Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Bakala se odmítl připojit ke sporu mezi bývalou OKD a Citibank. 'Je to soudem pohrdající představení,' napsal

Bakala se odmítl připojit ke sporu mezi bývalou OKD a Citibank. 'Je to soudem pohrdající představení,' napsal
Zdeněk Bakala | zdroj: Facebook Zdeňka Bakaly

Někdejší těžební společnost OKD (dnes podnik pod názvem Správa pohledávek OKD) vyzvala miliardáře Zdeňka Bakalu, aby vstoupil do řízení v "kauze Citibank" jako vedlejší účastník na straně žalované britské banky. Bakala odmítl s tím, že jde "o absurdní divadlo rozehrané žalobci", píše Robert Břešťan na webu Hlídací pes.

Zdeněk Bakala na výzvu Krajského soudu v Ostravě z konce letošního dubna odpověděl, že do řízení vstupovat nehodlá. Jeho reakce, zaslaná právní kanceláří Jana Kalvody, je dostupná v insolvenčním rejstříku.

Podle Bakaly se žalobci, tedy Správa pohledávek OKD i insolvenční správce Lee Louda "namísto podání adekvátních tvrzení a důkazů snaží o obstrukce, agresivitu při soudním jednání a dehonestaci soudu, žalovaných, ale i osob, které se řízení neúčastní". 

Spor o deset miliard 

OKD původně ručila londýnské Citibank za půjčky, které banka poskytla někdejší mateřské společnosti NWR. Insolvenční správce Lee Louda však pohledávku Citibank ve výši zhruba deseti miliard korun už v roce 2016 neuznal.

Banka se s rozhodnutím insolvenčního správce smířit nechce a jeho rozhodnutí chce zvrátit u Krajského soudu v Ostravě. Zastupuje při tom držitele dluhopisů, kteří po bankrotu NWR začali uplatňovat požadavky na proplacení záruk.

Soud zároveň řeší i takzvanou odpůrčí žalobu, kterou naopak vůči bance podal insolvenční správce OKD Lee Louda. Požaduje, aby smlouvy, podle nichž OKD své mateřské firmě NWR za půjčku od Citibank ručila, byly zneplatněné.

"Živé kauzy nemohu komentovat," reagoval na žádost o vyjádření Lee Louda. OKD je v úpadku od května 2016. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma kvůli předluženosti a insolvenci, na níž měla vliv klesající světová cena černého uhlí.

"NWR mimo jiné podle našeho názoru úpadek způsobila, respektive se na něm významně podílela. Proto nemá i z pohledu Citibank a celé skupiny právo na to, aby se uspokojovaly z majetkové podstaty v rámci insolvenčního řízení," citoval server České noviny agentury ČTK zástupce insolvenčního správce Dušana Dvořáka z průběhu soudního jednání z letošního března.

Právní zástupci NWR a Citibank u soudu naopak namítali, že OKD nyní popírá závazky, kterými v roce 2016 zdůvodnila svůj úpadek.

"Žalobci tvrdí, že spiknutí proti OKD bylo inscenováno již od roku 2006, navíc že se na něm účastnila Citibank. Je z říše fantazie představa, že by se na jakémkoli spiknutí podílela banka, jejíž rating je srovnatelný s ratingem České republiky a je součástí finanční skupiny s tržní kapitalizací násobně vyšší než objem českého státního rozpočtu," namítá Bakala v textu, který soudu zaslal prostřednictvím právní kanceláře Jana Kalvody.

Politika a byznys

"Správou pohledávek OKD prezentovaný bulvární příběh o předprogramovaném úpadku OKD má odvést pozornost od bizarních okolností souvisejících se zahájením insolvenčního řízení a od domnělé záchrany OKD, která se jeví prospěšnou spíše pro některé politiky, než pro věřitele společnosti, k jejichž ochraně má podle zákona sloužit," říká Šárka Samková, ředitelka komunikace Bakalovy společnosti BM Management.

Letos v únoru společnost New World Resources Group (NWR), bývalý majitel těžební společnosti OKD, vyzvala oficiálním dopisem Českou republiku k zahájení jednání o náhradě škody. Ta podle NWR spočívá v "politicky motivovaném faktickém znárodnění OKD státem".

NWR Česku hrozí arbitráží, stát firmu vyzval, aby své nároky doložila.

Ve firmách spojených jakkoli s OKD již Bakala nijak nefiguruje. Akcií NWR se Bakala i jeho obchodní partner Peter Kadas zbavili v březnu 2016. Tehdy odevzdali již bezcenné akcie NWR a vlastníkem se stali největší věřitelé, sdružení v konsorciu Ad Hoc Group.

Robert Břešťan pro Ústav nezávislé žurnalistiky 

Zdroje: