Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Běžecké šátky pro muslimky jsou v Česku vyprodány! Rozumíte tomu?

Běžecké šátky pro muslimky jsou v Česku vyprodány! Rozumíte tomu?
Běžecké hidžáby vyprodány. Že by o ně byl v Česku takový zájem? | zdroj: Profimedia

Takové sdělení vyvěsila na svém prodejním webu v Česku společnost Decathlon. Že by po hidžábech byla v české kotlině tak vysoká poptávka? Skutečnost je pochopitelně jiná…

Sportovní řetězec Decathlon odvolal plánovaný prodej hidžábu na běhání ve Francii a v některých dalších evropských zemích včetně Česka.

Důvodem byl odpor francouzské veřejnosti i francouzských politiků vůči sportovním šátkům pro muslimky. A také hrozby adresované francouzské firmě.

Prodejce sportovních potřeb oznámil, že za jediný den dostal na pět set nesouhlasných i nenávistných reakcí. "Čelili jsme bezpříkladné vlně urážek a výhrůžek," napsal Decathlon na webu a hidžáby stáhl z prodeje. V prohlášení vyslovil obavy o bezpečí svých zaměstnanců.

Na prodej běžeckých šátků rezignovala společnost pouhý den poté, co ve vysílání rádia RTL mluvčí Decathlonu tvrdil, že firma si stojí za rozhodnutím "zpřístupnit sport všem ženám po celém světě", tedy i muslimkám.

Decathlon na pranýři

Firma tento týden na českém prodejním portálu nejdříve oznámila, že hidžáby jsou vyprodány (viz hlavní fotografie). Poté je z nabídky vyřadila.

V prodeji sportovních šátků pro vyznavačky islámu, prodávaných pod značkou Kalenji, pokračuje Decathlon pouze v Maroku. "Právě úspěch těchto výrobků v africké zemi nás vedl k tomu, že jsme si položili otázku, zda jej zpřístupníme i jinde," řekl mluvčí Decathlonu.

Jenže doma společnost narazila. Nejen u veřejnosti, ale také u politiků.

zdroj: YouTube

"Společnost Decathlon položila hodnoty naší civilizace na oltář trhu a multikulturalismu," láteřila na svém twitterovém účtu Lydia Guirousová, představitelka Republikánské strany narozená v Alžírsku.

Aurore Bergeová ze strany prezidenta Emmanuela Macrona Republika vpřed! pravila, že "nemůže důvěřovat firmě, která podrývá francouzské hodnoty". Socialistická poslankyně parlamentu Valerie Rabaultová dokonce vyzvala k bojkotu Decathlonu.

Čert a konkurence nespí

Francouzi jsou na zahalování muslimek citliví. Francie v roce 2011 jako první evropský stát zakázala zákonem nosit muslimské závoje na veřejnosti. Po ní vydaly obdobné zákazy Belgie, Rakousko, Nizozemsko, Bulharsko a Dánsko.

Zakázány jsou ale pouze oděvy, které zakrývají obličej, tedy burky a nikáby. Zatímco nikáby, obvyklé v arabských zemích, mají na oči vytvořen úzký průzor, z burky, běžné v Afghánistánu nebo Pákistánu, se na vás žena dívá přes mřížku.

Muslimské šátky, tedy hidžáby, které skrývají vlasy a krk, ne však obličej, zákony ve Francii ani v jiné evropské zemi, nezapovídají.

Uznala to i francouzská ministryně zdravotnictví Agnes Buzynová. "Prodej sportovního hidžábu by nebyl protizákonný, avšak je to vize ženy, kterou nesdílím. Preferovala bych, kdyby francouzská značka šátek neprodávala."

Decathlon ho tedy přinejmenším doma prodávat nebude. Sportovně založené muslimky, které kromě Alláha vyznávají také zahalená těla, však zkrátka nepřijdou. Šátky pro sport si mohou koupit ve Francii (i v Česku) u konkurence – nabízí je třeba Nike (viz galerie), H&M nebo Uniqlo, které vykročily do světa "muslimské módy" už před několika lety.

Decathlonu zůstane cudná muslimská móda doma zapovězena. Vydělávat na ní budou jiní, protože čert a konkurence nikdy nespí.

Zdroje:
Vlastní