Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Komentář: Babiš předhodil davu nové škůdce: Rusnokovy skrblíky

Komentář: Babiš předhodil davu nové škůdce: Rusnokovy skrblíky
Andrej Babiš vs. Jiří Rusnok | zdroj: Profimedia

Chceme znovu motýle a nižší sazby, vzkazuje Andrej Babiš. Není však jasné, zda a čeho se dočkáme dřív.

Obraz nepřítele se politikům hodí. Třeba tehdy, když potřebují odvrátit pozornost od vlastních selhání.

Andrej Babiš už od počátku své politické kariéry mává obrazem Miroslava Kalouska – "ničemy", který za pomoci Lehman Brothers a dalších amerických bank vyvolal globální finanční krizi a škrtil českou ekonomiku. Jenže donekonečna ho vytahovat nemůže, časem ztrácí na působivosti.

Sotvakdo dnes uvěří tomu, že Kalousek může třeba za rozkopanou D1 nebo za rostoucí schodek státního rozpočtu v době hospodářského růstu.

Občas se proto musí předhodit davu noví škůdci vlasti a veřejní nepřátelé. Nedávno to byl kůrovec, kterého Babiš objevil na Želivce, potom premiér ukázal na "vlastizrádce" z Evropského parlamentu, poslance Mikuláše Peksu a Tomáše Zdechovského, kteří se věnují jeho střetu zájmů.

Andrej Babiš ale namaloval ještě větší obraz nepřítele. Je na něm Česká národní banka a její guvernér Jiří Rusnok.

Čau lidi, představte si...

Premiér proti ČNB vystartoval ve svém pravidelném hlášení na faceboooku, uváděného provoláním Čau lidi. Kritizoval v něm její nedávné rozhodnutí zvýšit základní sazby. A ty, kteří se toho ještě nedovtípili, upozornil, že to je rozhodnutí "pro banky" a "proti lidem".

profimedia-0486716528 čnb bankéři Guvernér České národní banky Jiří Rusnok (vpravo) s bývalými guvernéry Zdeňkem Tůmou (vlevo) a Miroslavem Singerem. Druhý zleva stojí člen bankovní rady Aleš Michl | zdroj: Profimedia

"Představte si, že banky včetně těch, které nabízí hypotéky, u ČNB mají uložených dva a půl bilionu a za to bezpracně vydělávají na úrocích…," píše Babiš. "Těch 2500 miliard tam leží a banky dostávaly od ČNB dvě procenta na úrocích. A od února dostávají ještě víc. ČNB nelogicky ten úrok zvýšila na 2,25 procenta."

Dál premiér připomíná, že banky loni vydělaly 90 miliard korun, a to právě díky vysokým sazbám ČNB.

"V čase ochlazování ekonomiky chce ČNB zvyšovat úroky pro komerční banky...," pokračuje. "Vždyť tím jde proti lidem... Firmy mají vysoké osobní náklady, které rostou zvyšováním mezd, což je správné, jenže jim chce ČNB zvýšit náklady na úvěry, a tím snižovat zisky a zmenšovat možnost zvyšovat platy," durdí se premiér.

Co si z toho má našinec vzít, je zjevné: Babišova vláda pracuje ve prospěch prostého lidu, centrální banka hájí zájmy bankéřů, kteří se jako strýček Skrblík rochní v bezpracně nabytých penězích.

Chceme motýle a nízké sazby

Babiš jako by se inspiroval Donaldem Trumpem, který na Fed (americkou centrální banku) útočí každou chvíli. Obviňuje ho, že brzdí ekonomiku, která by díky jeho "moudré" politice mohla růst mnohem víc.

Český premiér se do centrální banky poprvé pustil až letos, v době, kdy ekonomika zpomaluje, rozpočet se propadá a inflace zrychluje. V této chvíli potřebuje ukázat na někoho, kdo jeho politiku kazí. A centrální bankéři, na rozdíl od Kalouska, mohou ekonomiku ovlivnit. Jsou tedy první na ráně.

Dá se přitom předpokládat, že v tlaku na ČNB a Rusnoka bude Babiš pokračovat. Tím spíš, že mu nahrál právě Fed, který tento týden snížil základní sazbu o půl procentního bodu.

Babiš přitom ví, kde má sazba být. Na facebooku píše: "Bohatě by stačilo, aby banky za depozita u ČNB dostávaly ne 2,25, ale třeba jen 0,5 procenta."

Za takové sazby by mohly být nižší úroky z hypoték, ale i úroky pro firmy z Babišova holdingu, který Babišovi vlastně ani nepatří. Jenže centrální bankéři pro takovou dramatickou změnu sotva budou mít pochopení. V Česku, na rozdíl od Ameriky, povážlivě roste inflace. V lednu dosáhla meziročně 3,6 procenta. ČNB ji chce mít na dvou procentech.

Inflaci tlačí nahoru rozhazovačná politika vlády i oslabování koruny, ke které nemají investoři v nejistých "koronavirových" časech důvěru. A logickým způsobem, jak zabránit dalšímu růstu inflace, je (aspoň na čas) odčerpat z trhu peníze vyšší sazbou.

A kdo za to může?

Někteří politici, které Andrej Babiš označuje za "tradiční", bývají v pokušení podřídit si politiku centrální banky a ovlivňovat sazby. Motiv je nasnadě: Chtějí víc financí na své velkolepé plány, jednoduše řečeno, na nákup voličů.

Babiš, už dávno tradiční politik (s netradičním střetem zájmů), se mezi ně zařadil. A když mu nevyjde ČNB vstříc, bude premiér aspoň moci ukázat na ty, kteří způsobili, že "není ještě líp".

Zdroje:
CNN Money, Facebookový účet Andreje Babiše