Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Bitcoin je nad zlato. Dá se mu ale věřit?

Bitcoin je nad zlato. Dá se mu ale věřit?
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Výnosy z bitcoinu překonávají očekávání. Jsou závratné. Jenže tahle kryptoměna je adrenalinový byznys.

Bitcoin září. Nejznámější z kryptoměn se zhodnocuje neuvěřitelným tempem.

Žijeme v éře bitcoinové horečky. Už vás taky dostala? Těžíte novodobé digitální zlato?

I kryptoměnu můžete mít rádi

Tržní hodnota všech bitcoinů v oběhu překročila 55 miliard dolarů, to je 1,23 bilionu korun. A co je podstatné – hodnota jednoho bitcoinu se v srpnu vyšplhala nad tři tisíce dolarů, tedy přes 66 tisíc korun (zde). Ve čtvrtek odpoledne stál bitcoin 3440 dolarů. To je třiapůlkrát víc než cena trojské unce (31,103 gramu) zlata, která se pohybuje kolem 980 dolarů, v přepočtu 21 800 korun (zde).

Růst bitcoinu Růst bitcoinu | zdroj: CoinDesk

Jen považte, uživatel "SmokeTooMuch" v roce 2010 dražil 10 000 bitcoinů za 50 dolarů. Nenašel kupce. Už rok nato se ale bitcoin dostal na paritu s dolarem a před rokem byl k mání za 500 dolarů a nějaké drobné, což je však méně než šestina jeho současné ceny.

Za posledních pět let se cena bitcoinu zvedla 340krát. Slušné zhodnocení. Nemyslíte?

Leckdo přitom předpovídal, že tahle digitální měna už má zlaté časy za sebou. Před několika dny se od něj oddělila skupina "těžařů" (programátorů) z Číny a vytvořila "bitcoinový klon" – bitcoin cash, což vyvolalo obavy, že cena bitcoinu poklesne.

Bitcoin ale klonování ustál a ještě povyrostl.

Přibývá míst, kde s ním zaplatíte. Zjistíte je na bitcoinové mapě. V Praze jsou jich desítky. A platby v jedničce mezi kryptoměnami přijímá i Amazon nebo Alza.

Přesto jsou pořád na místě otázky: Je bitcoin dobrou investicí? Dá se mu věřit?

Geekové, libertariáni a ti, kteří se obávají vysoké inflace nebo hyperinflace na ně odpovídají kladně. Stejně jako ti, kteří neuznávají slogan "I banku můžete mít rádi". Ostatní odpověď nemají, vyčkávají, anebo říkají ne.

Zkusme si shrnout hlavní pro a proti.

Pro bitcoin

  • Bitcoiny, představované svými tvůrci pod sloganem "internet peněz", mohou být pokládány za uchovatele hodnoty, podobně jako zlato. Do oběhu je dává síť se softwarem programovaným tak, aby uvolňovala nové mince klesajícím tempem. Kryptoměna je vlastně algoritmus, postupu k danému konečnému množství peněz (bitcoinů).
  • Cena bitcoinů je vytvářena jen poměrem mezi nabídkou a poptávkou. Je mimo kontrolu centrálních bank. Hodnotu kryptoměny tak neohrožuje kvantitativní uvolňování, při němž centrální banky nakupují dluhopisy, a do oběhu tak vrhají "kvanta" nových peněz. Bitcoiny neznehodnocuje bezuzdné zadlužování vlád, které neuváženě zvyšují výdaje. (Obojí roztáčí inflaci.)
  • Databáze systému (blockchain), která zprostředkuje platební styk, je transparentní. Naskenujete QR kód na účtence, otiskem prstu ověříte na mobilu a na pokladně vidíte, že je zaplaceno. Platba trvá sekundy a nezatěžují vás poplatky za převody měn. Ani nákup bicoinů není kdovíjak složitý, manuál najdete na webu (třeba tady).
  • Bitcoinová komunita je přesvědčena, že bitcoin je odolný vůči zničení, protože jeho síť je decentralizovaná. Bitcoinové finanční operace může vláda znemožnit jen tak, že vypne internet. Jistě, může také platbu v bitcoinech zakázat. Čím víc ale bitcoiny budou rozšířené, tím hůř se budou zakazovat.

(Takového "digitálního násilí" se nedopustil ani autoritářský systém Vladimira Putina v Rusku, byť zákaz zvažoval, ani komunistická Čína, která zakázala s bitcoiny obchodovat jen bankám, ne však jednotlivcům.)

Proti bitcoinu

  • Obchodů, restaurací a dalších míst, kde může použít bitcoiny, přibývá. Pořád jich ale je málo, takže kryptoměna má mizernou likviditu, málokde jste s ní schopen platit.
  • Kurz bitcoinu je v porovnání s tradičními státními měnami volatilní, lítá nahoru (většinou), ale také padá dolů (o desítky procent). Je nepředvídatelný, nedá se odhadnout z tržních ukazatelů. "Investici" do bitcoinů proto mnozí ekonomové za investici nepokládají, přirovnávají ji spíš k sázce nebo k loterii.
  • Kryptoměna není ničím kryta - pokud ovšem za krytí nepovažujete víru uživatelů v bitcoiny. Její hodnota je založena na důvěře, že s bitcoiny bude možné v budoucnosti možné zaplatit stejně jako nyní.

(Lze pochopitelně namítnout, že ani zákonná platidla (koruny, dolary…) už nejsou kryta zlatem. Současné FIAT měny jsou vlastně podloženy dluhy, kterými se dostávají do oběhu nové peníze. Jenže dluhů přibývá, je jich tolik, že kryjí jen zlomek, přesněji zlomeček, měny.)

  • Vklady do bitcoinů, stejně jako do dalších kryptoměn, nejsou chráněny zákonem. Na rozdíl od vkladů do bank nejsou pojištěny. Uživatelé nemají jistotu úhrady případných škod. Pokud zadáte chybně transakci, nemůžete ji vzít zpět. A zákona se nedovoláte ani při útoku hackerů.

(Bitcoin není proti hackování imunní. Z burzy Bitfinex v Hongkongu před rokem zmizely bitcoiny v hodnotě 65 milionů dolarů, v přepočtu 1,5 miliardy korun.  A není to jediný případ tohoto druhu. Hackeři v minulosti napadli také českou směnárnu bitcoinů na serveru Bitcash.cz a vykradli bitcoinové peněženky. Škoda patrně dosáhla několik milionů korun.)

Věřte nevěřte

Pokud zvažujete nákup bitcoinů, nejspíš vás napadlo, zda už není pozdě. Má bitcoin ještě prostor k růstu?

Nejoptimističtější prognózu nabízí analytik Kay Van-Petersen ze Saxo Bank. Jako jeden z mála loni předpověděl, že bitcon se letos dostane vysoko nad 2000 dolarů. Teď tvrdí, že kurz bitcoinu dosáhne v příštích deseti letech 100 tisíc dolarů za minci.

K tomu lze poznamenat: Věřte nevěřte.

Každopádně se však dá na svět bitcoinů vztáhnout varování: Investujte (sázejte) jen tolik peněz, kolik si můžete dovolit ztratit.

Zdroje:
Vlastní