Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 1°C Polojasno

Bárta se Škárkou se mandátu nevzdali. Pro odborníky je to na hlavu

Bárta se Škárkou se mandátu nevzdali. Pro odborníky je to na hlavu
zdroj: Profimedia

POLITOLOGOVÉ Ani od jednoho z odsouzených v kauze uplácení nezaznělo, že by hodlali složit svůj poslanecký mandát. Jaroslav Škárka chce vyčkat pravomocného rozhodnutí, Vít Bárta ohlásil rezignaci na post předsedy poslaneckého klubu a pozastavení členství ve VV, ale ani jemu se ze sněmovny nechce. Podle politologů je však jejich setrvání ve funkci dlouhodobě neudržitelné.

V novodobé historii se v české politice ještě nestalo, že by nějakému zákonodárci bylo dokázáno spáchání úmyslného trestného činu a byl za to odsouzen. „Dosud to bylo vždycky tak, že ti poslanci, jimž hrozilo, že budou trestně stíháni a souzeni, tak odstoupili z funkce poslance ještě předtím, než byl vynesen verdikt. Anebo byli osvobozeni,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog a historik Jan Bureš.

Potkalo to až Víta Bártu a Jaroslava Škárku. „Opravdu si nepamatuji po roce 1989 případ, kdy by byl odsouzen poslanec, který ještě sedí v parlamentu, v případě Škárky dokonce k nepodmíněnému trestu. On se samozřejmě odvolal, ale pokud odvolací soud jeho trest potvrdí, tak ze sněmovny pojede rovnou na Pankrác,“ říká historik Bureš s lehkou nadsázkou.