Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Boris Johnson se stal šéfem britské vlády

Boris Johnson se stal šéfem britské vlády
Johnson se setkal s Alžbětou II. krátce po Therese Mayové | zdroj: Profimedia

Předseda konzervativců Boris Johnson se stal ve středu novým britským premiérem. Královna Alžběta II. ho odpoledne pověřila sestavením nové vlády. Johnson se do rekonstrukce vlády pustil okamžitě. 

Johnson převzal funkci po Therese Mayové, která krátce předtím při setkání s královnou podala oficiálně demisi. 

Nový ministr začal ihned rekonstruovat vládu. Nahradit musel ministry, kteří na protest proti jeho jmenování rezignovali. Těmi byli například ministr financí Philip Hammond, ministr spravedlnosti David Gauke. Někteří ministři však nakonec musí opustit vládu, aniž to zamýšleli. Skončil například ministr zahraničí Jeremy Hunt, nahradil ho někdejší ministr pro brexit Dominic Raab. Ministrem financí místo Hammonda bude dosavadní ministr vnitra Sajid Javid. Toho v úřadu nahradila Priti Patelová. Liama Foxe ve funkci ministra obchodu nahradí Liz Trussová. Šéfem úřadu vlády je dosavadní ministr životního prostředí Michael Gove. 

Pryč z EU, ať to stojí, co to stojí 

Johnson tvrdí, že země opustí Evropskou unii 31. října za každou cenu. Tedy buď s dohodou, nebo bez ní. To kritizuje jak šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn, tak před tím varují i vrcholní představitelé Evropské unie. 

Odchod země z EU ke konci října opět Corbyn slíbil i během svého prvního premiérského projevu před Downing Street 10. Navíc věří, že se mu do té doby podaří vyjednat zbrusu novou brexitovou dohodu. 

Novopečený premiér také sliboval, že se vláda zaměří na bezpečnost, zdravotnictví a školství. Prohlásil, že "chce být premiérem všech". 

Mayová čelila kritice od Corbyna 

V Londýně se ve středu odpoledne konaly poslední interpelace na Theresu Mayovou. Do končící ministerské předsedkyně se během nich pustil Jeremy Corbyn. 

profimedia-0460533459 Mayová během posledního dne ve funkci | zdroj: Profimedia

Mayová uvedla, že bude pokračovat v práci ve svém volebním obvodě a ráda předá funkci svému nástupci. Corbyn vzdal "úctu veřejné službě" Mayové. Zároveň však zkritizoval neúspěchy v ekonomice a řešení brexitu v rámci jejího působení. 

Mayová se bránila prohlášením, že odchází s řadou úspěchů. Vypíchla například zlepšení školství a vyšší zaměstnanost. 

V závěru pak řekla Corbynovi, že jako šéfka strany přijala fakt, že vypršel její čas. Dle jejích slov by měl Corbyn možná zvážit stejný postup. 

Mayová oznámila odchod z funkce v květnu. Učinila tak poté, co se jí třikrát nepodařilo prosadit dohodu o podmínkách brexitu v britském parlamentu. 

V úterý Mayová slíbila podporu Johnsonovi. 

 

Zdroje:
čt24, iDnes.cz