Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Bizarní festival, který není pro slabé povahy

Bizarní festival, který není pro slabé povahy
Thajci jsou v sebemrzačení velmi nápadití | zdroj: Profimedia

Vegetariánský festival v thajském Phutetu rozhodně není určen lidem, kteří spatně snáší pohled na krev. Jeho vrcholem je totiž bizarní průvod "vyvolených", kteří vykupují hříchy své komunity. Tím, že si tvář propíchají noži, grilovacími jehlicemi, ale třeba i nůžkami na křoví či lodní kotvou.

Fantazii se meze nekladou. Ba naopak - každý rok se účastníci průvodu předhánějí, kdo si tváří prožene bizarnější předmět.

Během devítidenního svátku se však nemrzačí každý, pouze média, takzvaní Ma Song, které si bohové měli zvolit pro jejich výjimečné morální kvality a na které se lidé obrací s žádostmi o požehnání. Sebetrýznivými rituály tato média nejen vykupují hříchy své komunity, ale provádějí i svou duchovní očistu. 

Tradice bizarního svátku sahá až do začátku 19. století, kdy soubor čínské opery chytil malárii a údajně se vyléčil jen díky vegetariánské dietě a modlitbám k bohům devíti císařů. 

Kromě unikátní podívané je festival pro turisty zajímavý i tím, že mohou ochutnat vegetariánské speciality, o kterých se jim ani nezdálo.

Zda si však na nich pochutnají i probodaní Ma Song, není jisté. Rány jim totiž doprovázející lékaři nijak nezašijí, jen zalepí náplastí... 

Zdroje:
Profimedia, Vlastní