Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Blair se snažil zachránit Kaddáfího před ponížením

Blair se snažil zachránit Kaddáfího před ponížením
Blair a Kaddáfí v roce 2007 v Libyi | zdroj: Profimedia

Bývalý britský premiér Tony Blair se před čtyřmi lety pokusil ušetřit trápení libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Vyplývá to z jeho emailové korespondence s tehdejší americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou.

Blair, který byl tehdy zmocněncem blízkovýchodního kvartetu, jí žádal neponižovat Kaddáfího a upozorňoval ji na to, že pravá ruka libyjského vůdce je rozumný člověk. Mínil tím mohl Músu Kúsu, bývalého šéfa libyjské rozvědky, který tehdy zastával post ministra zahraničí. Kúsovi se přitom připisuje zodpovědnost za aféru Lockerbie.

Není však vyloučeno, že Blair měl na mysli nikoli Kúsu, ale Kaddáfího švagra a šéfa jeho rozvědky Abdalláha Sanúsího, rovněž podezřelého z podílu na Lockerbie.

"Volala mi Kaddáfího pravá ruka. Ptal se na pokrok (s řešením konfliktu). Řekl, že se ptá jménem K. (Kaddáfího, pozn. red.). Řekl jsem, ať K. pověří někoho vedením rozhovorů a pokud tak učiní, určitě to předám dál naší straně a zjistím, zda je možné vyjednávat," citoval jeden z Blairových mailů s datem 9. srpna 2011 britský list Daily Mail.

V emailu z března 2011 Blair píše: "Mluvil jsem s K. (Kaddáfího, pozn. red.) klíčovým chlapem. K. teď nekomunikuje, myslí si, že jsem ho 'zradil' svou výzvou, aby odstoupil"

"Myslím, že K. by začal mluvit, pokud by se našel způsob, jak to udělat bez ponížení," dodal britský politik.

Blair byl za vztah s Kaddáfím v minulosti opakovaně kritizován. Politici spolu v roce 2004 uzavřeli takzvanou "dohodu v poušti", která zajistila lukrativní ropné obchody pro britského surovinového giganta BP a ukončila izolaci Libye.

Po svržení Kaddáfího v roce 2011 zachvátil Libyi chaos, který přetrvává dodnes. V současné době má země dvě vlády – demokraticky zvolenou a uznávanou mezinárodním společenstvím se sídlem v Tobruku, a islamistickou v Tripolisu.

Blair nedávno připustil, že spojenecká invaze do Iráku pod vedením Spojených států byla jednou z příčin vzniku Islámského státu.

"Samozřejmě nelze říct, že ti z nás, kteří odstranili Saddáma v roce 2003, nenesou žádnou zodpovědnost za situaci v roce 2015," řekl bývalý labouristický premiér.

Zdroje:
Vlastní, Daily Mail