Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Betonový ostrov s temnou minulostí, kam zavítal i James Bond

Betonový ostrov s temnou minulostí, kam zavítal i James Bond
Kdysi tu žily i děti | zdroj: Profimedia

Japonský ostrov Hašima je zvláštní místo. Kdysi obydlená oblast se na dlouhá desetiletí vylidnila, nakonec ho však znají miliony lidí po celém světě - i když o tom možná nevědí. Navíc se jedná o území značně kontroverzní.

Hašima je symbolem industrializace Japonska, bohužel i ve špatném slova smyslu. V 80. letech 19. století se zde začalo těžit uhlí, ostrov vlastnila společnost Mitsubishi.

Později zde vyrostla betonová obydlí, jež měla odolat drsnému počasí a především ničivým tajfunům. Koncem 50. let zde bydlelo na pět tisíc lidí, v 70. letech však těžba skončila a Hašima se bleskově vylidnila. Poslední lidé odešli v květnu 1974 a ostrov se přidal k pěti stovkám neobydlených ostrovů v prefektuře Nagasaki.

Po 35 letech začaly na ostrov znovu plout lodě. Nejdříve jen pro vybrané, například novináře. V současnosti však do některých částí ostrova mohou přicestovat i turisté, byť přístupných bezpečných tras se nenabízí mnoho.

Ostrov však hostil i prominentní návštěvu. Před několika lety sem zavítal sám agent 007. Režisér Sam Mendes tu natáčel část slavného blockbusteru Skyfall, konkrétně scénu, kde se James Bond poprvé setká se zloduchem v podání Javiera Bardema. Mimochodem ostrov má přezdívku 'bitevní loď'.  profimedia-0144915138 Pro bondovku ostrov ještě trochu "vyšperkovali" | zdroj: Profimedia

Japonci usilují o to, aby byla Hašima zařazena na seznam Světového dědictví UNESCO. Proti tomu však protestovala Jižní Korea s odůvodněním, že korejští a čínští pracovníci byli v první polovině dvacátého století na ostrově nuceni pracovat jako horníci v příšerných podmínkách.

Později došlo k jakémusi kompromisu, v jehož rámci byla Jižní Korea ochotna ustoupit, pokud by Japonci důstojně připomněli osudy lidi vykonávajících otrockou práci.

Právě hrůzy spjaté s životem horníků jsou temnou stránkou ostrova. Dlouhé roky zde dřeli a umírali váleční zajatci či lidé nepohodlní režimu. "Běžnější" hornické město s havíři, kteří dostávali za svou práci normálně zaplaceno, vznikalo na Hašimě až po druhé světové válce. A s ním i byty, školka nebo třeba bazén. Ovšem do normálního života měla zdejší komunita daleko. Není divu, že Hašima pro Japonce představuje ožehavé téma.

Ostrov na seznamu UNESCO není dodnes. S tím, jak Japonci reprezentují jeho pohnutou historii, ještě loni nebyli posuzovatelé z této organizace spokojeni.

Zdroje:
Profimedia, Vlastní, Wikipedia.org