Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Bavorská CSU lavíruje kolem neonacistů

Bavorská CSU lavíruje kolem neonacistů
Antiislámské nálady panují nejen v Bavorsku, rostou po celém Německu. Kresba pro obálku The Times/News Syndication | zdroj: Profimedia

V Německu sílí protisilámské nálady. Zřejmě budou po událostech v sousední Francii narůstat. Můžou znamenat i rozkol ve vládní koalici, protože konzervativní CSU se nějak nemá k tomu se vůči nim jasně vymezit.

Protimuslimsky naladěné hnutí Pegida se sídlem v Drážďanech se může těšit na nové příznivce, možná i z řad seriózních politiků. Kancléřka Angela Merkelová několikrát, naposledy v novoročním projevu, protesty proti islámu ostře odsoudila. To její sesterská strana CSU, známá jako pravicovější a konzervativnější součást úspěšné Unie, je daleko ostražitější. Na ideových konferencích kromě opatrných tanečků kolem neonacistů řeší CSU také otázku nástupnictví. Její zachránce a předseda, bavorský premiér Horst Seehofer, totiž ohlásil odchod z politiky.

Pegida už několik měsíců pořádá v Drážďanech protestní shromáždění, jichž se účastní tisíce lidí. Před Vánoci se zdálo, že početně slábnou. Jenže hned na první po novém roce se jich sešlo téměř 18 tisíc, o polovinu více než naposledy. Zkrátka i bojovníci proti islámu chodí před Vánoci nakupovat  a nemají čas na nesmysly.

Po celém Německu vznikají odnože Pegidy, Bogida v Bonnu, Mügida v Mnichově, Bärgida v Berlíně anebo Kögida v Kolíně nad Rýnem. Ty mají zatím řádově méně příznivců než zjevně úspěšná drážďanská iniciativa a jejich kritici z řad anarchistů, zelených či levicových aktivistů je zhusta přečíslují.

Všechny seriózní politické síly se předhánějí v tom, jak se od Pegidy a spol. distancovat. Není překvapení, že antiislamisty otevřeně podporují krajně pravicové a neonacistické skupiny jako NPD. O něco znepokojivější je skutečnost, že se podporu antiislamistických demonstrací hlásí už také někteří představitelé AfD, nově úspěšné a roustoucí strany, která byla dosud pokládána za liberální, třebaže euroskeptickou sílu. Ti, kteří jí podsouvali nahnědlé odstíny, zřejmě nebyli daleko od pravdy.

Mnohem vážnější je mlčení, které volí  bavorská vládní CSU. Dlouholetá partnerská strana CDU, jež operuje jen v Bavorsku, je pokládána za tradičnější než její větší sestra. Z oficiálních míst CSU není k protipřistěhovaleckým a protimuslimským protestům nic slyšet. Strana se tak dostává do příkrého rozporu s oficiální vládní politikou i kancléřkou Angelou Merkelovou.

V rámci CSU, a to nikoli jen z okrajových proudů, jsou pak pro protesty slyšet slova pochopení a podpory. Další týdny ukážou, nakolik má šanci takové stanovisko v konzervativní partaji převládnout.

Kdo místo Horsta?

Roli v tom bude jistě hrát i volba nového předsedy. Bavorský premiér a předseda CSU Horst Seehofer, vnímaný jako zachránce strany, když ji vytáhl z potupné situace, kdy poprvé za padesát let neměla většinu v zemském sněmu a potřebovala koaličního partnera, ohlásil odchod z politiky, byť ho prozatím stanovil až na příští volby v roce 2018. Dosud s tím váhal údajně proto, že chtěl zabránit tomu, aby se novým předsedou stal jeho ministr financí Markus Söder, s nímž se jemně řečno nemusejí.

Hledání nástupce se může urychlit a rétorika, zintenzivnělá nejnovějšími událostmi, může dříve uvážlivou stranu venkovských konzervativců silně radikalizovat.  

Zdroje:
Vlastní