Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Aktualizováno: 'Borisova jatka', komentují britská média radikální změny ve vládě

Aktualizováno: 'Borisova jatka', komentují britská média radikální změny ve vládě
Po nastoupení Johnsona začal "fičák"... | zdroj: Profimedia

Krvavá lázeň, vládní masakr či historická čistka. Tak britská média komentují velké změny ve vládě novopečeného premiéra Borise Johnsona. Ten ve čtvrtek také pronesl svůj první "premiérský" projev v parlamentu. 

Výměna se týká celkem 17 ministrů a ministryň a členů širšího kabinetu. Někteří odešli sami, jiní "byli odejiti". 

Britským ministrem zahraničí bude například nově Dominic Raab, Jeremy Hunt, který byl i Johnsonův soupeř ve volbě šéfa konzervativců, končí. Hunt uvedl, že Johnsonovo rozhodnutí "chápe", premiér mu prý nabídl jinou roli, ale on se rozhodl zůstat jen v poslanecké lavici.

Financím bude šéfovat dosavadní ministr vnitra Sajid Javid, toho v dosavadní funkci nahradila Priti Patelová. Ministrem pro brexit zůstal Stephen Barclay. 

Raab, podobně jako ve středu, zdůraznil, že je nezbytné, aby Velká Británie opustila Evropskou unii ke konci října. 

Z funkce odešel i šéf Dolní sněmovny Mel Stride, na jehož místo nastupuje Jacob Rees-Mog. Ten patřil k tvrdým kritikům expremiérky Theresy Mayové a je velkým zastáncem brexitu bez dohody. 

Opozice je Johnsonovými kroky pobouřena a žádá nové volby. 

Noc bloňďatých nožů 

Britská média zdůrazňují, že se k moci dostali zastánci tvrdého brexitu.

Podle listu The Guardian se Johnson pomstil a a ve vládě, kterou loni kvůli nesouhlasu ohledně postupu v brexitu loni opustil, udělal "brutální čistku". Podle listu Financial Times Johnson tým expremiérky Theresy Mayové "rozbil na kusy". 

Za nejbrutálnější čistku v moderních politických dějinách Johnsonovy kroky označil také list The Times. Vypíchl, že rekordních sedmnáct členů vlády odešlo během pěti hodin. Johnson dle deníku šokoval EU i britské poslance tím, že přípravami na brexit bez dohody pověřil Michaela Govea a svým klíčovým poradcem jmenoval Dominica Cummingse - ten byl šéfem kampaně za odchod Velké Británie z EU. 

Bulvární list Daily Mail označil kroky novopečeného premiéra jako "Borisova jatka". Další bulvár, The Sun, popsal středeční dění jako "Noc blonďatých nožů". Tím odkázal na čistku v režii Adolfa Hitlera a jeho spolupracovníků, kterou provedli v roce 1934 převážně ve vlastních řadách - povraždili vedení polovojenské organizace Sturmabteilung a některé své odpůrce. 

Ačkoliv většinu důležitých vládních pozic mají zastánci tvrdého brexitu, server BuzzFeed.uk podotýká, že v celém kabinetu převažují lidé, kteří v referendu hlasovali za setrvání Británie v EU. Na to upozorňuje i BBC.

Sporná irská pojistka

Johnson ve čtvrtek ve svém vystoupení před poslanci sliboval, že nastane nový "zlatý věk". Zopakoval, že Británie opustí EU nejpozději ke konci října. Preferuje odchod s dohodou, ale zdůrazňuje, že to nesmí být ta, kterou vyjednala Mayová. Johnson odmítá především irskou pojistku, na které trvá Brusel. 

Brusel také odmítá jednat o nové dohodě. 

Zdroje:
The Sun, čt24, The Times