Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Komentář: Čechie z financí dřepí na traktoru a vyorává miliardy

Komentář: Čechie z financí dřepí na traktoru a vyorává miliardy
Traktor je jako státní finance. Jezdí se s ním doprava, pak doleva, občas i na plný plyn. Jen místo daní ho krmíte naftou | zdroj: Facebookový účet Andreje Babiše

Sestavit státní rozpočet může být snazší, než dát dohromady rozpočet rodiny. Zatímco rodina se musí spolehnout na své příjmy, vláda může vybrakovat příjmy zaměstnanců, živnostníků, firem. A také to dělá.

Matka Čechie podle legendy v potu tváře vyorávala na Bílé hoře naše stará pošlapaná práva. 'Matka' Alena Schillerová, strážkyně státních financí, usedla na traktor a bez potu v tváři vyorává naše miliardy.

Pro práce a sociální věci vedené Janou Maláčovou tak zatím vyorala 6,7 miliardy navíc, pro vnitro řízené Janem Hamáčkem víc než čtyři miliardy. A dostalo se také na další ministerstva, zejména na ta, která obsadili sociální demokraté prohlašující ještě v červnu rozpočet pro resorty, které spravují, za nepřijatelný nebo likvidační.

Teď Hamáček na stranickém webu píše, že jsou spokojeni. Stačilo k tomu patnáct z dvaceti požadovaných miliard.

Také hlasy komunistů jsou již na cestě. Pravda, zbývá doladit některé ústupky rudým, například se s nimi dohodnout, kolika miliony se mají daňoví poplatníci složit na tragikomickou grupu Český svaz bojovníků za svobodu, vedenou nepřehlédnutelným plukovníkem v záloze Jaroslavem Vodičkou.

Lze také tušit, že komunisté budou tlačit ANO, aby kývlo na vyšší růst platů ve státní sféře. Schillerová už avizovala, že namísto původně uvažovaného dvouprocentního růstu platů ve veřejné sféře navrhne pro příští rok jejich zvýšení o tři procenta.

Je však zřejmé, že tahle laťka se bude zvedat. Vicepremiér Jan Hamáček vzkázal, že chápe návrh jako vstupní pozici pro jednání, a upozornil, že sociální demokraté budou prosazovat vyšší růst. Komunisté už dali najevo, že chtějí pět procent, odboráři se nežinýrovali, vyrukovali s osmi až patnácti procenty – a vše chtějí narvat do tarifů, tedy do základu výdělku.

Zdroje jsou!

Nakonec ale rozpočet dotáhnou na financích do finále. A světe, div se - schodek zůstane na plánovaných 40 miliardách!

Plánované příjmy už v pondělí ministerstvo zvýšilo o dvacet miliard, tedy o částku, která na korunu odpovídá tomu, o co se neplánovaně zvýšily výdaje. (Původně byly příjmy vyčísleny na 1558,1 miliardy a výdaje na 1598,1 miliardy.)

Rozpočet se tak na financích přifoukl a nejspíš ještě přifoukne. Ale zdroje jsou. Vláda je na tom líp než rodina.

Rodina se zpravidla musí spolehnout na vlastní příjmy, zatímco státu vydělávají jeho obyvatelé. Vláda může vybrakovat příjmy zaměstnanců, živnostníků a firem. A také to dělá.

Na financích se směrem nahoru dají aktualizovat předpokládané daňové výnosy a "upřesnit" další rozpočtové příjmy, mimo jiné dotace z Bruselu.

Budžet také počítá s daňovými příjmy ve výši třiceti miliard, které zákonodárci teprve budou schvalovat. Zvýšit se má třeba spotřební daň na lihoviny, tabák, daň z hazardu a chystá se daň na technické rezervy pojišťoven. Jejím důsledkem může být dražší pojistné.

Rozpočet na příští rok však bude zachráněn a koalice jakbysmet. Co víc si přát? Snad jen bohatšího Ježíška.

Zdroje:
Vlastní