Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 3°C Oblačno

Češi během roku podniknou celkem na 7 milionů cest do zahraničí

Češi během roku podniknou celkem na 7 milionů cest do zahraničí
zdroj: tisková zpráva

V posledních dvou letech dochází ke skokovému růstu zájmu o cestování. Z celkového počtu je téměř 5 000 000 cest delší než 4 dny. Češi nejvíce preferují dovolenou autem. Roste i počet leteckých dovolených. U oblíbených destinací i o více než 100 %.

43 % Čechů vyráží na dovolenou s cestovními kancelářemi, převážně s těmi velkými. Po několika letech se tak znovu zvýšil podíl Čechů cestujících organizovaně. Zbylých 57 % se do zahraničí vydá na vlastní pěst, nejčastěji autem. Při dovolené autem Češi nejčastěji míří tradičně do Chorvatska. U leteckých dovolených dominuje Řecko, Španělsko, Egypt a Bulharsko. Největší meziroční nárůst zaznamenaly Španělsko (+41,8 %) a Řecko (+40 %). Mezi velmi oblíbené destinace se opět vrací také Egypt, který od roku 2015 zaznamenal nárůst zájmu o 110 %. Na popularitě získává také Dubaj, kterou ročně navštíví 70 tisíc českých turistů.

Autem k moři

Při cestě autem se nemusíme vázat na konkrétní časy spojů a cestu si můžeme přizpůsobit podle sebe. Taková dovolená ale vyžaduje přípravu. Než vyrazíme, měli bychom mimo technického stavu vozidla zkontrolovat i platnost povinného ručení a STK. V případě nehody bez platného pojištění na vozidle hrozí pokuta a škodu nám pojišťovna neproplatí. A to i v případě, že bychom nebyli viníkem nehody.

Češi mají v oblibě řešit cestovní pojištění až na poslední chvíli. „Čtvrtina lidí si ho sjedná den před odjezdem a 11 % Čechů si ho sjedná dokonce až v den odjezdu do zahraničí. Následně se ve spěchu dopouštějí chyb. Mezi nejčastější patří sjednání pojištění pouze na dny strávené v zahraničí. Na dobu cesty do zahraničí a zpět přitom často zapomínají. Velmi nutné je uvědomit si, že většinu cesty k moři ale posádka tráví již mimo území České republiky, kde je nutné mít cestovní pojištění.

Často si lidé také nepojistí cestu do sousedních zemí, kam vyráží jen na víkend, protože si říkají, že se jim za tak krátkou dobu nemůže nic stát. Řada z nich spoléhá na pojištění k platební kartě nebo na Evropský průkaz zdravotního pojištění. Při cestě do zahraničí by si majitelé takového pojištění měli ověřit, co všechno takové pojištění obsahuje. Pozor by si také měli dát na asistenční služby, které jsou v rámci pojištění klíčové.

Letecká dovolená

Při dovolené letadlem nám odpadá velké množství příprav a starostí, jelikož se o kompletní cestu do destinace postará letecká společnost ve spolupráci s cestovní kanceláří.

Zástupci CK nám pomohou i při výběru správného pojištění, zejména jeho skladby, která nejlépe odpovídá charakteru dovolené. Stejně jako při cestování na vlastní pěst platí, že bychom si měli ohlídat zejména kvalitní asistenční služby. Specialisté v asistenčním centru nám díky znalostem místního prostřední dokáží efektivně pomoci v případě komplikací a zajistí garantovanou a prověřenou lékařskou péči. Pozor si musíme dát zvláště v Egyptě, kde je situace specifická. V hotelových ordinacích, které slouží často jako dobrý byznys jejich majitelů, totiž někdy pracují nedostudovaní lékaři a kvalita péče nemusí být dostatečná. ERV Evropská proto svým klientům raději na vlastní náklady zajistí transport do ověřené kliniky s kvalitní péčí.

Zdroje:
Inzerce