Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Byl podobný útočníkovi. Američan seděl 29 let za zločin, který nespáchal

Byl podobný útočníkovi. Američan seděl 29 let za zločin, který nespáchal
Michael Kenneth McAlister (vlevo) si byl v roce 1986 s Normanem Brucem Derrem velmi podobný | zdroj: Profimedia

Více než 29 let strávil Američan Michael Kenneth McAlister za mřížemi za pokus o znásilnění, kterého se nedopustil. K činu se po letech přiznal několikanásobně odsouzený násilník odsouzený na doživotí. 

McAlister byl odsouzen v únoru 1986 za únos a pokus o znásilnění. Žena se útočníkovi, který měl v ruce nůž, vysmekla a při útěku na chvíli zahlédla jeho tvář.

Při identifikaci ale fotografie sériového násilníka Norman Bruce Derr, který za útokem skutečně stál, chyběla. A McAlister měl tu smůlu, že na fotografii, mezi kterými se oběť probírala, byl Derrovi velmi podobný a navíc měl na sobě stejné triko skutečný viník v době útoku.  

Derr, který je odsouzen ke třem doživotním trestům, se nyní k napadení přiznal a McAlisterovi tak udělil virginský guvernér Terry McAuliffe milost. "Můj tým a já jsme prozkoumali dokumentaci případu a dospěli k názoru, že vzhledem k důkazům, včetně nedávné výpovědi jiné osoby, je pan McAlister nevinný a bude propuštěn," uvedl guvernér.

Zatím není přesně jasné, kdy bude muž, který strávil nespravedlivě za mřížemi téměř tři desetiletí, propuštěn, případně zda bude požadovat odškodnění.

Zdroje: