Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Bárta chce kandidovat a Plzeň říká: Když se chce ztrapnit, tak to přetrpíme

Bárta chce kandidovat a Plzeň říká: Když se chce ztrapnit, tak to přetrpíme
zdroj: Mediafax

Politici napříč politickým spektrem tvrdě kritizují Víta Bártu za to, že se coby nepravomocně odsouzený poslanec nevzdal mandátu. Věci veřejné mu ale stále vyjadřují podporu, přestože faktický lídr nejmenší vládní strany už do VV nepatří, neboť zde pozastavil své členství. Bárta chce kandidovat na hejtmana v Plzeňském kraji a zdejší VV nemají nic proti tomu, aby se tak stalo na jejich kandidátce. A pokud to náhodou nevyjde, chce Bárta zkusit nezávislé hnutí. Ostatní politici jen nevěřícně kroutí hlavou.

Nepravomocně odsouzený poslanec Vít Bárta dal jasně najevo, že z politiky se stahovat nehodlá. Mandát poslance si ponechal a navíc oznámil, že chce kandidovat na post hejtman v Plzeňském kraji. Poté, co mu vicepremiérka Karolína Peake (VV) doporučila, aby si raději odpočinul a nehnal se do další funkce, se rozhodl, že zkusí kandidovat jako solitér. Plzeňské VV mu i nadále vyjadřují podporu, ale politici ostatních stran počínání nepravomocně odsouzeného politika nechápou. Informuje o tom server Novinky.cz.

Bártu uvítáme, tvrdí VV v Plzni

„Kandidátku ještě nemáme sestavenou, chceme ji připravit tento měsíc. Zatím tam nemáme žádné známé jméno, Bártu bych tam tedy i z tohoto důvodu uvítal, neměl bych s tím vůbec problém. Zatím jsem s ním o tom ale ještě nemluvil,“ řekl plzeňský krajský předseda VV Josef Herlík.

Pokud by se proti umístění Bárty na kandidátce VV na Plzeňsku zvedl odpor, chtěl by faktický šéf VV, který ovšem dnes působí v pozici nezařazeného poslance, kandidovat s nějakým regionálním hnutím. Otázkou ovšem zůstává, zda muže, který byl nepravomocně odsouzen na rok a půl za mříže s podmínečným odkladem, nějaké hnutí na kandidátku pustí. Bárta přitom nemá v kraji ani trvalé bydliště, na což poukazuje Marcela Krejsová, která bude kandidovat na hejtmanku za ODS.

Psali jsme: VV nemají v Plzni kandidátku pro volby, o Bártovi mlčí