Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Česko zaplatí migrantům, aby se vrátili domů

Česko zaplatí migrantům, aby se vrátili domů
Tato rodina iráckých křesťanů z Česka odcestovala, byť měla přislíben azyl. Jiné migranty, kteří v Česku zůstávají a jejichž vyhlídky na azyl jsou mizivé, chce ministerstvo vnitra přimět k návratu finanční pobídkou | zdroj: Profimedia

Česko chystá program návratů migrantů. Jednotlivcům zaplatí desítky tisíc až sto tisíc korun za to, že odcestují zpátky do své vlasti. 

Až čtyři tisíce eur, tedy přes 100 000 korun, mohou získat cizinci, kteří dobrovolně opustí Česko a slíbí, že se nevrátí. Nejen do Česka, ale vůbec do celé Evropské unie.

Ministerstvo vnitra spouští program 'Návraty'. Bude financovat návrat migrantů do jejich domoviny a také jejich začlenění do společnosti, ze které odešli.

"Projekt by se měl zaměřovat na všechny kategorie cizinců, ať už jsou na území českého státu v nelegálním postavení, nebo například v postavení žadatele o azyl," sdělila Tiscali mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

Na projekt je vyčleněno 60 milionů korun. Tři čtvrtiny sumy uhradí Evropská unie ze svého Azylového, migračního a integračního fondu a zbytek dodá vnitro. Jednotlivec zařazený do reintegračního programu může dostat podporu 1500 až 4000 eur, to je zhruba 38 000 až 102 000 korun. 

Tyto peníze jsou určeny zejména na úhradu cestovních výloh a na to, aby migrantům po návratu zajistily ubytování a zařízení domácnosti. Migranti, kteří se zapojí do programu, je mohou použít třeba i k nákupu domácích zvířat.

Deportace nefungují...

Programy dobrovolných návratů organizují také další unijní státy. Cílem je pobídnout k odchodu ty migranty, které státy na svém území nechtějí a u nichž dá předpokládat, že jejich žádost o azyl bude zamítnuta.

Mnozí z migrantů, kteří azyl ani dočasnou ochranu nezískají a dostanou příkaz, aby stát opustili, v Evropě zůstávají. Vyhýbají se deportaci.

profimedia-0275048749uprchlíci Děti ze skupiny iráckých uprchlíků, která se už z Česka vrátila domů. Budou je následovat další migranti? | zdroj: Profimedia

Z evropských zemí je podle statistik Evropské komise deportováno pouze 40 procent odmítnutých žadatelů o azyl.

Neschopnost státu vrátit vyhoštěné imigranty do země původu přirozeně láká další přistěhovalce. Zvyšuje jejich šance, že se v Evropě nakonec uchytí. Byť nezískají azyl, mohou doufat, že se státní moci nepodaří posadit je do letadla, které je doveze zpátky.

… a jsou drahé

Platit vracejícím se uprchlíkům penězi daňových poplatníků může leckoho popudit. Dá se to ale pokládat za 'levné' řešení, protože deportace bývá až několikanásobně nákladnější.

Časopis Der Spiegel popsal nucené vystěhování tří obyvatel západoafrické Guiney, které na palubě letounu směřujícího z Berlína do guinejské metropole Conakry doprovázel tucet policistů a k tomu lékař. Tato deportace pouhých tří Afričanů vyšla německé daňové poplatníky na 80 tisíc eur, tedy dva miliony korun.

Mluvčí vnitra Malá upozorňuje, že kromě deportací je nákladné zejména zadržení nelegálního cizince, správní řízení a úhrady zdravotní péče z veřejných zdrojů.

Kdo se dá uplatit?

Projekt má být zahájen v dubnu. Vnitro povede informační kampaň pomoci sociálních sítí i tištěných letáků. Předpokládá, že dobrovolné návraty by měli využít zejména Afghánci, Indové, Iráčané, Íránci, Mongolové, Nigerijci, Pákistánci, Rusové, Uzbekové a Vietnamci.

První dotované návraty cizinců by měly být zahájeny během třetího čtvrtletí 2019. 

Žádat o peníze na návrat však nebudou migranti. Rozdělovat je budou neziskové organizace. Vnitro je na webu vyzývá, aby se do programu 'Návraty' přihlásily. Ministerstvo z nich vybere jednu organizaci, která dostane projekt na starost.

Není jasné, kolik migrantů program využije. Suma šesti milionů by mohla stačit zhruba na tři až čtyři tisíce lidí. Pokud ale pro ně tisíc až čtyři tisíce eur budou dostatečnou motivací.

Zdroje:
Vlastní