Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Brazilci navázali kontakt s tajemným kmenem

Brazilci navázali kontakt s tajemným kmenem
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Brazilská vláda navázala kontakt se skupinou domorodých indiánů žijících v amazonském pralese zcela izolovanou od okolního světa. Jde o první kontakt tohoto druhu za posledních skoro dvacet let. 

Brazilská agentura pro záležitosti indiánů FUNAI uvádí, že ke kontaktu došlo v posledním červnovém týdnu. Skupina domorodců byla spatřena na peruánsko-brazilské hranici, odkud je vytlačován kvůli ilegální těžbě dřeva, před jejímiž riziky úřad dlouhodobě varuje.

Mluvčí organizace Survival International, která se celosvětově zasazuje o práva domorodých obyvatel, Kayla Wiche uvádí, že "skupina nemá jméno a nejsme si jisti, jakým jazykem mluví ani kolik členů vlastně čítá. FUNAI uvádí 70".

S největší pravděpodobností jde o stejnou skupinu, která byla poprvé viděna a vyfotografována v letech 2008 a 2010. Server The Observer tehdy celou věc označil za mediální kachnu, úřad FUNAI však potvrdil, že je to skutečně jeden z mála posledních domorodých kmenů žijících v absolutní izolaci od moderní civilizace.

Všeobecně se má za to, že nekontaktované kmeny by měly být ponechány svému životu, který vedou stovky let. Nedávné studie hovoří o tom, že až tři čtvrtiny z celkového počtu 238 kmenů kontaktovaných za posledních několik desetiletí vymřely. Úmrtnost zbytku se potom kvůli nemocem, s nimiž se kmeny předtím nikdy nesetkaly, blíží 80 procentům.

Nixiwaka Yawanawá, příslušník kmene Ašáninků, kteří žijí ve východobrazilském státě Acre, se kontaktu s domorodou skupinou obává: "Jsem ze stejného státu jako oni a je velice znepokojující, že by moji příbuzní mohli vyhynout. Je to jedna z nespravedlností dnešního světa. Oni jsou v ohrožení ještě víc než my, protože nemají prostředky pro komunikaci s autoritami." Agentura FUNAI na místo vyslala odborníky, aby předešli černému scénáři. 

Server Wikileaks v roce 2011 zveřejnil dokumenty, které ukazují, že až 90 procent vzácné mahagonové dřeviny Peru se vytěží nelegálně. Survival International předpokládá, že právě tato skutečnost společně s pašováním drog vytlačuje domorodce směrem k brazilským hranicím. Obdobná situace hrozí Ekvádoru, kde má pohyb původních obyvatel na svědomí zvyšující se těžba ropy.

"Mezinárodní hranice pro domorodé kmeny neexistují, takže Brazílie a Peru musí spolupracovat, jinak budou život těchto lidí ztraceny," varuje ředitel Survival International Stephen Corry. Okamžitá akce obou vlád je podmínkou pro zachování již tak křehkého života původních a civilizací doposud nedotčených obyvatel jihoamerického kontinentu.

zdroj: YouTube

Zdroje:
Vlastní, Vice.com