidentem... Když vrchní velitel řekne, že by Andreje Babiše jmenoval předsedou vlády, i kdyby seděl ve vazbě, pak si nemůžete být jisti téměř ničím.

Babišova volba

Sněmovna skončila, vláda dojíždí na setrvačník. Kandidující politici se tak naplno mohou vrhnout do volební kampaně.

Ale pozor! Svou kampaň zahajuje také Zemanem omilostněný Kajínek. Příští týden ve středu má autogramiádu na Václaváku. Recidivista odsouzený za dvojnásobnou nájemnou vraždu, krádeže a přepadení bude podpisovat knihu Můj život bez mříží. Na twitteru se k tomu rozpoutala debata, v níž padl nápad, že Kajínek může knihu na přání (dvakrát) prostřelit.

Předpokládám, že žádný stranický mítink nemůže ten den návštěvností konkurovat chystanému "mítinku" Jiřího Kajínka.

Pravda, může vám to připadat absurdní. Jenže žijete v zemi neomezených možností, v níž Zeman jmenuje po volbách Babiše premiérem, zatímco sněmovna ho znovu vydá do rukou policie. A co když jmenovaný premiér dostane na stejnou dobu pozvánku ke konzultaci na Hrad i k výslechu na policii? Komu pak Babiš pošle omluvenku? Mám za to, že policii. Jinak by přece neleštil kliku na Hradě.

Vysněná demise

Když Babiš ve čtvrtek odcházel z audience u Zemana, pravil, že žádnou volební spolupráci nedomlouval. Tomu se dá věřit, pokud za spolupráci nebudeme považovat malé, ale důležité služby, které si oba poskytnou: Zeman (za předpokladu, že ANO vyhraje volby) bez okolků jmenuje Babiše premiérem. Babiš zase proti Zemanovi nepostaví kandidáta do prezidentských voleb. A oba si přitom v kampaních nebudou okopávat kotníky.

Dá se tušit, že právě o tom se oba mezi čtyřma očima na Pražském hradě ujistili. Proč by si také konkurovali? Vždyť každý míří jinam, nemají v plánu si překážet.

Andrej Babiš chce šéfovskou sesli ve Strakově akademii a Miloš Zeman na další roky velkolepou vyhlídku ze skalnatého ostrohu nad Vltavou. První touží po surfingu na vlnách hospodářského růstu. Chce využít příležitost, aby si mezi ateisty pojistil pověst mesiáše a své největší soupeře semlel v Kosteleckých uzeninách do klobás. Druhý zase prahne po tom, aby definitivně dokončil vendetu sociálním demokratům, kteří ho potopili při prezidentské volbě v roce 2003.

Babiš je součástí jeho plánu. Pokud ANO vyhraje volby, Zeman konečně převezme kýženou demisi jednoho ze zrádců – Bohuslava Sobotky. A nepochybně si ji vychutná líp, než kdyby byl nucen vzápětí jmenovat šéfem vlády jiného renegáta – Lubomíra Zaorálka, volebního lídra sociálních demokratů.

Co bychom se netěšili…

Zeman se kdysi řadil k politikům, kteří prosazovali přísný zákon o střetu zájmů. Jako vůdce sociálních demokratů vyhlašoval akci "Čisté ruce" a hlásal, že v politice místo presumpce neviny platí presumpce viny. Přišel Babiš a změnil názor.

No co, to se může přihodit. Třeba i v přístupu k milostem. V prezidentské kampani Zeman ujišťoval, že milost od něj může dostat jen ten, kdo "umírá ve vězeňské nemocnici a chce poslední týdny života strávit doma". Totéž opakoval jako prezident. A vyklubala se z toho milost pro Kajínka, který se umřít nechystá, navíc je zdravý jako řípa. Prezident ji označil za "výjimku z pravidla".

Tyto veletoče potvrzují, že Zeman se spíš než zásadami (pravidly) řídí politickými instinkty. A vše ukazuje na to, že instinkty ho drží nad vodou. Necelé čtyři měsíce před prvním kolem prezidentské volby jej průzkum agentury Focus pro Český rozhlas pasuje na favorita.

Je proto reálné, že příští rok zjara Miloš Zeman vyhlásí z Hradu druhou prezidentskou pětiletku. Kancléř pak svolá oslavu a mezi pozvanými hosty nebude chybět premiér Andrej Babiš. A kdo ví, možná přijde i kouzelník – vlastně kriminálník Jiří Kajínek.

Proč? Protože: "Padouch, nebo hrdina, my jsme jedna rodina". 

Zdroje:
Vlastní