Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Češi nakupují kryptoměny, v ČR se letos prodaly za 3 miliardy

Češi nakupují kryptoměny, v ČR se letos prodaly za 3 miliardy
Dobrá nálada na trhu s kryptoměnami podle analytika Purple Trading Štěpána Hájka zatím stále neuvadá a dosavadní zisky lákají čím dál více investorů | zdroj: Profimedia

V České republice se od ledna do konce dubna prodaly kryptoměny za zhruba 2,9 miliardy korun, což je meziročně trojnásobek.

Poptávku táhl tradičně bitcoin, ale velký nárůst zaznamenala i další kryptoměna ethereum, jejíž cena se dostávala na rekordní výši. Vyplývá to z analýzy společnosti Bitstock.com.

„Bitcoin je pro tuzemské investory stále přitažlivý, i když jeho cena už se některým může zdát příliš vysoká, a proto se obraceli k alternativám. Jednou z nich je právě ethereum, které je navíc založené na modernějším blockchainu,“ uvedl ředitel Bitstock.com Martin Stránský. Blockchain je šifrovaná decentralizovaná databáze používaná jako účetní kniha kryptoměn.

Na Slovensku byl objem obchodu s digitálními měnami v porovnání s Českem zhruba třetinový a od ledna do konce dubna přesahoval miliardu Kč.

Cena bitcoinu se od začátku roku podle webu Kurzy.cz zvýšila přibližně na dvojnásobek ze zhruba 29 000 dolarů až na současných 58 600 USD, tedy asi 1,25 milionu Kč. Ethereum ve stejném období zvýšilo svou hodnotu o 440 procent na 4100 USD, tedy asi 86 700 Kč.

Zájmu o kryptoměny nahrává velké množství volných peněz i pokračující příchod nových investorů. U bitcoinu i etherea podle Stránského letos ještě budou překonány dosavadní maximální hodnoty. Nezabrání tomu ani snahy některých zemí, jako je Turecko nebo Indie, o omezení obchodování s kryptoměnami.

Dobrá nálada na trhu s kryptoměnami podle analytika Purple Trading Štěpána Hájka zatím stále neuvadá a dosavadní zisky lákají čím dál více investorů. „V prvním čtvrtletí tak výrazně vzrost objem obchodů na všech kryptoměnových burzách a naopak nižší zájem o obchodování můžeme například sledovat na akciových trzích. Vysoké ceny už nejsou pro obchodníky příliš velký problém a důvěra, že na vyšších cenách vždy najdete dalšího kupce, bude s největší pravděpodobností držet ceny kryptoměn a zobchodované objemy vysoko,“ řekl ČTK.

„Nákupy kryptoměn lehce zpomalily, protože jejich hodnoty jsou pro některé investory tak vysoko, že je spíše vnímají jako bublinu. Na tuto situaci však zase čekají spekulanti, kteří počítají s prázdninovými výprodeji a následnými poklesy cen. Během následujících měsíců lze očekávat dvouciferné růsty i propady,“ dodal regionální ředitel 4fin Tomáš Trauške.

Po příchodu koronaviru se bitcoin osvědčil jako aktivum, které na krizi nereaguje přímo, jako cenné papíry nebo dluhopisy. Kvůli své rostoucí hodnotě bez ohledu na propad ekonomiky je mnohdy označován jako digitální zlato.

Obchodní ředitel Wood&Company Petr Beneš uvedl, že kryptoměny jako takové se nedají zhodnocovat jako jiné standardní třídy aktiv, například akcie, dluhopisy či nemovitosti. Jejich cena tak téměř výhradně závisí na momentální náladě investorů. Ta je nyní velmi pozitivní z důvodu obrovského množství peněz na trzích, nízkých úrokových sazeb a nedostatku jiných smysluplných investičních příležitostí. „Pokud pozitivní nálada vydrží i nadále, můžeme být svědky ještě dalšího výrazného růstu ceny kryptoměn, a to už v letošním roce. V budoucnosti ale nelze vyloučit ani její prudký pokles,“ podotkl.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kryptoměna světa, nezávislá na centrálních bankách. Loni se cena bitcoinu zhruba zečtyřnásobila. Kryptoměna těží i z politiky centrálních bank a z tisku dalších peněz na boj s koronavirovou krizí, což vyvolává obavy ze zrychlení tempa růstu inflace.

Zdroje: