Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

České firmy vozily na Ukrajinu zbraně i přes embargo

České firmy vozily na Ukrajinu zbraně i přes embargo
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Několik českých firem loni dováželo na Ukrajinu zbraně i přes to, že na ně půl roku platilo evropské embargo a politici tvrdili, že do Kyjeva žádný arzenál posílat nebudou. Podle MF DNES o tom navíc české úřady věděly, ale proti porušování mezinárodního zákazu nezasáhly.

Zbraně na Ukrajinu dovážela minimálně společnost CZ Hermex, která pro vývoz zbraní na Ukrajinu získala licenci v polovině roku 2013 a do země vozila podle deníku arzenál za statisíce dolarů.

Podle spolumajitele a jednatele Emila Markupa byly určeny pro určeny pro ukrajinskou armádu. "Byl to podnik, který ty zbraně původně vyráběl a nyní je repasoval. Dodávali jsme jim je ještě loni na podzim, poslední dodávky odešly na sklonku roku," řekl deníku Markup.

Dodávky překazil až výbuch ve Vrběticích, kde měla firma munici uloženou.

CZ Hermex nebyla ale jedinou firmou, které vláda nezabránila porušovat evropské embargo. Markup deníku řekl, že ví minimálně o dalších třech společnostech.

"Na základě návrhu ministerstva zahraničí jsme zahájili řízení o pozastavení čerpání tří licencí k vývozu vojenského materiálu na Ukrajinu," uvedl Filip Matys z tiskového odboru ministerstva obrany. 

Stát tím tak porušil embargo, ke kterému se zavázaly země EU loni v únoru poté, co začalo ze strany režimu tehdejšího prezidenta Viktora Janukovyče brutální potlačování demonstrací. Přestože dva dny po jeho vyhlášení Janukovyč opustil zemi, platit přestalo až 16. července.

Zdroje:
MF DNES