Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Babiš: Kalousek ví, jak tunelovat státní peníze, ČEZu nerozumí vůbec

Babiš: Kalousek ví, jak tunelovat státní peníze, ČEZu nerozumí vůbec
Andrej Babiš | zdroj: Isifa.com

TOP 09 prostřednictvím Miroslava Kalouska kritizuje nápad ministra financí Andreje Babiše (ANO), že by energetická společnost ČEZ mohla v rámci dividendy vyplatit celý zisk.  Takový krok by podle Kalouska mohl být hazardem s energetickou bezpečností. Babiš však v reakci označil jeho slova za hloupost s tím, že Kalousek rozumí, jak tunelovat státní peníze, ale nerozumí bilanci firem.

„Soukromé finanční zájmy nesmí mít přednost před energetickou bezpečností státu,“ domnívá se TOP 09 a naléhavě žádá předsedu vlády, aby na vládní úrovni podrobil důkladné analýze dopady možných změn dividendové politiky ČEZ, a. s. na stabilitu této akciové společnosti, její rating a energetickou bezpečnost státu.

„Výplata celého zisku ve formě dividendy jistě potěší minoritní akcionáře, neboť získají o pět miliard více, než mohli doufat,“ uvedl Miroslav Kalousek s Františkem Laudátem.

Podle nich stát jako majoritní vlastník odpovědný za energetickou bezpečnost však v takovém případě ponechá svůj strategický podnik bez vlastních investičních prostředků na rozvoj a udržení konkurenceschopnosti. „Tímto krokem navíc ČEZ přinutí zvýšit své zadlužení na vynucené ekologické investice a ohrozí tak jeho stabilitu i kredit na finančních trzích,“ dodávají.

Kalousek nerozumí bilanci firem

TOP 09 je proto přesvědčena, že takový krok je hazardem s energetickou bezpečností státu, je v rozporu s politikou řádného hospodáře a je motivován soukromým, nikoli veřejným zájmem.

Ministr financí si však tuto kritiku nenechal líbit. „Je to hloupost, zadlužení ČEZu je nejmenší ze všech evropských energetických firem. Pan Kalousek rozumí, jak tunelovat státní peníze, ale nerozumí bilanci firem,“ napsal v SMS zprávě ParlamentnímListům.cz Andrej Babiš.

„Není to od nich jen nějaký aprílový vtip? Pánové Kalousek a Laudát by se možná mohli podívat na současné ceny elektřiny a její trend, dosavadní investiční politiku ČEZ a také odhady potenciálu úspor ve spotřebě energie. Doporučoval bych také trochu šetřit se slovy. Když mluví tito pánové o "hazardu", je známa úroveň podpory, které se mu dostávalo za pana Kalouska na MF ČR, a mohli by své svědomí ve vztahu k tomu, jak si Česko vede, začít tam,“ dodal k prohlášení Kalouska s Laudátem poslanec za hnutí ANO Jiří Zlatuška.

Zdroje: